Scharrel, vrije-uitloop en
Tips: zo kies jij het juiste ei
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Vrije uitloop kippen zijn kippen die binnen én buiten rond kunnen lopen. De kippen hebben een stuk meer bewegingsruimte dan scharrelkippen of kippen in verrijkte kooien.
Het vlees van scharrelkippen is gezonder. Wanneer kippen vrij rondlopen, hebben ze meestal een natuurlijker en gezonder dieet . Ze worden blootgesteld aan meer zonlicht dan andere kippen en zijn actiever. Dit resulteert meestal in gezonder vlees voor de consument.
Scharrel, vrije-uitloop en biologisch zijn wettelijk beschermde namen. Ze geven de mate van diervriendelijkheid aan van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen. Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste.
Scharrelkippenvlees komt van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare vleeskippen. Keurmerken als Beter Leven en Biologisch stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn. De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster.En soms ook aan Beter Leven 2 sterren.
Eieren worden geklasseerd op basis van verschillende factoren, waaronder de reinheid van de schaal, dooierdefecten, bloedvlekken en onregelmatige schalen. USDA-klasse AA : deze klassering geeft de hoogste kwaliteit eieren aan, zoals eieren met schone, onbeschadigde schalen en stevige, ronde dooiers.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten.Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Er is aangegeven dat vlees van scharreldieren een grotere hoeveelheid voedingsstoffen en eiwitten bevat dan vlees van dieren die alleen maïs eten of die niet hebben gegraasd . Grasgevoerd rundvlees is bijvoorbeeld niet alleen magerder dan standaard rundvlees, maar bevat ook ongeveer een derde van het vet dat erin zit.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Om te kunnen kiezen voor het meest diervriendelijke ei kun je kijken naar de cijfercode op het ei. Begint die met een 0, dan is het een biologisch of biodynamisch ei. Dit is volgens de Dierenbescherming de meest diervriendelijke keuze. Daarnaast is er het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming zelf.
Niemand heeft er bij stilgestaan, maar scharrelkippen zijn slechter voor de gezondheid van pluimveehouders en omwonenden dan kippen in een legbatterij. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is volgens de Volkskrant gebleken dat scharrelkippen veel meer fijnstof veroorzaken.
Is het ene ei gezonder of diervriendelijker dan het andere? Het verschil tussen witte of bruine eieren is alleen… de kleur. Het maakt niet uit of het ei wit of bruin is aan de buitenkant, de inhoud is hetzelfde. De voedingsstoffen in witte en bruine eieren zijn precies gelijk.
Qua voeding en leefomstandigheden van de kippen is weide-eieren een duidelijke koploper. “Naar mijn mening zijn weide-eieren de gezondste optie vanwege hun hogere voedingswaarde, met name omega-3-vetzuren, en het meer natuurlijke dieet en leefomstandigheden van de kippen,” beaamt Carli.
Kippen van de boerderij worden gevoed met voedselbronnen van hogere kwaliteit dan die welke in een fabriek worden gehuisvest voor massaconsumptie . Dit is waarom de dooier rijker is en de schil dikker.
“ Eieren van weide- en biologische eieren hebben vaak een donkerdere, gelere dooier en bevatten minder cholesterol ,” legt Campbell uit. “Dit kan komen door de continue toegang tot levende vegetatie en omdat ze meer omega-3-vetzuren bevatten.”
Er zijn drie consumentenklassen voor eieren: US Grade AA, A en B. De klasse wordt bepaald door de kwaliteit van het ei en het uiterlijk en de conditie van de eierschaal. Eieren van elke kwaliteitsklasse kunnen verschillen in gewicht (grootte) .
Eieren van scharrelkippen en weidekippen zorgen niet alleen voor betere leefomstandigheden voor kippen, maar bevorderen ook duurzaamheid . Door eieren te kiezen van boerderijen die prioriteit geven aan toegang tot de buitenlucht en humane behandeling, draagt u bij aan een duurzamer, ethischer voedselsysteem.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
Kip is relatief mager vlees maar sommige delen van de kip bevatten meer of minder vet. Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Het belangrijkste verschil tussen schuur- en vrije uitloopsystemen is dat in een vrije uitloopsysteem de kippen de mogelijkheid krijgen om overdag buiten rond te lopen, terwijl stalkippen altijd binnen worden gehouden. Geen enkel systeem is beter dan het andere .
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Scharrel – Iemand met wie je regelmatig afspreekt, maar met wie je niet exclusief aan het daten bent. Quarrel – Quarantaine scharrel. Een vaste scharrel in quarantainetijd. Twarrel – Twijfelscharrel.