In China kent men twee nationale vakantieweken, de eerste week van mei en de eerste week van oktober. Bijna iedereen in China is dan vrij. Je kunt je misschien indenken wat dat betekent. Iedereen die ver van zijn/haar familie woont en werkt, en dat zijn er nog al wat, gaat voor een weekje terug naar huis.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
In China werken de feestdagen niet zoals in andere landen.
Het zijn weekenddagen die naar een doordeweekse dag zijn verplaatst en in ruil daarvoor zal een weekenddag een normale werkdag worden. Nationale feestdagen in China kunnen een zondag in een werkdag veranderen.
Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is in China, vieren Chinezen Kerstmis toch met even enthousiasme als de rest van de wereld. Vooral in grotere steden zoals Hongkong, Macau, Shanghai en Beijing; Kerstmis wordt gevierd door het kopen van en het geven van cadeaus, en door te genieten van luxe kerstdiners.
Het Chinese jaar is een maanjaar. Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
De Chinese autoriteiten hebben nieuwe regels ingevoerd waardoor kinderen voortaan niet langer dan drie uur per week online mogen gamen, schrijft Bloomberg op basis van Chinese staatsmedia. De regels zijn ingevoerd uit bezorgdheid over gameverslaving.
Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten. Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats.
U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
De meeste wettelijke vakantiedagen komen voor in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Zweden, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg met 25 dagen.
Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5.
Je boekt al voor €525* een retourvlucht naar China. Gemiddeld kost een ticket tussen de 600 en 800 euro*. Soms is een vlucht met tussenstop goedkoper. Je vliegt dan bijvoorbeeld met Emirates via Dubai of met Aeroflot via Moskou naar China.
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit zijn verplicht voor aankomst over een geldig visum China te beschikken. Dat geldt zowel voor toeristen als zakenreizigers en ook voor (minderjarige) meereizende kinderen.
De kortste afstand (vogelvlucht) tussen Nederland en Volksrepubliek-China is 7.572,93 km. De kortste route tussen Nederland en Volksrepubliek-China is 9.358,37 km volgens de routeplanner. De rijtijd is ongeveer 112h 18min.
Tijdens het eten drinken de Chinezen meestal thee. Soms kunnen ze ook het water drinken waar de rijst in gekookt is. Daarnaast is het ook mogelijk om water, koffie, frisdranken, … te bestellen in een restaurant.
Zoenen. In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.
Die maand begint met de tweede, soms derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Het feest eindigt met de daaropvolgende volle maan. Daarom is Chinees Nieuwjaar elk jaar op andere dagen. Chinees Nieuwjaar heet chunjie in het Chinees, wat Lentefeest betekent.
In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent, is dat ook prima.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.
Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje. Daarnaast is de leeftijd van je kind afhankelijk van het Chinees Nieuwjaar.
Het jaar van de Rat is van 25 januari 2020 tot 11 februari 2021. De Rat wordt soms gezien als het minst schattige dier, maar wordt door zijn eerste plaats in de dierenriem ook gezien als een vindingrijke leider.
⏳ Hoe lang is het vliegen van Amsterdam naar China? De vluchttijd van Amsterdam naar Beijing / Peking is 9 uur en 43 minuten. De vluchttijd van Amsterdam naar Shanghai is 11 uur en 2 minuten.