Jaarlijks ondergaan 200.000 Nederlanders een coloscopie om hun dikke darm te laten onderzoeken. Naast mensen met klachten gaat het sinds dit jaar ook om zo'n twee miljoen mensen vanaf 55 jaar die deelnemen aan het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Als die jonger dan 60 jaar was, wordt aangeraden om iedere 5 jaar een coloscopie te laten doen. Een stoelgangsonderzoek lijkt dan niet voldoende te zijn. Als die ouder was dan 60 jaar, volstaat een controle om de 10 jaar.
Het duurt lang voordat darmkanker klachten veroorzaakt. Soms tot wel 5 jaar nadat de kanker zich is gaan ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat om de 2 jaar een ontlastingstest doen, een goede manier is om deze langzaam groeiende tumoren op tijd op te sporen. Dus voordat ze uitgroeien tot grote, onbehandelbare tumoren.
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar ontvangt elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Klachten en symptomen bij poliepen in de dikke darm
bloed in de ontlasting. een verandering in het ontlastingspatroon. een erg onregelmatige stoelgang. buikpijn.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Meest voorkomende klachten bij darmkanker
bloed en/of slijm bij de ontlasting. onverklaarbaar gewichtsverlies. loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang. een blijvende verandering in het ontlastingspatroon; in regelmaat of samenstelling van de ontlasting.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Uit de resultaten kwam naar voren dat de darmvoorbereiding direct het aantal darmbacteriën met 31-voud verminderd en 22% van de deelnemers verloor de subject-specificiteit van hun darmbacteriën. Hoewel de bacterieniveaus en samenstelling vrijwel hersteld waren na 14 dagen, was de graad van herstel dosisafhankelijk.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Darmkanker begint meestal als een poliep. Een poliep is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven.
Bij dikke darmkanker wordt altijd een CT-scan van de buik gemaakt en meestal ook van de borstkas. Hiermee wordt onder andere vastgesteld of er uitzaaiingen in de lever aanwezig zijn. Er kan ook een zogenaamde CT-colografie gemaakt worden. Bij de CT-colografie wordt lucht via de anus in de darm gebracht.
De eerste darmpoliepen bij FAP ontstaan meestal als je tussen de 10 en 30 jaar bent. De arts adviseert om vanaf het 10 à 12 jaar met de controle-onderzoeken te beginnen. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de poliepen zal dat 2 keer per jaar of vaker gebeuren. De MDL-arts zal je hierover adviseren.
Logopedie kan helpen om de stem beter te gebruiken en soms is een operatie nodig. Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Bij sommige patiënten blijven neuspoliepen iedere keer weer terugkomen, ondanks de behandeling met medicijnen of een operatieve verwijdering. Dit is na een poliepextractie vaker het geval dan na een (endoscopische) neusbijholteoperatie.
Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Appels, artisjok, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten kunnen de groei van Bifidobacteriën verhogen (11, 12, 13, 14). Bifidobacteriën worden beschouwd als gunstige bacteriën, doordat ze darmontstekingen helpen voorkomen en de darmgezondheid verbeteren (15). Kortom: Veel groente en fruit is rijk aan vezels.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.