Een watergift om de 7 dagen -waarbij de grond goed doorweekt wordt- is voldoende voor veel potplanten in de zomer. Goed doorweekt is je potplant wanneer je het water er uit de onderkant uit ziet lopen. Het is beter om je tuinplanten minder vaak, maar wel extra uitgebreid water te geven.
Bij potten en bakken is de voorraad water per definitie beperkt. Veel meer dan in volle grond is de grond in potten onderhevig aan schommelingen van de watervoorraad in de pot. Bij echt hete zomerdagen is het nodig om desnoods meermaals per dag water te gaan geven.
Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort. Bij extreme droogte, zoals de voorgaande (en waarschijnlijk komende) zomers, raden we aan om minimaal 3 keer per week, of zelfs elke avond, voldoende water te geven. Alles begint bij de basis; de grond. Als deze vochtig is hoef je hem alleen maar vochtig te houden.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Je balkonplanten geef je best één keer heel veel water dan meerdere keren kleine porties. Op warme dagen, zeker bij grotere potplanten, is het zinvol om de grond eerst kort water te geven en daarna (na 5 tot 10 minuten) uitgebreid water te geven omdat een vochtige grond water beter kan opnemen.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Maar het is vaak beter om twee keer per week flink water te geven, want pas dan krijgen je planten voldoende.” Wanneer je iedere dag een beetje water geeft, krijgt de onderkant van de wortels vaak te weinig water. Twee keer per week een uur sproeien is beter dan iedere dag een beetje.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Iedere bloem zal veel langer overleven in kou dan in tropische temperaturen. Is het buiten rond de 10 graden?Dan kunnen bijvoorbeeld chrysanten met het grootste gemak een hele dag zonder water. Vallen daarentegen de mussen van het dak, dan overleeft precies dezelfde bloem nog geen uur.
- Geen water in de volle zon
Geef de planten niet midden op de dag, maar vroeg in de ochtend of 's avonds water. Als je water geeft in de volle zon, verdampt het water nogal snel en kunnen de planten het minder goed opnemen. Daarnaast kunnen bladeren die overdag nat zijn verbranden in de zon.
Geef altijd in de ochtend- of avonduren water om bladverbranding door de zon te voorkomen en de bodem en planten de tijd te geven het water op te nemen. Geef beter eenmaal of tweemaal per week veel water. Door de frequentie te verlagen voorkomt u dat de planten langdurig nat blijven.
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de beste tijdstippen.
De meeste planten, zoals bijvoorbeeld vetplanten, vinden het prima als u een week weggaat. Bloeiende planten daarentegen zullen daar minder blij mee zijn. Die hebben na twee/drie dagen echt wel weer water en verzorging nodig.
Kraanwater is alleen niet de beste optie voor je kamerplanten, omdat hier kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er vooral bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
Maar de meeste planten hebben wortels die af en toe droog willen staan. Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert.
Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot.Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit.
Grote kans dat de wortels beschadigd raken door wortelrot. Gelukkig kan je je plant in veel gevallen toch nog redden! Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden.
Vul een fles met lange hals met water, draai het dopje dicht en maak kleine gaatjes in het dopje. Plaats de fles vervolgens omgekeerd in de bloempot, zodat het deksel zich dichtbij de plantenwortels bevindt. Je plant zal de hoeveelheid water opnemen die ze nodig heeft terwijl je op vakantie bent.