Na het fabricageproces is het oppervlak van aluminium veelal vervuild met vet, olie, atmosferische vervuilingen en mogelijk initiële corrosie (aluminium oxides). Om dit te verwijderen is ontvetten en beitsen noodzakelijk.
Hierbij wordt het aluminium bedekt met een oxidehuid van aluminiumoxide. Deze natuurlijke oxidehuid kan het onderliggende aluminium, onder niet belastende omstandigheden, beschermen tegen corrosie. Dit proces van natuurlijke oxidatie met de vorming van een corrosiebeschermende oxidehuid noemt men passiveren.
Een beits kan vanwege het feit dat dit product geen roestwerende eigenschappen heeft niet rechtstreeks op metaal worden toegepast. Breng eerst twee lagen Flexa Grondverf voor Metaal aan. Vervolgens afwerken met twee lagen Meesterbeits Deur & Kozijn Dekkend in de gewenste kleur.
De reden dat je roestvaststaal na het lassen moet beitsen komt doordat er corrosie kan ontstaan bij het oppervlak waar gelast is. Zoals eerder is vermeld, wordt er gewerkt met zeer hoge temperaturen tijdens het lassen. Door de hitte wordt de beschermende laag van het roestvast staal vernietigd.
Passiveren is de behandeling van het oppervlak van roestvast staal, vaak met zure oplossingen, om verontreinigingen te verwijderen en het herstel van de beschermlaag te bevorderen. Roestvast staal herstelt haar oxidelaag zelf, maar duurt doorgaans een aantal dagen totdat het proces is afgerond.
Beitsen en passiveren verwijdert lasverkleuring, gloeihuid, vreemd ijzer, herstelt de corrosiebestendigheid en brengt deze weer volledig terug naar het oorspronkelijke niveau van het basismateriaal.
Verschillen tussen RVS 304 en 316
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden.
Passiveren is een oppervlaktebewerkingstechniek, die meestal volgt na het beitsen en spoelen, waarbij het oppervlak van een voorwerp wordt voorzien van een passieve deklaag. Het resultaat van het passiveerproces is meestal een zilvergrijs oppervlak.
Beitsen is het behandelen van metalen met een agressief middel waarbij het metaaloppervlak wordt aangetast met het doel dit te reinigen. Bij etsen is er sprake van een langere blootstelling aan het middel, vindt een diepere inwerking plaats en wordt meer materiaal weggenomen.
GEEL PASSIVEREN
Bij een gele passivering (dickschicht) wordt er een dikkere laag op de zinklaag aangebracht dan bij blauw passiveren. Deze passivering bevat geen chroom VI en heeft een betere corrosiewerendheid.
Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag op het hout om zo het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Het grote verschil tussen beits en lak, is dat met beits het vocht nog steeds uit het hout kan. Ook blijft de houtstructuur zichtbaar als je kiest voor transparante beits. Een voordeel van beits is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Beits kun je direct aanbrengen op hout, na het ontvetten en schuren.
Na het voorbewerken van het metaal dient in bepaalde gevallen een metaalprimer aangebracht te worden voordat de metaalverf als grondverflaag op het metaal wordt geschilderd. Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken.
Aluminium heeft een veel betere warmtegeleider dan roestvrij staal, waardoor het wordt gebruikt voor autoradiatoren en airconditioningseenheden. Aluminium is een zeer goede geleider van elektriciteit in vergelijking met roestvrij staal. Qua sterkte is roestvrij staal sterker dan aluminium.
Passiveren is een oppervlaktebehandeling bij metalen waarbij het materiaal behandeld wordt met een zuur (salpeterzuur) en het vervolgens onder hoge druk wordt gereinigd. Doel is het natuurlijke oxidelaagje (weer) te laten ontstaan op het schone, wat fijnruwe oppervlak.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
In blank, blauw, geel en zwart
Passiveren is een procedé waarbij we elektrolytisch verzinkt staal voorzien van een specifieke beschermlaag (blank/blauw, geel of zwart passiveren).
Wanneer in de metaalindustrie gesproken wordt over galvaniseren of galvanisatie, wordt meestal gedoeld op het aanbrengen van een dun laagje zink op metaal met behulp van elektrische spanning. Dit proces wordt daarom ook wel elektrolytisch verzinken genoemd.
Aluminium ten opzichte van staal is zo'n 3x duurder per kg. Echter een goede aluminium constructie is gemiddeld 40% lichter. In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Een tweede grote vijand van RVS zijn aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes zeewater die zout en chloriden bevatten. Deze verontreiniging komt meestal voor in kuststreken leidt tot zeer plaatselijke aantastingen en putcorrosie. Strooizout heeft hetzelfde effect op RVS constructies langs autowegen.
In tegenstelling tot beitsen veroorzaakt elektrolytisch reinigen geen verruwing van het staaloppervlak, maar maakt het eerder gladder. Er wordt een 12V gelijkstroombron, die verschillende stroomsterktes kan leveren, zodanig verbonden met het roestvast staal dat het staal de anode wordt.
Roestvaststaal wordt meestal gelast met smeltlassen onder de bescherming van gas. De processen zijn dan TIG en MIG/MAG. Roestvaststaal wordt overwegend gelast met gelijkstroom. De volgende zaken dient de lasser bij het lassen van roestvaststaal goed in acht te nemen.