Wel meer mensen met postadres in laagdrempelige opvang Tussen 2021 en 2022 daalde de schatting van het aantal dakloze mensen van 32,0 duizend naar 26,6 duizend. Het aantal dakloze mensen in het register met postadressen op laagdrempelige opvangadressen steeg wél tussen 2021 en 2022.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal daklozen in Nederland afgelopen jaar gedaald. Uit de cijfers blijkt dat er in 2022 26.600 mensen tussen de 18 en 65 jaar dakloos waren. Het jaar daarvoor ging het nog om 32.000 mensen.
Zes op de tien daklozen in Nederland geboren
Het bureau telt alleen het aantal daklozen tussen 18 en 65 jaar oud. De samenstelling van de groep dakloze mensen bleef de afgelopen jaren nagenoeg gelijk. Wel is het aandeel mannen iets gedaald ten opzichte van 2020, van 84 naar 81 procent.
Het aantal dakloze mensen is afgenomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar waren er in Nederland naar schatting 26.500 mensen tussen de 18 en 65 jaar dakloos. "Het jaar daarvoor waren dat er 32.000", vertelt Tanja Traag van het CBS.
Zo'n 84% is man, en 37% verblijft in een van de vier grootste gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Meer dan de helft van alle daklozen in Nederland heeft een niet-westerse achtergrond.
Hoeveel bijstand ontvangt een dakloos persoon? De uitkering van dak- en thuislozen is gelijk aan die van de algemene bijstandsuitkering. Ex. artikel 18 lid 1 Participatiewet kan uw uitkering worden verlaagd als u geen woonkosten of kosten voor nachtopvang heeft.
Na Amsterdam verblijven de meeste daklozen in Rotterdam, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over 2020. De cijfers over 2021 zijn nog niet gepubliceerd.
Amsterdam. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 80 procent van de daklozen man is en relatief vaak in een van de vier grote steden verblijft (37 procent) – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
DAKLOOS ZIJN IS OOK MENTAAL HEEL ZWAAR
Als je in een opvang verblijft en geen perspectief hebt op een eigen woonplek, worden je problemen vaak groter. Langdurige dakloosheid kan leiden tot verslaving of psychische problemen. Als je een huis en een adres hebt, ben je iemand.
Zij interviewden 344 van de 513 daklozen bij aanvang van de studie, na zes maanden en na achttien maanden. 57,7 procent van hen gebruikte middelen, middelenmisbruik kwam bij 27 procent voor en 20,9 procent was verslaafd. Cannabis was met 43,9 procent de meest gebruikte drug, gevolgd door alcohol (30,7 procent).
De oorzaak van de dakloosheid wordt meestal niet specifiek benoemd maar deze is vaak terug te vinden in de situatie vóór mensen zich aanmelden. Denk aan een relatiebreuk, ruzie met ouder(s), vrienden of huiseigenaar.Maar daar onder hangt de problematiek die verantwoordelijk is voor het verliezen van een woonplek.
Volgens onderzoeksbureau ABF Research, dat het woningtekort voor de overheid bijhoudt, zijn er in Nederland 315.000 woningen te weinig. Daardoor wonen bijvoorbeeld meer mensen en huishoudens noodgedwongen bij elkaar. Het woningtekort is met afstand de belangrijkste reden voor het feit dat er zoveel mensen dakloos zijn.
Crisis van onbeschermde dakloosheid
Het Amerikaanse ministerie van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling schat dat het aantal mensen dat op straat slaapt in 2020 gestegen is tot 226.000, een stijging van meer dan 50.000 in vijf jaar.
Circa 263.000 mensen in Duitsland hebben geen vast woonadres. De meerderheid van de dak- en thuislozen is man en bezit de Duitse nationaliteit. Ruim 37.000 mensen leven in Duitsland op straat.
Dakloze mensen hebben vaak te kampen met meerdere problemen (psychische problemen, verslaving, schulden). De maatschappelijke opvang is veel meer dan het verstrekken van bed, bad en brood.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders. Er woonden aan het begin van 2022 iets meer dan 1,2 miljoen buitenlanders, inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit, in Nederland.
De laagste percentages worden waargenomen in het noordoosten: Zuidwest-Friesland scoort met 1,5 procent islamieten het laagst, direct gevolgd door Noord-Drenthe met 1,6 en Zuidoost-Drenthe met 1,7 procent.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt. De studie peilde ook naar de voornaamste oorzaken van deze vroege dood.
Finland is het enige land in Europa waar het aantal thuis- en daklozen daalt. Het geheim: elke dakloze kan een eigen woning krijgen. Finland kent een radicale strategie om dak- en thuislozen te helpen: ze krijgen allemaal een eigen woning aangeboden.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
De grootste zorgbehoeften van dak- en thuislozen liggen op het gebied van huisvesting en financiën. De dreiging van schuldeisers maakt dat hun financiële zorgvraag dominant is - ze hebben gemiddeld zo'n 15.000 euro schuld - en maakt zo hun huisvestingsprobleem nagenoeg onoplosbaar.
Niet iedereen in Nederland heeft een (t)huis. In 2021 waren volgens het CBS 32.000 mensen feitelijk dakloos in Nederland, waaronder 5.000 dakloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar.