“Volgens de laatste cijfers is het aantal mensen zonder huisvesting in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, van 85.000 naar 150.000. Vooral de grote steden van Frankrijk, Marseille, Lyon en Parijs kennen een sterke groei”.
De Verenigde Staten hebben de meeste daklozen in absolute aantallen: ruim een half miljoen. Maar dat is 'slechts' 0,17 procent van de bevolking. In Nieuw-Zeeland zijn 41.000 mensen dakloos, maar dat is maar liefst 0,94 procent van de bevolking.
In de stad Parijs vinden we meer dan 3600 SDF's.(Inclusief de banlieue, de voorsteden, zijn het meer dan 20.000). SDF betekent sans domicile fixe (zonder vaste verblijfplaats) ofwel sans-abri (zonder schuilplaats/onderdak).
Finland is het enige land in Europa waar het aantal thuis- en daklozen daalt. Het geheim: elke dakloze kan een eigen woning krijgen. Finland kent een radicale strategie om dak- en thuislozen te helpen: ze krijgen allemaal een eigen woning aangeboden.
Daklozen vaak man en ingeschreven in vier grote steden
Op 1 januari 2021 was 80 procent van de daklozen man, en 37 procent verbleef in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Van alle Nederlanders tussen 18 en 65 jaar was de helft man en woonde ongeveer 16 procent in een van deze vier steden.
Na Amsterdam verblijven de meeste daklozen in Rotterdam, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over 2020. De cijfers over 2021 zijn nog niet gepubliceerd.
Circa 263.000 mensen in Duitsland hebben geen vast woonadres. De meerderheid van de dak- en thuislozen is man en bezit de Duitse nationaliteit. Ruim 37.000 mensen leven in Duitsland op straat.
Volgens schattingen van het CBS waren er begin 2022 meer dan 26.000 mensen in Nederland dakloos. Uit tellingen in enkele regio's blijkt dat dit aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt. En dat terwijl iedereen een veilige en betaalbare plek om te wonen verdient.
Ook als dakloze kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Als u dakloos of thuisloos bent vraagt u de uitkering aan bij de screeningsbalie.
Hoeveel bijstand ontvangt een dakloos persoon? De uitkering van dak- en thuislozen is gelijk aan die van de algemene bijstandsuitkering. Ex. artikel 18 lid 1 Participatiewet kan uw uitkering worden verlaagd als u geen woonkosten of kosten voor nachtopvang heeft.
In Frankrijk zijn een slordige 40.000 huizen in bezit van Nederlanders. Alweer even slordig gaat het daarbij voor de helft om tweede huizen. Voor wie na de vakantie nog even lekker door wil fantaseren over ook zo'n eigen huis daar, of er misschien zelfs serieuze plannen voor heeft, is er het blad Leven in Frankrijk.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal daklozen in Nederland afgelopen jaar gedaald. Uit de cijfers blijkt dat er in 2022 26.600 mensen tussen de 18 en 65 jaar dakloos waren.
Meer dan de helft van de Parijse daklozen, 56 procent, komt uit het buitenland. Zoals arme sloebers vroeger uit Bretagne of Auvergne naar Parijs trokken, zo komen nu mensen uit de hele wereld naar een rijke stad waar je kunt leven van de kruimels die van tafel vallen.
Dat betekent dat één op de honderd inwoners dakloos is. De voornaamste oorzaken zijn de hoge kosten van levensonderhoud in de stad, de lage lonen en het tekort aan betaalbare woningen.
Het werkelijke aantal daklozen in New York ligt waarschijnlijk hoger dan de ruim 100.000 die in opvangcentra verblijven. Een onbekend aantal slaapt namelijk op straat, in parken of in metrostations. Ongeveer een op de tachtig mensen in de miljoenenstad heeft geen vaste woonplek, schat The New York Times.
Crisis van onbeschermde dakloosheid
Het Amerikaanse ministerie van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling schat dat het aantal mensen dat op straat slaapt in 2020 gestegen is tot 226.000, een stijging van meer dan 50.000 in vijf jaar.
Wie het slim speelt, kan veel overhouden.” Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering heeft u een adres nodig. Als u dakloos bent, kunt u voor een uitkering terecht bij een aantal gemeenten. Deze gemeenten worden centrumgemeenten genoemd. Een centrumgemeente kan u vertellen wat de voorwaarden zijn om een adres en bijstand te krijgen.
Amsterdam. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 80 procent van de daklozen man is en relatief vaak in een van de vier grote steden verblijft (37 procent) – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Toch zijn zij slechts het topje van de ijsberg. Het leeuwendeel van de dak- en thuislozen bevindt zich onder de waterlijn. Die verborgen problematiek brengen onderzoekers van de KU Leuven en UCL nu in kaart. In 2022 werden 7.912 dak- en thuisloze mensen geteld in verschillende regio's in België.
Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er in totaal 32.000 daklozen in Nederland, onder wie duizenden jongeren. Hulpverleners signaleren dat het aantal toeneemt. Het Leger des Heils sprak vorig jaar nog over een 'een schrikbarende constatering'. De organisatie telde afgelopen zomer 6016 daklozen in Nederland.
Alleen al in Turkije is ook al sprake van meer dan 2 miljoen mensen zonder een dak boven hun hoofd. Velen wonen in tijdelijke tentenkampen en andere soorten verblijven.
Naar schatting zijn in de EU nu 700.000 mensen dakloos. In het overzicht is ook op een rij gezet welke maatregelen Europese landen genomen hebben om de verspreiding van corona onder dakloze mensen tegen te gaan.
Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen daklozen. In Nederland is het aantal daklozen afgelopen tien jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld naar ruim 40.000 mensen (CBS). De helft daarvan betreft jongeren tussen de 18 en 27 jaar.