Wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is wordt het aangeraden om gebruik te maken van een minimale dikte bij vloerisolatieplaten van zo een 8 centimeter. Deze dikte zorgt er voor dat de vloerisolatieplaten nagenoeg overal kunnen worden toegepast terwijl je kan rekenen op een prima isolatiewaarde.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm. LET OP: isolatiechape is geen volwaardige vloerisolatie door de lagere isolatiewaarde dan gespoten PUR of vloerisolatie platen.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
Behalve met isolatieplaten of folie kunt u uw vloer aan de onderkant ook isoleren met gespoten PUR. Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR.
EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Vloerisolatie is in de eerste plaats zeer nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. Wie zorgt voor goed geïsoleerde vloeren heeft minder snel last van koude voeten en natuurlijk gewoon een warmer huis. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren.
De vierkante meter prijs van vloerisolatie varieert tussen 30 euro en 60 euro (afhankelijk van het materiaal en de dikte). Vloerisolatie is maatwerk. Zo bestaat er een heel aantal soort vloeren, zoals een beton vloer, houten vloer.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie . Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Beste vloerisolatie betonvloer
Bij een nieuw te storten vloer kunt u als eerste de vloer isoleren en vervolgens het beton storten. Hiervoor is EPS een goed materiaal. Ligt de betonvloer al en heeft u geen kruipruimte, dan kunt u bovenop de vloer isoleren. Met bijvoorbeeld PIR kunt u een dunne isolatielaag aanbrengen.
Wanneer u gaat (ver)bouwen en een betonvloer gaat storten? Dan is het verstandig om isolatieplaten onder de nieuw te storten betonvloer te plaatsen. Materialen als EPS of XPS platen en PIR aluminium kraft platen zijn hier ideaal voor te gebruiken.
Bij de dak- en wandisolatie van bewaarplaatsen en koelcellen geldt: hoe dikker hoe beter. Toch? Uit berekeningen van DLV Advies blijkt dat de hogere investering in dikkere dak- en wandisolatie niet altijd zinvol is. Maar het omgekeerde, te dun isoleren, ook niet.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Vloerisolatie houten vloer: Was is het beste isolatiemateriaal? De houten vloer isoleren vanaf de onderzijde kan gedaan worden met verschillende materialen, zoals steenwol, pur en EPS (piepschuim). Omdat wij houten vloeren niet helemaal willen afsluiten, raden wij vaak een minerale wol (steenwol / glaswol) aan.
Door het isoleren van de kruipruimte van de woning kan je gemiddeld 10 tot 15% op je energiefactuur besparen. Daarnaast blijft de vloer lekker warm en koelt het binnen minder snel af. Hoe je de kruipruimte best isoleert hangt af van eventuele vochtproblemen en de toegankelijkheid van de kruipruimte.
Vloerisolatie levert per jaar al snel een besparing op van 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer. Dit betekent in veel gevallen een besparing van 10 tot 15% op de gasrekening. En naast het besparen op uw energierekening levert vloerisolatie u nog meer voordelen op.
Is de ondergrond mooi vlak en liggen er geen leidingen op? Dan kan een vakman vlot je bestaande vloer isoleren met harde, drukvaste kunststof isolatieplaten in PIR, PUR, XPS of EPS. Die zijn verkrijgbaar met een handig tand- en groefsysteem voor een naadloze plaatsing. PUR- en PIR-platen hebben de beste isolatiewaarde.
Bodemisolatie is in de regel de goedkoopste methode van vloerisolatie. Maar deze vorm van vloerisolatie is ook het minst energiebesparend. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk langer. Bodemisolatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om te isoleren.
Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
PUR vloerisolatie: Kosten
PUR vloerisolatie wordt aangebracht in verschillende laagdiktes, minimaal 6 cm. De prijs per m² varieert, indicatief kunt u rekening houden met een prijs vanaf € 37,00 per m2. De investering voor vloerisolatie middels polyurethaan is ook afhankelijk van de vloersoort die uw woning heeft.
Vaak wordt er op de bodem van de kruipruimte een laag isolatiechips of parels aangebracht. Ook andere soorten isolatie worden gebruikt om de kruipruimte te isoleren. Met kruipruimte isolatie bespaar je per jaar zo'n 3 m3 per m2 op je gasverbruik. De kosten verdien je binnen 7 tot 10 jaar terug via de gasrekening.