Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Hoge tannines bij oude kazen
Jonge rode wijnen hebben vrij sterke tannines, die over het algemeen met de tijd milder worden. De wijnen met meer tannine doen het erg goed bij smaakvolle oude kazen, hechten zich aan de vetten en reinigen het gehemelte met elke slok.
Rode wijn bevat doorgaans meer polyfenol , wat de reden is dat veel mensen kaas eten terwijl ze het drinken. Kaas vermindert ook de zuurheid die sommige wijnen overheerst. Dus door kaas te eten terwijl je wijn drinkt, kun je de tonen en smaken proeven boven het zure, droge gevoel dat je van sommige flessen zou kunnen krijgen.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen.
Wil je toch een rode wijn met kaas combineren, kies dan een jonge, fruitige wijn zonder houtrijping, van een druivensoort met weinig tannines zoals grenache (Rhône), gamay (Beaujolais), pinot noir (Bourgogne) of barbera (Piemonte).
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Merlot combineert gemakkelijk met veel soorten kaas. Halfharde kazen met nootachtige, zoute smaken zijn ideaal. Maar merlot is ook een goede match voor kazen die zo divers zijn als parmezaan, muenster, brie, colby en gorgonzola.
Sommige kazen passen helemaal niet bij rode wijn omdat ze qua structuur en smaak elkaar niet aanvullen. Dat heeft te maken met de zuurgraad en het zoutgehalte in de kaas en de zuurgraad en tannine in wijn. Zuren en tannine reageren verschillend in de mond.
U hebt het vast al eens eerder gehoord: u moet witte wijn bij uw kaas drinken in plaats van rode. En dat is inderdaad waar. Het is niet zomaar een gek idee dat is bedacht door snobistische wijn-en-kaastypes. Witte wijn is gewoon veel geschikter om bij kaas te serveren dan rode .
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
Een van de belangrijkste redenen waarom kaas en wijn zo centraal staan in de Franse cultuur, is het feit dat ze al eeuwenlang een vast onderdeel zijn van het Franse dieet . Traditioneel aten mensen in Frankrijk een warme maaltijd in het midden van de dag en een lichtere, koude maaltijd in de avond.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Kaas eten kan alcoholmetabolisme verbeteren , volgens wetenschappelijk onderzoek. Koekjes en melk, burgers en bier, kaas en wijn. Veel combinaties van eten en drinken zijn tijdloos om een reden. Natuurlijk kunnen we technisch worden over waarom deze smaakcombinaties zo goed werken, maar in lekentaal zijn ze gewoon elke keer weer een succes.
Hoewel jongere varianten van deze Nederlandse kaas vaak worden geserveerd bij een groot glas bier, smaakt zelfs licht gerijpte Goudse kaas heerlijk bij een frisse witte of lichte rode wijn .
Wij eten fruit bij onze kaas omdat de combinatie van smaken complementair is, omdat het fruit bepaalde tonen in de kaas naar voren brengt, of andersom . Je hebt zoet en sappig tegenover zout en hartig, stevig tegenover zacht, nootachtig tegenover snoepachtig, enzovoort.
Oude en harde kazen : De levendige zuurgraad en uitgesproken tannines in oranje wijnen maken ze een uitstekende match voor oude en harde kazen. De nootachtige, gekarameliseerde smaken van Gouda, Comté of Parmigiano-Reggiano harmoniëren met de complexiteit van de wijn, waardoor een symfonie van hartige lekkernijen ontstaat.
De tegengestelde smaken van vet en eiwit in kaas versusde zuurgraad en tannine in wijn zijn de reden waarom deze twee voedingsmiddelen zo goed samengaan. De primaire kenmerken van wijn, tannine en zuurgraad, hebben aangetoond dat ze vette eiwitten van de tong schrapen, waardoor wijn een ideale smaakreiniger is voor eiwitrijke voedingsmiddelen.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
De fruitige aroma's van deze rode wijn komen het best tot hun recht met een hapje St.Nectaire of Pyreneese schapenkaas . Een Saint-Emilion: Net als de Margaux is de Saint-Emilion een van de prestigieuze wijnen van Bordeaux. Geklasseerde groei of niet, het is een rode wijn met veel finesse.
Myristamide, een vetzuuramide dat voorkomt in camembertkaas, verbetert de cognitieve functie en de niveaus van de in de hersenen aanwezige neurotrofe factor (BDNF) , wat mogelijk inzicht biedt in de strijd tegen cognitieve achteruitgang.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Onderzoek suggereert dat kaas en rode wijn, wanneer met mate geconsumeerd, kunnen helpen om onze hersenen, darmen en harten een stuk gezonder te maken . Een vette kaasplank met een paar druppels rode wijn is misschien niet zo decadent of ondeugend als je in eerste instantie dacht – zelfs als je op dieet bent.
De lichtere tonen van een Pinot Noir maken het een veelzijdige wijn om te combineren met kaas. Probeer Pinot Noir te combineren met de nootachtige smaken van een medium-stevige kaas zoals Gruyere of een harde kaas zoals Parmigiano Reggiano . Je kunt ook een bloeiende Camembert-kaas combineren met Pinot Noir of een milde gewassen korstkaas zoals Fontina.
Gouda . Er zijn veel soorten Goudse kaas, van jong en mild tot oud en nootachtig. De fruitige, nootachtige smaak van jonge Goudse kaas past goed bij lichtere rode wijnen zoals Zinfandel, Syrah en rode blends. Gouda, vooral de oudere varianten, passen goed bij intense rode wijnen.
Zoete, luchtige gebakjes en rijke, zachte chocolade geven een vleugje zoetheid aan de geroosterde bitterheid van Espresso BellaVitano®, terwijl knapperige, warme appeltaart de boterachtige, nootachtige smaak van Farmhouse Cheddar in evenwicht brengt.