Vanaf 1 april 2021 zijn er nieuwe wetten aangenomen voor buiten installaties voor warmte- of koude opwekking. Hier vallen de split units dus ook onder. Hierin wordt vermeld dat de installaties niet meer dan 40dB(A) aan geluid mogen veroorzaken bij de buren.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco's en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
50 decibel zit ongeveer tussen een zacht spelende radio (40)en een normaal gesprek (60) in.
Op het moment dat een airco-installatie een buiten-unit heeft, dan neemt het volume van het bouwwerk toe bij plaatsing van de unit. Airco-installaties met buiten-units zijn dus in principe omgevingsvergunningplichtig voor bouwen.
De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand.
De binnenunit werkt bijzonder geluidsarm. Het geproduceerde geluid is slechts 28 dB(A), wat overeenkomt met het ruisen van de bladeren van bomen. De functie 'stil' van de buitenunit draagt bij aan het comfort door automatisch het door de buitenunit geproduceerde geluid te verminderen met 3 dB(A).
De geluidsisolatie tussen bijvoorbeeld woonruimten van twee woningen moet minimaal 52 dB zijn. Het contactgeluid, zoals dat veroorzaakt wordt door een hamerapparaat in de zendwoning, mag in een andere woning niet meer zijn dan 54 of 59 dB. Het Bouwbesluit stelt uitsluitend de geluidseisen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.
Er zijn wel richtlijnen voor wat acceptabel is. Zo zou het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning overdag de 50 tot 70 dB(A) niet te boven mogen gaan. Dat zit tussen het geluid van een gesprek en dat van een stofzuiger op een meter afstand in. 's Avonds moet het al ietsje stiller zijn: tussen 45 en 65 dB(A).
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Hinderlijk geluid is lawaai in de werkomgeving dat een werknemer stoort bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden en valt doorgaans niet in de categorie 'schadelijk geluid'. Geluidsniveaus hoger dan 80dB(A) gelden als schadelijk.
Het binnendeel van de airco dient zo hoog mogelijk geplaatst te worden. Dan wordt de kamer sneller gekoeld, omdat de koude lucht veel beter wordt verspreid. De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Wil je je airco subtiel wegwerken in je woonkamer, dan raden we je een fluisterstil inbouwmodel aan. Dit plaats je achter een valse wand, in een kast of in een verlaagd plafond. De gekoelde lucht daalt dan in je woonkamer neer.