De prijs begint rond de 20 euro, maar kan oplopen tot duizenden euro's. Wil je een mousserende wijn voor rond de 10 euro? Kies dan voor een cava. Deze is een stuk goedkoper dan champagne, maar heeft wel een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel.
CHAMPAGNE, CAVA EN PROSECCO: DE VERSCHILLEN IN HET KORT
Prijs: champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel 20 Euro of meer. Rond de 10 Euro heb je al een goede fles cava in handen en prosecco kost meestal niet meer dan 5 Euro.
Prosecco Treviso Frizzante - Lidl.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Een glaasje bubbels hoeft niet altijd duur te zijn. Zo is de schuimwijn van budgetsupermarkt Lidl door een jury even goed bevonden als een fles champagne van maar liefst 56 euro.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Prosecco recepten
Deze Italiaanse mousserende wijn drink je gekoeld, en is heerlijk om als aperatief te serveren. Maar Prosecco smaakt ook goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pasta salade.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera.
Prijs € 6,48.
1. Orbea – Prosecco. Deze verfrissende prosecco is afkomstig uit de streek Veneto in het noordoosten van Italië. Gemaakt van de glera druif is dit een fruitige, toegankelijke en makkelijk drinkbare wijn.
Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Een champagne fles koelen door ze in de diepvriezer te leggen is echter uit den boze. De fles wordt dan wel ijskoud maar de inhoud, de champagne, is vaak nog te warm.
Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Glas prosecco (150 ml)
In een glas prosecco van 150 ml zit zo'n 2 gram suiker. Dit is vergelijkbaar met een halve theelepel.
Hoeveel calorieën bevat een glas Champagne of andere mousserende wijn? Een glas Champagne bevat gemiddeld 57 calorieën en een glas Prosecco gemiddeld 50 calorieën.
Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.
DE BESTE CHAMPAGNE
Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.