Leg het in je kommetje dat je standaard krijgt als je aan tafel gaat, maar pak niet meer dan een of twee dingen tegelijk. Soms zijn de porties onhandig verdeeld, negen dumplings en acht personen bijvoorbeeld, dan moet je even vechten. Het allerfijnst van dimsum is dat je altijd meer kunt bestellen.
Fung: "Gemiddeld kost een dimsum zo'n vier euro." En volgens de eigenaren heb je aan drie dimsum per persoon genoeg.
Hoe werkt een stoommandje? Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.
Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Bereid de Dim Sum
Plaats de stoommand met deksel op de steelpan wanneer het water kookt. Laat 12 minuten stomen op hoog vuur maar zorg ervoor dat het vuur wel onder de bodem van de pan blijft.
Vul de wok, voordat je de stoommand plaatst, met zo'n vijf centimeter kokend water. Schat zelf een beetje in hoeveel water je nodig hebt. Het water mag het eten in de mand niet raken, maar moet wel genoeg zijn voor het stomen van het eten.
Je kunt ze koud eten, maar ook heel makkelijk opwarmen in de oven (10-15 minuten op 180C). Sommigen warmen ze op in een koekenpan met deksel.
Bevroren en al 5-10 minuten koken in een pan met zout water. Daarna met schuimspaan overdoen in hete soep. Uiteraard kun je de wontons ook meteen in de soep koken, maar daar wordt je soep niet lekkerder van. In plaats van in de soep kun je ze ook met een sausje serveren of niet koken maar frituren (pangsit goreng).
Dim Sum Point Stomen Ha Kau Garnaal 8 Stuks 176g bestellen? - Diepvries — Jumbo Supermarkten.
AH Aziatische dimsum bestellen | ah.nl.
Een dim sum-maal bestaat meestal uit drie of vier stuks dim sum, die worden gekozen van een karretje volgestapeld met torens stoommandjes, dat tussen de tafels van het restaurant wordt rond geduwd. Populaire dim sum-varianten zijn: gestoomde dumplings in een velletje van tarwe en tapioca, gevuld met garnaal (ha kau)
Zet het vuur daarna weer zacht, doe de deksel erop en laat de dumplings 5 minuten gaar stomen. Bestrooi de dumplings met sesamzaadjes en serveer ze met chilisaus en sojasaus. “Oostenrijkse wijn, bijvoorbeeld Zweigelt, zit boordevol sappig rood fruit, is vitaal en een tikkie kruidig.
Dim sum worden gemaakt van deegvelletjes of van Chinese witte broodbolletjes, gevuld met een farce (vulling) bestaande uit groente, vlees, vis, lotus en rijst. De diversiteit in smaakcombinaties is oneindig. Omdat Dim sum klein zijn, kan je genieten van een grote variëteit aan Dim sum per maaltijd.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Wanneer stoom condenseert op een product geeft het z'n hitte direct af en zo warmt het product op. Condensatie is dus de kracht van stoom. Stomen is dus sneller dan koken in water.
Wanneer je twijfelt over een Aziatische keuken en ook graag op het gezondheidsaspect let, dan komen dim sum restaurants zeker in aanmerking. Als je het op een handige manier aanpakt kan een dim sum menu namelijk prima aansluiten op je gezonde voedingspatroon.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.