bij de afbraak van alcohol wordt extra vitamine B1 gebruikt. door leverbeschadiging kan er een minder grote voorraad vitamine B1 opgeslagen worden in de lever.
Als je veel alcohol drinkt gedurende langere tijd loop je het meeste risico op een tekort aan vitamine B1. In mindere mate blijkt regelmatig een laag gehalte aan: foliumzuur, vitamine B6, vitamine A, vitamine D, E en C. Soms zie je ook een laag gehalte aan: zink, koper en selenium.
Door de grote hoeveelheid alcohol kan je lichaam z'n werk minder goed doen, waardoor meer vitamine B12 verloren gaat. Ook kunnen de nieren meer vitamine B12 afscheiden in je urine als je veel alcohol drinkt, wat ook bijdraagt aan het mogelijke tekort.
Bij overmatig alcoholgebruik komen tekorten aan andere B-vitamines ook vaak voor, zoals aan foliumzuur (vitamine B11) of vitamine B6. Een vitamine-B complex kan daarom door diëtisten worden aangeraden aan mensen die veel alcohol drinken. Al is het allerbeste advies natuurlijk om te minderen of stoppen.
Alcohol kan leiden tot leverbeschadiging waardoor er minder Thiamine kan worden opgeslagen in de lever. Voor de afbraak van alcohol is extra Thiamine nodig. Bij overmatige inname van cafeïne (koffie, 'energiedrankjes'), nicotine, suiker en aspirines is extra Thiamine nodig.
Vitamine- en mineralengebrek
Een ernstig gebrek aan vitamine B1 wordt beri-beri genoemd. Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn onder andere gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in armen en benen, spierzwakte, neerslachtigheid, concentratieproblemen en geheugenstoornissen.
De vitamine C en andere antioxidanten in grapefruit helpen ontzettend om je lever te ondersteunen. Een glas verse grapefruitsap kan de productie van ontgifting enzymen boosten die helpen om giftige stoffen te verwijderen.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend over een te hoge vitamine B1-inname. Daarom is er geen veilige bovengrens vastgesteld. Wij hanteren daarom een richtlijn van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag.
Na 24 uur zijn de ontwenningsverschijnselen op een hoogtepunt, na drie dagen is het ergste voorbij. Sombere gevoelens en slapeloosheid kunnen echter nog enkele weken aanhouden. In sommige gevallen treden echter epileptische insulten op of komt een delirium tremens voor.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.