Volgens gegevens die het het American Institute of Physics verzamelde, rijden de wielrenners elke dag gemiddeld 177 kilometer en verbranden zo gemiddeld 6.071 calorieën. Die meer dan 6.000 calorieën staan onder meer gelijk aan ongeveer zes pakken friet met mayonnaise.
Elke dag rijden de wielrenners gemiddeld 177 kilometer en verbranden per dag 6071 calorieën.
Wist je dat in een lijst calorieën verbranden wielrennen op nummer 1 staat? Niet alleen omdat je veel energie verbruikt met wielrennen, met een uurtje fietsen verbruik je 561 kcal per uur als je 50 kg weegt. Weeg je 100 kg, dan verbruik je 1122 kcal.
Dat kun je zien in de volgende berekening: Als je 70 kilo weegt en 18 km per uur fietst, kun je in een uur tijd 450 calorieën verbranden. Zou je 90 kilo wegen en net zo snel fietsen, dan zul je in dezelfde tijd 630 calorieën verbranden.
Het blijkt dat je zowel met wielrennen als mountainbiken als op een hometrainer gemiddeld tussen 650 en 700 calorieën per uur verbrandt. Overigens ligt het energieverbruik bij wielrennen ongeveer even hoog als bij skeeleren, want ook met skeeleren verbrand je ongeveer 600 – 650 calorieën per uur.
Iemand van ongeveer 70 kg, verbruikt rond de 650 kcal per uur. Hiermee is wielrennen dus zeer voordelig voor gewichtsverlies. Om optimaal calorieën te verbranden is het aan te raden om een intensievere intervaltraining te doen van bijvoorbeeld een uur, in plaats van een rustigere duurtraining van 3 uur.
Je verbrandt ongeveer 30 kcal per km tijdens het fietsen. Natuurlijk haal je die kilometer wel een stuk sneller op een hogere snelheid.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Om 20 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 11 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 20 km ongeveer 1 uur en 20 minuten, en met wind mee ongeveer 1 uur en 4 minuten. Op een elektrische fiets doe je 48 minuten over 20 km.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Door deze winter de MTB te pakken leer je nóg mooiere routes kennen. Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
Per dag eet een wielrenner meer dan 8000 calorieën. Vandaag hebben de deelnemers aan de Tour de France hun eerste bergetappe op de agenda staan. Het wordt een zware rit, dus het is extra belangrijk om goed te eten.
Wit brood of rijst met omelet, havermoutpap met rozijnen en smoothies van fruit met yoghurt. Tussen het ontbijt en de start van de etappe blijven de renners eten: winegums, gels, rijpe bananen, rijstcakejes met honing of sportrepen.
De hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt om goed te blijven presteren tijdens het wielrennen, is afhankelijk van de duur van je training. Trainingen tot 2 uur: Zo'n 30 gram koolhydraten per uur. Trainingen van 2 tot 3 uur: 60 gram koolhydraten per uur.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Elke dag urenlange fietsritten maken is voor velen een onhaalbare droom. Het dagelijks neerzetten van serieuze afstanden vergt meer tijd dan een gemiddelde fietser heeft. Maar dagelijks fietsen is niet alleen erg haalbaar, het is bovendien erg goed voor je.
Gezondheid gaat echter over veel meer dan alleen calorieën verbranden. Wielrennen helpt met het opbouwen van zowel cardio als spiermassa in je volledige lichaam en daarnaast verbetert sporten de bloeddoorstroom. Ook is het halen van een frisse neus natuurlijk ook mooi meegenomen.
Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.
Je verbrandt calorieën en vet. Bij hardlopen gaat het vooral om snellere verbranding van meer calorieën dan bij fietsen. Bij fietsen blijft je hartslag relatief lager waardoor de vetverbranding eerder wordt aangesproken. Er zijn ook onderzoekers die beweren dat juist bij hardlopen meer vet wordt verbrand.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.