De maximale strafeis voor eenvoudige diefstal is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.000. De rechter kan ook kiezen om in plaats van een boete of gevangenisstraf (deels) een werkstraf op te leggen.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
Bij eenvoudige diefstal moet gedacht worden aan lichte vormen van diefstal zoals diefstal van een telefoon. Als er sprake is van een bijkomstige omstandigheid zoals diefstal met braak of diefstal door twee of meer personen wordt gesproken van een gekwalificeerde diefstal (artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht).
De hoogte van de straf bij diefstal
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro).
Zware diefstallen zonder geweld of bedreiging (door middel van braak en/of inklimming en/of gebruik valse sleutels.
Diefstal is een in het strafrecht als misdrijf aangemerkt delict dat bestaat uit het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom. Voorbeelden zijn zakkenrollerij, kunstroof en struikroverij. Wie zich schuldig maakt aan diefstal wordt een dief genoemd, een vrouwelijke dief is een dievegge.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Omdat diefstal een strafrechtelijk vergrijp is, kan hiervan aangifte worden gedaan bij de politie. Diefstal en verduistering kan leiden tot een gevangenisstraf.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
De politie ontvangt direct alle gegevens. In de winkel controleert de contactpersoon samen met de politie de aangifte en ondertekent deze digitaal. Via politie.nl ontvangt de winkelier de ondertekende aangifte en wordt geïnformeerd over de afhandeling.
Wanneer je betrapt bent op een winkeldiefstal, en hiervoor veroordeeld wordt door een rechter, krijg je een strafblad. Ook als je akkoord gaat met een schikkingsvoorstel krijg je een strafblad. Het is daarom zeer belangrijk om niet akkoord te gaan met een schikkingsvoorstel als jij geen winkeldiefstal gepleegd hebt.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Ben je slachtoffer geworden van diefstal? Aangifte doen van diefstal heeft een aantal voordelen. Na je aangifte kan de politie proberen de dader op te sporen. Verder is aangifte doen nodig als je je schade vergoed wilt krijgen, bijvoorbeeld via je verzekering.
Straf voor winkeldiefstal
Een eerste veroordeling voor eenvoudige winkeldiefstal leidt vaak niet tot een gevangenisstraf. Bij recidive is de richtlijn 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf, tot 1 maand onvoorwaardelijk bij frequente recidive.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Diefstal is een misdrijf. Het delict diefstal staat in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Er zijn meerdere bestanddelen die een delict maken tot diefstal: Er moet sprake zijn van een 'goed' - een juridische term voor een soort product.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Het kopen (of verkopen) van gestolen goederen is namelijk strafbaar, het heet heling. De boete of straf die je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden en of je al eerder voor een misdrijf bij de rechter bent geweest. Een straf wordt in Nederland bepaald door een rechter.
Een strafblad betekent dat er strafbare feiten van jou of iemand anders geregistreerd zijn in de registers van politie en justitie. Dat gebeurt als de officier van justitie of rechter een straf geeft.