Wanneer we naar het aandeel jongeren kijken met geen of weinig vrienden dan zien we dat 2.4 % (83 jongeren op 3443) aangeeft geen (echte) vrienden te hebben. 5.5% (189 jongeren) heeft naar eigen zeggen slechts 1 (echte) vriend en respectievelijk 11.8 en 12.3 % heeft 2 en 3 (echte) vrienden.
Al deze factoren spelen een rol bij het omgaan met het hebben van geen vrienden. Weet dat het heel normaal is om geen vrienden te hebben. Het is niet raar en het is zelfs gangbaar: 1 op de 5 mensen heeft geen goede vrienden.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Minder meedoen in de samenleving
Eenzaamheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je dat anderen je niet leuk vinden. Waardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat. Of je weet niet wie je kan vragen om samen iets te ondernemen.
Zelf eenzaamheid aanpakken
Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn.
Heb je geen vrienden meer dan kun je je naast alleen ook erg ongelukkig voelen. Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je een test doen om erachter te komen of je professionele hulp nodig hebt. Voel jij je somber, angstig of depressief? Doe dan de test en kom er in 5 minuten achter wat je kunt doen aan je klachten.
Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we hebben. Erg is dit niet, want je weet namelijk steeds beter wie je bent én welke mensen bij je passen. Bovendien blijkt uit onderzoek gedaan door Robin Dunbar, een evolutionaire antropoloog dat de gemiddelde persoon uiteindelijk maar een paar échte vrienden nodig hebt.
Hoeveel vrienden heeft een mens nodig? Het menselijk brein is in staat om 150 sociale relaties aan te gaan, volgens onderzoek van de Britse evolutiepsycholoog Robin Dunbar.
Wanneer we naar het aandeel jongeren kijken met geen of weinig vrienden dan zien we dat 2.4 % (83 jongeren op 3443) aangeeft geen (echte) vrienden te hebben. 5.5% (189 jongeren) heeft naar eigen zeggen slechts 1 (echte) vriend en respectievelijk 11.8 en 12.3 % heeft 2 en 3 (echte) vrienden.
De 4 redenen waarom je geen vriendin hebt. Reden 1: Je gelooft diep van binnen dat je liefde niet waard bent. Reden 2: Je wilt te graag een vriendin. Reden 3: Je neemt geen leiding.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Er zijn mensen die jou nodig hebben in hun leven, frequent of af en toe. En die mensen zijn er meestal ook als je hen nodig hebt. Het gaat er niet zozeer om dat je veel vrienden hebt maar wel de juiste soort vrienden. Vrienden zijn mensen die je goed kennen maar die “desondanks” van je houden.
Emotionele eenzaamheid komt vaak voort uit de kwaliteit van het contact: je ervaart dit contact bijvoorbeeld als moeizaam of oppervlakkig. Bij sociale eenzaamheid ervaar je een tekort aan betekenisvolle relaties met anderen. Je hebt dan minder sociaal contact dan je wenst.
Mollenhorsts onderzoek toont verder aan dat in de meeste gevallen de vriendschap gewoon doodbloedt. De belangrijkste reden is dat je elkaar minder vaak ziet. Als je van job verandert of verhuist, moet je echt moeite doen om de contacten met je ex-collega's te onderhouden.
Als vrienden je laten vallen: achterhaal hun drijfveren
Het is dus belangrijk om na te gaan om welke personen in je omgeving het gaat, en wat hen werkelijk drijft om jouw gevoelens en problemen te weten – of niet. Verder is het belangrijk je te omringen met die mensen die jouw wensen respecteren.
Je gaat op zoek naar nieuwe vrienden met dezelfde interesses. Je vindt het eigenlijk wel best dat jullie elkaar minder zien, omdat je dit simpelweg aanvoelt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je andere gevoelens voor je beste vriend ontwikkeld hebt. De liefde slaagt natuurlijk als hij ook verliefd op jou is.
Hoe maak je nieuwe vrienden? Nieuwe vrienden maak je door actief op zoek te gaan naar mensen met dezelfde interesses in dezelfde omgeving en door vol te houden. Door van tevoren goed na te denken over wat je leuk vindt en waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten, vergroot je je kansen om nieuwe vrienden te ontmoeten.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Fake friends oordelen stiekem over jou en alles wat je doet. Ze hebben een mening over jou, je leven en je keuzes, en ze bieden je steeds hun ongevraagde mening. Ze maskeren hun echte bedoelingen als 'zorgzaam', maar eigenlijk leven ze in jou door zichzelf het recht te geven om te doen alsof ze jouw hoeder zijn.
Sociale druk
Een deel van de mensen met autisme heeft eigenlijk weinig behoefte aan vrienden. Maar dan is er vaak wel veel sociale druk om toch vriendschappelijk met mensen om te gaan.
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak ook niet. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.