Tot aan het einde van de Middeleeuwen was glas gebruikt voor ramen, enkel weggelegd voor de rijken. Koninklijke paleizen, kerken en huizen van welgestelde kooplui waren de enige gebouwen waarin glas werd toegepast.
Middeleeuws tijdperk
De meeste Angelsaksische huizen waren van hout, dus ramen waren niet veel meer dan gaten in de muur . Ramen werden simpelweg ingebouwd om licht in huis te laten komen, en dierenhuiden werden voor het raam gelegd ter isolatie.
Vroege geschiedenis van deuren en ramen
De Romeinen waren de eersten die rond 100 na Christus glas voor ramen gebruikten. Naarmate de mens zich verder ontwikkelde en permanente woningen bouwde, ontstonden de eerste versies van deuren en ramen zoals we die nu kennen.
De meeste ramen hebben een levensduur van ongeveer 20-25 jaar, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Als je ramen ouder zijn dan deze leeftijd, kan het raadzaam zijn om na te denken over vervanging, zelfs als er geen directe zichtbare problemen zijn.
In de Middeleeuwen werd het lood ter plaatse gegoten. Tegenwoordig betrekken de meeste glazeniers het van een metaalgieterij. Van loden staven worden lange strippen gemaakt. Daarvoor gebruikte men omstreeks 1500 voor het eerst een loodmolen, een soort handwalsje, waarmee het profiel werd aangebracht.
Nadat de glasstukken waren gesneden en gevormd, werden ze geverfd met een pigment dat was gevormd door ijzeroxide en gemalen koper te mengen met glaspoeder. Wijn, urine of azijn werd toegevoegd om het pigment op het glas aan te brengen . Deze glasachtige verf varieerde van bruin tot grijs tot zwart.
27 jaar voor Chr. –
Een belangrijke doorbraak in het maken van glas en glazen objecten is de ontdekking van het glasblazen tussen 27 v. Chr. en 14 A.D., toegeschreven aan Syriesche handwerkslieden uit de Sidon-Babylon regio.
Van origine komt de ramensoep uit China.Pas in de 19de eeuw kwam de soep naar Japan waar de soep de huidige vorm kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de soep een bloeitijd door, onder andere omdat vele Japanse soldaten uit China terugkeerden en smaken uit dat land meenamen.
Ramen is een Japanse aanpassing van Chinese tarwenoedels. Het gerecht werd door Chinese immigranten geïntroduceerd in Japan aan eind van de 19e eeuw of het begin van de 20e eeuw.
In 1952 ontwikkelt Sir Alastair Pilkington een procedé waarbij vloeibaar glas wordt uitgegoten over een bad met vloeibaar tin, waarop het vervolgens blijft drijven: floatglas. Het tin zorgt voor een perfect gladde onderzijde, een grote hitte boven het glas voor een gladde bovenzijde.
Terwijl het oude China, Korea en Japan veel gebruik maakten van papieren ramen, waren de Romeinen de eersten die glas gebruikten voor ramen rond 100 na Christus . In Engeland werd dierlijk hoorn gebruikt voordat glas in het begin van de 17e eeuw de overhand kreeg. Kozijnen werden gemaakt van hout en ramen waren klein om het glas te kunnen verwerken.
Het glas werd toegepast in de belangrijkste gebouwen van Rome en in luxe villa's in Pompeii. Tot aan de Middeleeuwen werd glas voornamelijk in kerken en paleizen toegepast. Later werden ook openbare gebouwen, herbergen en huizen van de welgestelde burgerij voorzien van glazen ruiten.
Er zijn drie grote factoren die de prijs beïnvloeden: de samenstelling van het raam, de directe loonkost en de plaatsingskosten." Een raam bestaat uit drie onderdelen: het raamkader, de beglazing en het beslag. "Deze materialen zijn op zich al goed voor meer dan 50 % van de prijs", stelt Peter Caelen.
Brood vormde het hoofdvoedsel, gevolgd door andere graanproducten, zoals pap. Vlees was prestigieuzer en duurder dan graan of groente. De adel liet bij speciale gelegenheden een beer (mannelijk varken) slachten. Als smaakmakers werden verjus, wijn en azijn gebruikt.
2. Romeinse ramen (1e eeuw n.Chr.) De Romeinen hebben het idee van het gebruik van glas in ramen aanzienlijk verbeterd . Men denkt dat ze als eersten glaspanelen maakten in Alexandrië, Egypte, met behulp van dikke, onvolmaakte platen om de elementen buiten te houden.
Bewijs van glas-in-loodramen in kerken en kloosters in Groot-Brittannië kan al in de 7e eeuw worden gevonden. De vroegst bekende referentie dateert uit 675 na Christus, toen Benedict Biscop werklieden uit Frankrijk importeerde om de ramen van het klooster van St. Peter te glazuren dat hij in Monkwearmouth bouwde.
Het begint in het China van de 19e eeuw , dat wordt beschouwd als de geboorteplaats van alle ramen. Het idee van noedels in een soepige bouillon reisde met Chinese immigranten in de late 19e of vroege 20e eeuw naar Japan na de Meijiichin [Meiji Restauratie] in 1868.
Verse zelfgemaakte ramen bomvol groenten en eventueel vlees of vis is hartstikke gezond. Kant-en-klare ramensoep is een minder gezond alternatief, deze makkelijke soepjes bevatten weinig belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en vitamines.
Rond het begin van de jaartelling maakten de Romeinen de eerste vlakke glasplaten: kleine plaatjes die wel licht doorlieten, maar nauwelijks doorzichtig waren. Dit glas werd geproduceerd door de gesmolten glasmassa uit te gieten op een stenen tafel. De glasplaatjes die zo ontstonden, werden gebruikt als vensterglas.
In de prehistorie, voordat het glas werd ontdekt, waren ramen eenvoudige openingen in structuren gemaakt van hout, steen of zelfs dierenhuid. Deze primitieve openingen dienden om licht binnen te laten, maar hadden vaak weinig controle over ventilatie of bescherming tegen weersinvloeden.
Ramen (spreek uit 'RAA-men') is Japanse noedelsoep bestaande uit vier elementen: bouillon, tare, ramennoedels en toppings. De bouillon is meestal getrokken van een mengsel van varkensvlees en kip, maar kan ook van zeevruchten en/of groenten gemaakt zijn.
De overheid voerde op 1 januari 1812, na de val van de onafhankelijkheid, namelijk het zogenaamde deuren- of venstergeld in, een vorm van vermogensbelasting. Hoe meer vensters je huis had, hoe hoger de belasting die je betaalde, want het aantal vensters was een maat voor de grootte van de woning.
De Romeinen waren de eersten die glas voor ramen gebruikten. Deze technologie werd waarschijnlijk voor het eerst toegepast in het Romeinse Egypte, in Alexandrië rond 100 na Chr .
Momofuku Ando (Japans: 安藤百福, Andō Momofuku) (Kagi, 5 maart 1910 – Osaka, 5 januari 2007) was de Taiwanese/Japanse oprichter en voorzitter van Nissin Food Products. Hij werd Mr Noodle genoemd omdat hij de uitvinder van de instantnoedels en cup noedels was.
De eerste oude volkeren waarvan bekend is dat ze glas voor ramen gebruikten, waren de Romeinen . Oude Romeinse glazen ramen zagen er echter niet precies uit als de ramen die we nu hebben. Ze waren klein en dik, omdat ze werden gemaakt door geblazen glazen potten tot platen te pletten.