Op de verkoop van fietsen is het reguliere omzetbelastingtarief van 21% van toepassing. Voor het herstellen van fietsen geldt dat het verlaagde tarief van 6% wordt gehanteerd. Verkoopt u een fiets inclusief servicebeurt, dan laat u in veel gevallen mogelijk geld liggen.
Op 4 april werd het wetsvoorstel om de BTW op fietsen en elektrische fietsen te verlagen van 21% naar 6% goedgekeurd in de Kamer. Met de BTW-verlaging wil de PS milieuvriendelijke transportmiddelen bevoordelen.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Fiets van de zaak: hoe werkt het? Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een speedpedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken.
Het fietsplan anno 2022
Het komt erop neer dat medewerkers via hun werkgever met belastingvoordeel een nieuwe fiets kunnen kopen. In het geval van een elektrische fiets scheelt dat al snel wat geld. Niet gek dat medewerkers de fiets als meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde zien.
Nadelen van het fietsplan
Er zit geen limiet meer op hoe duur de fiets mag zijn of hoe vaak je de fiets privé mag gebruiken. Het enige nadeel dat overblijft, is dat de aankoop van een fiets via de WKR een groot deel van je vrije ruimte gebruikt.
Stel dat je voor 1000 euro een e-bike aanschaft via je werk. Normaal zou je over die 1000 euro eerst 42% tot 52% belasting moeten betalen. Nu krijg je het in feite cadeau en bedraagt je netto aanschafprijs geen 1000 euro, maar 580 tot 480 euro. Je fiscaal voordeel bij een fietsplan kan dus honderden euro's bedragen.
U koopt of leaset een fiets met uw eenmanszaak. Dat mag wanneer u de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. Voor de inkomstenbelasting is de bijtelling 7% van de adviesprijs van de fiets. U kunt de adviesprijs opzoeken op bijtellingfietsvandezaak.nl .
Ja. De werkelijke kosten kunnen afgetrokken worden van uw belastbaar inkomen. Als u met de fiets gaat, is een forfait van 0,24 euro per afgelegde km voor aanslagjaar 2022, inkomsten 2021 van toepassing voor de woon-werkverplaatsingen.
Over het privévoordeel van de fiets van de zaak betaalt u belasting via de bijtelling. De bijtelling houdt in dat u 7% van de waarde van de fiets bij uw salaris optelt.
Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
De renovatiewerken moeten verstrekt en gefactureerd worden aan een eindgebruiker (bv. eigenaar, vruchtgebruiker of huurder van het gebouw) om te kunnen in aanmerking komen van het verlaagd btw-tarief van 6% en als aan alle andere voorwaarden werden voldaan.
Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven: het hoge BTW-tarief van 21% het lage tarief van 9% en het 0% btw tarief.
Als je een fiets van de zaak koopt krijg je te maken met bijtelling, net als bij een auto van de zaak. De bijtelling bedraagt 7% van de consumentenprijs van de fiets (inclusief btw). Je hoeft dan verder geen rittenregistratie meer bij te houden of je zakelijk of privé fietst.
Inderdaad, je hebt voor het gebruik van een elektrische fiets voor je woon-werkverkeer ook recht op een belastingvrije fietsvergoeding. Het bedrag hiervoor werd enkele jaren geleden nog tot 24 cent per kilometer verhoogd.
De fiets moet verplicht lineair worden afgeschreven over minimum 3 jaar. De fietsvergoeding van 0,24 euro per km (aanslagjaar 2020 en aanslagjaar 2021) is ook volledig aftrekbaar voor de werkgever.
De fietsvergoeding is een gunst van de werkgever aan de werknemer. De werkgever is niet verplicht ze toe te kennen. Wordt meer dan 0,24 euro toegekend, dan moet de werknemer het bedrag boven de 0,24 euro aangeven in zijn belastingaangifte.
Fietsvergoedingen zijn maar belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,24 euro per kilometer (voor inkomstenjaar 2021, nvdr). Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 1,50 euro per kilometer, dan wordt het surplus van 1,26 euro per kilometer wel onderworpen aan belastingen.
Onder het 21%-tarief vallen: reparatie van snorfietsen, bromfietsen en bromscooters. verkoop van (elektrische) fietsen, fietsonderdelen en accessoires. de kosten voor het rijklaar maken van een fiets, ook als de (elektrische) fiets is gekocht via internet en een fietsenhandelaar die (elektrische) fiets rijklaar maakt.
Elke zzp'er die een fiets van de zaak neemt moet een standaard bijtelling van 7% van de prijs inclusief btw betalen, maar dan mag de zzp'er wel een onbeperkt aantal kilometers fietsen.
Vanaf 1 januari 2020 moet de werknemer, om het voordeel van een fiets van de zaak te verkrijgen, jaarlijks 7 procent van de consumentenadviesprijs (inclusief btw) van de fiets bij het inkomen bijtellen. Het bedrag van de bijtelling is loon in natura, maar mag in de eindheffing van de werkkostenregeling (WKR).
Goedkoper door belasting voordeel
Heeft u een fiets nodig en gaat u die ook voor uw werk gebruiken dan kunt u dat beter via het fietsplan doen. De kosten van de fiets gaan namelijk van uw brutoloon af, waardoor u over dat deel van uw salaris aan de belasting geen loonheffing hoeft te betalen.
Bijtelling en kosten fiets van de zaak
Vanaf 2020 kan een werkgever een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan een werknemer. De werknemer krijgt dan een bijtelling op zijn inkomen (net als bij een auto van de zaak). In 2020 is deze bijtelling 7% van de adviesprijs van de fiets.
Bij veel bedrijven kun je aanspraak maken op een fietsplan. Dit is een manier om fiscaal aantrekkelijk een nieuwe fiets te kopen. Dit kan tot wel 50 procent schelen. Als je dus een fiets van 2000 euro koopt kan dit tot wel 1000 euro schelen.