Er zijn 477 calorieën in een portie Broodje falafel.
Gezonde voordelen van falafel
Falafel bevat best wel wat waardevolle voedingsstoffen, zoals we hierboven al noemden. Daarnaast bevat falafel relatief weinig cholesterol en veel eiwitten. Daarnaast zit falafel boordevol complexe koolhydraten en vezels, waardoor ze ook goed zijn voor je darmgezondheid en spijsvertering.
Velen denken dat als je wilt afvallen je beter vegetarisch eet, maar dat is niet altijd beter. Falafel kan bijvoorbeeld erg calorierijk zijn. Zo bevat de gemiddelde falafel per 100g al gauw 275 kilocalorieën. Dat is bijna evenveel calorieën als varkensworst (om het in perspectief te zetten).
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) falafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'falafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het product dat in dit rijtje de meeste vezels bevat is 'VIVERA Falafel' met 10,9 gram vezels per 100 gram. Het product 'Jumbo Lekker Veggie Falafel Vegan' bevat de minste vezels met 3,4 gram per 100 gram. Tussen deze twee uiterste is dus een aanzienlijk verschil wat betreft het aantal vezels.
Top 5: Garden Gourmet Falafels - 17,84 euro/kg. Delhaize Bio-falafel - 17,33 euro/kg. Biologisch van Jumbo bio falafelballetjes – 12,85 euro/kg.
Volgens Wikipedia is falafel bedacht door Kopten in Egypte om als vleesvervanger te dienen in de vastentijd. Peulvruchten zijn door hun hoge eiwit-, vitamine- en ijzergehalte een goede vleesvervanger volgens het Voedingscentrum.
Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende kruiden die vaak gefrituurd worden. Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte daar diende het waarschijnlijk als gerecht in de vastenperiode. Nu is falafel een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
De falafel balletjes kun je koud eten. Ik vind het lekker om ze even te bakken in een koekenpan met wat zonnebloemolie. Ik heb het hele bakje alvast gebakken. De andere helft bewaar je voor morgen.
Falafel is een gerecht met kleine kruidige balletjes van gepureerde kikkererwten in een pittabroodje. Het is een geliefde snack in het Midden-Oosten. Hieronder een licht verteerbare, nutriëntrijke variant waar de hele energiedriehoek wel bij vaart.
Falafel is een vegetarisch gerecht uit het Midden-Oosten dat de laatste jaren steeds meer terrein wint in ons koude kikkerlandje. Het wordt gemaakt van vermalen kikkererwten, die op smaak gebracht worden met verschillende kruiden en specerijen.
Falafel (Arabisch: فلافل) is een gerecht uit de Levant, bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.
VOEDINGSWAARDE PER STUK: 550 KCAL (2310 KJ). EIWIT: 27 G. VET: 36 G (WAARVAN 18 G ONVERZADIGD).
Deze kruidige, gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen zijn niet meer weg te denken uit de Midden-Oosterse keuken. Maar ook bij ons is deze voedzame vleesvervanger erg populair. In een salade, als vegetarische snack tussen een broodje of op zichzelf met een dipsaus.
Hoe lang kun je falafel bewaren? Falafel kun je in de vriezer drie maanden goed houden. In de koelkast kun je ontdooide en vers gemaakte en gebakken of gefrituurde falafel twee dagen bewaren.
Je kan de falafel het beste onafgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10 minuten. Of bak de falafel op in een droge koekenpan. Je kan de pita's ook even meewarmen in de oven of opbakken in de broodrooster.
In het vegetarische schap van Albert Heijn vinden wij falafel van 3 verschillende merken: Albert Heijn, Garden Gourmet en Maza.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Omschrijving. Maza falafeldeeg is bereid van gemalen kikkererwten, bloem en diverse kruiden. Bevat onder meer spinazie, knoflook, koriander en peper voor een optimale smaakbeleving. Het kikkererwtendeeg kan naar eigen wens in bolletjes gedraaid worden.
Falafel is populair geworden sinds 1950, toen de Jemenitische Joden falafelballetjes in pita begonnen te serveren. Vanwege dit eenvoudige en snelle recept werd falafel een veelgebruikte 'streetfood' in het Midden-Oosten. Tegenwoordig wordt falafel op elke straathoek van de Levantijse cuisine geserveerd.
Hummus (wordt ook wel geschreven als hoemoes, hoummous, humus of humous) is een puree met als basis kikkererwten. In het originele recept zit verder tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout.
Hummus of hoemoes is een puree op basis van kikkererwten en, naast andere ingrediënten, de sesamzaadsaus tahin. Hummus is vaak vegan maar kan soms zuivel, honing of een ander dierlijk ingrediënt bevatten. De producten in deze lijst zijn wel geschikt voor veganisten.
Falafel is misschien wel het meest bekende vegan gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De gefrituurde balletjes worden door veel vegetariërs en veganisten gebruikt als vleesvervanger.