Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant. Gebalanceerde meststof geeft de plant de voeding die hij nodig heeft.
Planten. Maak voor het planten een gat in de grond dat zeker twee keer zo diep is als de wortelkluit van de bananenplant. Dit gat vul je voor de helft met aarde en hydrokorrels. Door de diepte ontstaat er een losse bodem waarin de plant zich goed kan wortelen.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
Zaai de zaadjes met een minimale afstand van 4 centimeter zodat ze bij het kiemen plaats genoeg krijgen en elkaar niet verdringen. Juiste temperatuur: Bananenzaden hebben een hoge temperatuur nodig om te kiemen. Minimaal 25°C moet toch in acht genomen worden.
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Bananenplant water geven
De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant! Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en geef hem ook niet té veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.
Zaaibeschrijving: Zaden aanschuren met schuurpapier en 48 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond. De grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen (bijv. in de zon of in de buurt van een kachel).
In tegenstelling tot de in de tropen groeiende bananenplanten is de winterharde bananenplant groen absoluut winterhard tot ca -10° C! Daardoor kunt u deze rariteit in de winter in uw tuin laten – daar loopt de plant ieder jaar opnieuw uit tot een hoogte van 2-3,5 meter.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Sterker nog: een bananenplant 'Musa' is best moeilijk. De bladeren krijgen snel bruine randen, gaan rafelen en hangen. Eigenlijk net als in de natuur, maar binnenshuis geven littekens van het leven toch een andere aanblik. De bruine randen komen vaak van te droge lucht.
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
Planten kunnen zich op twee verschillende manieren voortplanten. Bij de generatieve of geslachtelijke voortplanting gebeurt de vorming van nakomelingen door middel van zaad (bijv. bloemen) of door middel van sporen (bijv. varens).
Groei van een banaan
Een banaan groeit aan een bananenplant. De bladeren van een bananenplant staan in een spiraal. Deze plant kan wel meer dan drie meter hoog worden! Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet.
De bananen worden geteeld op bananenplantages. Op deze plantages wordt nooit iets anders geteeld dan bananen. Bananen krijgen hun specifieke kromme vorm, omdat ze in een tros hangen en omhoog willen groeien. Dat is overigens niet zo omdat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien.
De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen.
Een donkere hoek of een woonkamer waar te weinig licht binnen komt is niet geschikt voor een bananenplant en dan is een teleurstelling bijna onvermijdelijk. Een plek vlakbij het raam of buiten op het terras in de zomer is ideaal voor deze plant. Maar let op met te direct zonlicht.
Omdat er – als het goed is – elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden groeit is het heel normaal dat de onderste bladeren oud worden en uiteindelijk afsterven. Je kunt de bladeren dan het beste zo'n 5 centimeter van de steel afknippen.