Ben je op zoek naar een 3 fase grondkabel die je aan kunt sluiten op 380V (krachtstroom), dan is de grondkabel 5-aderig geschikt. De 5-aderige grondkabel is verkrijgbaar per meter, 100 meter en als 500 meter op een haspel.
Een (XVB kabel 3G6mm of XVB 5G6) en een automaat van 32 A wordt gebruikt voor de elektrische kookplaat. In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd.
Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.
In de meeste gevallen kan men zonder problemen kabels gebruiken tot zo'n 5 á 10 meter lang. In veel gevallen werken ook kabels van 15 meter lang, of zelfs 20 meter lang zonder problemen.
De maximale stroom door een draad wordt bepaald door de warmteontwikkeling in de (meestal) koperen kern van de draad, en de mate waarin deze warmte kan worden afgevoerd. De warmteafvoer hangt af van de gebruikte isolatie om de draad. Dit is vaak PVC, maar ook EPLE of EPR (rubberachtige isolatie) worden soms toegepast.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
De kabel van 6 mm² zou een diameter van 2,8 mm moeten hebben en die van 10 mm² een diameter van 3,6 mm.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
1.5mm2 is voldoende voor 16A over korte afstanden. Voor langere afstanden gebruik je 2.5mm2 om spanningsverlies te voorkomen. Merk op dat eindversterkers grote stroompieken kunnen veroorzaken (>16A) terwijl de gemiddelde stroom veel lager is.
YMVK en XMVK: wat is het verschil? YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd.
Benodigde grondkabel
De 5x2.5 YMVK kabel kunt u gebruiken voor de installatie van de 3 fase - 16A(11 kW) laadpaal tot en met 60 meter. De 4x2.5 YMVKas kabel kunt u gebruiken voor de installatie van de 3 fase - 16A(11 kW) laadpaal tot en met 60 meter.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Als ik een beschikbare 4 mm² (aard)draad meet (de enige die ik in huis heb van 4 mm²) dan meet ik met een digitale schuifmaat 2,6 mm diameter. Dat komt dan berekend πr² op 5,3 mm².
De kabeldikte is de oppervlakte, (niet de diameter) van de kern van de kabel, zonder isolatie. Om de oppervlakte te berekenen is de formule: diameter² x pi (3,14) / 4. In de onderstaande lijst kun je zien wat de diameter is van de kern per kabeldikte in mm2.
3 x 2,5 mm2 mag conform de NEN1010 afgezekerd worden met maximaal 24 Ampère.
Antwoord. Op een kring beveiligd met 20 A automaat kan een totaal vermogen geplaatst worden van maximaal 4,6 kW.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden.
Stel we kiezen een automaat van 16A met B-curve en daarop aangesloten een 2,5mm2 kabel. De vraag is nu wat de maximale lengte van deze kabel mag zijn. We kijken hiervoor naar tabel 1, deze is voor B-curve automaten. Hier zien we dat bij een 2,5mm2 en 16A een maximale leidinglengte geldt van 122m.
De stroom die door een kabel loopt, warmt deze namelijk op. En als deze teveel opwarmt kan dat veel schade geven, zowel aan de kabel als de omgeving. In feite is elke kabel een elektrische “kachel”. Voor de berekening van het vermogen gebruik je de formule: P = I² x R, oftewel stroom (I) x stroom (I) x weerstand (R).
10 ampère = 2.300 watt.