België: gemiddeld 5,6 kilo chocolade per jaar per inwoner; Finland: gemiddeld 5,4 kilo chocolade per jaar per inwoner.
BRUSSEL (ANP) - Belgische chocolade staat wereldwijd bekend als een delicatesse en zelf lusten de Belgen er ook wel pap van. Jaarlijks eet een Belg gemiddeld zes kilo chocola. Negen op de tien Belgen eten zelfs elke dag van het bruine of witte goedje.
De gemiddelde Belg steekt per jaar 8,1 kilo achter de kiezen. Dat blijkt uit gegevens van de Belgische chocoladefabrikant Côte d'Or. Daarmee zit ons land in de top drie, op een zucht van de Zwitsers en Britten.
We eten gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
De grootste chocoladefabriek ter wereld staat in Wieze, België. Barry Callebaut produceert jaarlijks ongeveer 270 000 ton, van cacaoboon tot chocolade, wat hem tot de grootste chocoladeleverancier ter wereld maakt.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig worden geselecteerd. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
130 miljoen paaseitjes of 12 eitjes per Belg
Dat komt overeen met 12 Milka-eitjes per Belg. De top 3 van meest-gegeerde smaken[2] in België bestaat uit Melk, Melk-Oreo en Wit.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur.
Belgen, Britten en Zwitsers zijn de grootste liefhebbers van chocolade. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut. De Britten spannen de kroon: 46 procent eet meerdere keren per week chocolade, daarna volgen de Zwitsers (45 procent) en de Belgen (43 procent).
Waar eten ze de meeste chocola? In Zwitserland wordt de meeste chocolade per persoon geconsumeerd. De Zwitsers eten gemiddeld wel 9 kilo chocola per jaar. Nederlanders zijn iets meer bescheiden met 4,7 kilo per jaar.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat. Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
De eerste symptomen, hoofdzakelijk maagdarmklachten, treden meestal op 1 - 4 u na de inname van chocolade. De neurologische en cardiologische veranderingen zien we soms pas na 24 tot 36 uur. Bij inname van werkelijk grote hoeveelheden kan het zelfs na 12 -36u lijden tot het overlijden van de patiënt.
Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.
Een snel rekensommetje leert dat je al snel 150 paaseieren moet eten (of een kleine 7.000 extra calorieën) om één kilo bij te komen. Dagelijks één of twee eitjes pure chocolade is zelfs gezond 'vanwege de goede voedingsstoffen' en 'het gunstige effect op hart- en vaatziekten'.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën, dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Een paasei weegt 9 gram, eerder heb ik geschreven dat je 10 gram pure chocolade per dag zou 'mogen' eten. Paaseitjes kunnen van pure, melk of witte chocolade worden gemaakt. De pure variant zal echter niet snel van 72% cacao worden gemaakt. Meestal is het cacao gehalte lager en bevatten de paaseitjes meer suiker.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
Jannes Deduytschaever uit Gent is de beste chocolatier van Vlaanderen. Dat vindt toch de beroemde culinaire gids Gault Millau.
België produceert 220 000 ton chocolade per jaar, waarvan het grootste deel voor export bestemt is. Het staat in de hele wereld symbool voor Belgische kwaliteit.
“Brugge is zo de chocoladewinkelhoofdstad van België, en zelfs van Europa. Geen enkele stad heeft in verhouding tot het inwonersaantal meer chocoladewinkels”, zegt Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt.
Bij Leonidas gebruiken we voor onze creaties uitsluitend chocolade op basis van 100% pure cacaoboter. Zowel voor het buitenlaagje als voor de vullingen. Leonidas, dat is 100% kwaliteit en traditie. De kwaliteit van Leonidas zit dus in de pure cacaoboter, zonder ook maar een druppel palmolie.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…