Bij volwassenen zit er bijna nooit schurft op de behaarde hoofdhuid of in het gezicht.Bij kinderen jonger dan 4 jaar kunnen de verschijnselen wél op de hoofdhuid zitten. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken voordat de verschijnselen optreden.
De schurftmijt komt het meest voor in de lichaamsplooien bijvoorbeeld tussen de vingers en tenen en rond de geslachtsdelen. De schurft is daar het meest zichtbaar. Vaak zijn er kleine rode pukkeltjes zichtbaar. Schurft komt bijna nooit voor in het gezicht of op de behaarde hoofdhuid.
Nee, u kunt schurft alleen oplopen door langdurig, intensief huidcontact (15 minuten of langer), lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding.
Maar ze komen ook voor in oksels, in liezen, bij de tepels (bij de vrouw), aan de penis, balzak, voeten en aan de enkels. De klachten ontstaan 2 tot 6 weken na de besmetting. U kunt later opnieuw schurft krijgen als u weer besmet wordt. De klachten beginnen dan vaak al binnen enkele dagen.
Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Beginnende schurft herkennen: dit zijn de symptomen
Heftige jeuk, met name 's nachts; schilferende gangetjes die op je huid te zien zijn. De schurftmijten zelf kun je niet zien; blaasjes of pukkeltjes op de huid.
Schurft jeukt, voornamelijk 's avonds en 's nachts. De jeuk is het ergst op de billen, polsen en in de plooien tussen de vingers. Door het krabben ontstaan er letsels (zie afbeelding onder), die soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere huidaandoeningen zoals eczeem.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd tot deze reactie zo'n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting. In dat geval komt meestal eerst de jeuk en pas later de andere huidverschijnselen.
De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
De oorzaak kan een ontsteking rond de haarfollikels in de hoofdhuid, een schimmelinfectie van de hoofdhuid, seborroïsch eczeem of psoriasis zijn. Bepaalde medicijnen, een vitaminetekort en stress kunnen ook jeuk aan de hoofdhuid en haaruitval veroorzaken.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Soms wordt dit veroorzaakt door zweten en/of warmte of door het niet goed uitspoelen van bijvoorbeeld shampoo, maar vaak liggen er andere oorzaken aan ten grondslag. Jeuk op het hoofd is meestal erg irritant, krabben is vaak best gênant en het is dan ook belangrijk de oorzaak op te sporen en te behandelen.
Houd deze vuilniszakken tot 3 dagen na de behandeling gesloten. Tot 23.00 uur: Niet eten of drinken (water wel) • Slapen in het 'vuile' bed. Verzamel het beddengoed en de nachtkleding • Stop het vuile beddengoed en de nachtkleding in de wasmachine en was dit op 60°C, minimaal 10 minuten.
Schurft voorkomen
De schurftmijt wordt overgedragen door wrijving van huid op huid. Je kan niet besmet raken met schurft door vluchtig sociaal contact zoals een hand geven, een knuffel of een kus. Je schaamstreek beschermen is niet genoeg. Schurft kan voorkomen op het hele lichaam.
Schoonmaken. Om te voorkomen dat de schurft terugkeert, moet je kleren en beddengoed goed wassen op minimaal 60° Celsius. Dingen die je niet kunt wassen, moet je gedurende minimaal 2-3 dagen (48-72 uur) opbergen in een dichtgebonden plastic vuilniszak.
Schurft geeft vooral jeuk en daarmee is het vaak lastig te onderscheiden van andere huidaandoeningen, zoals eczeem. Kenmerkend voor schurft is dat het voornamelijk tussen de tenen en vingers zit. Verder kan het op de polsen, voeten, enkels, tepels, geslachtsdelen en in de oksels en liezen voorkomen.
De schurftmijt is een klein, spinachtig beestje dat in de huid gangetjes graaft van ongeveer één centimeter. In zo'n gangetje legt een schurftmijt eitjes. Na drie dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en na twee weken leggen ze ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes.
Schurft komt vooral voor op (tegen krabben) beschutte plekken van de huid, zoals de strekzijde van ellebogen, liezen, tepels, penis, scrotum en tussen de vingers. De definitieve diagnose wordt gesteld door het aantonen van de mijt onder de microscoop; dit is niet altijd mogelijk.
Vraag aan je arts of je de behandeling 1 of 2 keer moet doen. De jeuk en de plekjes worden na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden.
Voor zaken die je niet heet mag wassen, kan je ook de volgende alternatieve behandeling toepassen: - Steek ze twintig minuten in een hete droogkast. - Steek de gevulde en dichtgeknoopte plastic zakken in de diepvriezer op een temperatuur van -20 °c en laat ze twaalf uur zitten. Stofzuig alle matrassen grondig.
Nee, u kunt schurft alleen oplopen door langdurig, intensief huidcontact (15 minuten of langer), lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding.