Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over.
Wat u niet moet doen
Auto- of motorrijden; Pas als u zeker weet dat uw concentratie voldoende is, u snel genoeg kunt reageren op onverwachte situaties en u afstanden goed in kunt schatten, mag u weer autorijden. Sporten; Breng uzelf niet in situaties waarbij u weer een klap tegen het hoofd kunt krijgen.
Ook is de druk op je hoofd door de inspanning niet bevorderlijk. Lichamelijke beweging is wel goed. Begin met een kleine wandeling of met een kwartiertje fietsen op een hometrainer. Doe eerst rustig aan, je moet niet buiten adem raken.
Bekende symptomen van een lichte hersenschudding zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, slaperigheid en wazig zien. Bij een zware hersenschudding kunnen deze symptomen langer aanhouden en daarnaast kun je last krijgen van: warrigheid, spraakstoornissen, halfzijdige verlamming en gevoelsverlies.
Wat kan je zelf doen? Rust voldoende, d.w.z. niet lezen, sporten, werken of tv-kijken.Indien nodig, neem je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) voor de hoofdpijn of een antibraakmiddel. De meeste mensen herstellen goed van een hersenschudding en houden er geen klachten aan over.
Strikte rust na een hersenschudding wordt niet aanbevolen. Er is nu sterker bewijs dat fysieke activiteit met een lichte intensiteit, zoals dagelijkse routineactiviteiten en aerobe oefeningen, bijdragen aan herstel, evenals het beperken van de schermtijd gedurende de eerste 48 uur.
Wanneer mag je weer sporten na een hersenschudding? Bij een (zeer) lichte hersenschudding kun je na één of twee weken meestal weer volledig sporten. Let er op dat al je klachten zijn verdwenen (niet alleen lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maar ook moeite met concentreren of iets onthouden).
Wij raden u aan in de eerste 24 uur na het oplopen van de hersenschudding, geen slaapmiddelen en/of alcohol te gebruiken. Bij hoofdpijn kunt u paracetamol gebruiken Ook adviseren wij u de eerste dagen veel te rusten en uw klachten serieus te nemen.
Dieet. Je mag alles eten en drinken. Het kan wel zijn dat je nog misselijk bent door de hersenschudding of -kneuzing.
Een lichte stoot of slag op het hoofd kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Bij een hersenschudding ontstaat er (tijdelijk) letsel aan de hersenen. Dit kan variëren van licht tot zwaarder, met ook andere symptomen en klachten. Neem een hersenschudding altijd serieus.
Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan. Ter controle moet de patiënt de eerste 24 uur om de 2 uur gewekt worden om te controleren of de patiënt goed helder is. Dit moet ook 's nachts gebeuren.
Een hersenschudding gaat meestal voorbij zonder restverschijnselen. In de eerste dagen of weken hebben veel patiënten last van zogenaamde posttraumatische klachten; klachten die optreden na een ongeval (trauma). Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken.
Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Het negeren van de klachten (ook al zijn deze slechts minimaal) kan leiden tot ernstige (blijvende) klachten! Het advies is dan ook om volledige en absolute rust in acht te nemen tot een sporter gedurende 72 uur geheel klachtenvrij is alvorens activiteiten weer rustig op te bouwen.
Kan een hersenschudding jaren later nog klachten geven? Dit is een hele eenvoudige vraag om te beantwoorden. Ja, dat kan zeker! Dit komt zelfs heel vaak voor.
Vitamine C en E kunnen de ernst van hersenletsel verminderen door oxidatieve stress na een hersenschudding te verminderen.
U kunt de tijd in bed het beste verminderen, zodat u binnen enkele dagen weer volledig op de been bent en uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken. Wees in de eerste dagen niet bang om genoeg paracetamol te gebruiken. U mag maximaal 4 x 1.000 mg paracetamol per 24 uur tegen pijn nemen.
Bewustzijnsverlies langer dan 5 minuten en/of geheugenverlies langer dan 30 minuten. nodig. Bij een graad 3 is zelfs een neurologisch onderzoek in een ziekenhuis aangewezen. Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust.
Langdurige klachten na een hersenschudding
Maanden, of zelfs jaren na de opgelopen hersenschudding kunt u nog last hebben van overgebleven klachten. Resterende klachten waar u dan aan kunt denken zijn onder andere: last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid of moeite hebben met concentreren.
Waarom hersenschudding je karakter en/of leervermogen kan veranderen: Hersenschudding kan lichamelijke klachten veroorzaken maar kan ook je karakter veranderen. Hersengebieden die onder de impact lijden (in 91% van de gevallen de frontale cortex) zijn minder actief en werken niet meer zo goed.
Neem ook geen aspirine of NSAID waaronder diclofenac, naproxen, ibuprofen of voltaren. Dit kan namelijk kans geven op bloedingen.
Deze inprentingstoornissen duren niet langer dan een uur. Achteraf kun je de klap of het ongeval niet meer herinneren. Zelfs de periode net voor en net na het ongeval zijn uit je geheugen gewist. Hoe langer de periode van bewustzijnsverlies en geheugenverlies is, hoe ernstiger de hersenschudding is.