Een beet van de koningscobra kan de grootste dieren doden, zelfs fatale beten bij een volwassen olifant zijn bekend. De beet van de cobra is voor een olifant alleen gevaarlijk als in de dunne delen van de huid wordt gebeten, zoals het slurfuiteinde of in de dunne randen van de teennagels.
Op de grond is hij op zoek naar andere slangen. Het maakt hem niet uit of deze ook giftig zijn, hij kan namelijk goed tegen gif. De cobra bijt de slang heel erg lang en eet hem daarna op. Koning der slangen De koningscobra zelf heeft geen echte vijanden.
Een cobra kan goed horen. Een slangenbezweerder kent muziek waarop cobra's dansen. Een cobra volgt de beweging van de fluit. Cobra's zijn doof en de fluittonen van een slangenbezweerder hebben niets met zijn dansen te maken.
Dat is een giftige soort die vooral in Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe voorkomt. Volwassen slangen kunnen tot wel 1,8 meter lang worden. Als je door zo'n cobra gebeten wordt, kan je ademhaling van slag raken dat kan zelfs leiden tot de dood als je niet wordt behandeld.
Een cobra spuugt wel drie meter ver
In Afrika en Azië komen 13 soorten cobra's voor, die hun gif in dunne stralen wegspuiten. Spugende cobra's mikken op de ogen van hun belager. De slang kan tot op twee à drie meter afstand heel precies richten. Als het gif in de ogen terechtkomt, kan de vijand blind worden.
Als het gevaar geweken is komt de slang weer 'tot leven'. Ook van de genetkat is bekend dat het dier soms cobra's aanvalt. Andere vijanden zijn grote roofvogels en grote uilensoorten, daarnaast worden cobra's gegeten door ratten en grotere zoogdieren.
Sommige slangen hebben gif waarmee ze een olifant zouden kunnen doden. Het is zo sterk dat ze er muizen en vogels pijlsnel mee kunnen verlammen en verorberen, want voor kleine dieren is een heel klein beetje gif al genoeg.
De zwarte mamba staat bekend als 's werelds dodelijkste slang. Ze wonen in de savanne in het zuiden en oosten van Afrika, en ze zijn een van de snelste slangen ter wereld – ze kunnen snelheden van twintig kilometer per uur halen.
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
De Cobra 6 is de heftigste Banger die in Europa te verkrijgen is. Hij bevat 48,5 gram kruit per stuk: bijna 25 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan.
De Cobra's kosten zo'n vijf euro per stuk. De Cobra 6 is een staaf van zo'n vijftien centimeter, met daaraan een redelijk lange lont. Na het aansteken ontstaat er een klein vuurfonteintje, waarna het projectiel ontploft. In een Cobra 6 zit 73,50 gram flashkruit (ook wel flitskruid genoemd) in totaal.
De maximumhoeveelheid flashkruit per ontploffing van siervuurwerk in Nederland is 4 gram, terwijl de zwaarste Cobra (Cobra 8) 100 gram van dit kruit bevat.
De koningscobra is de grootste gifslang ter wereld: hij kan wel vijf meter lang worden! Ook is hij extreem giftig: één beet is genoeg om een olifant te doden. Niet voor niets is deze slang het lievelingsdier van Freek Vonk.
Een beet van de koningscobra kan de grootste dieren doden, zelfs fatale beten bij een volwassen olifant zijn bekend. De beet van de cobra is voor een olifant alleen gevaarlijk als in de dunne delen van de huid wordt gebeten, zoals het slurfuiteinde of in de dunne randen van de teennagels.
Als u een jonge tijgerpython regelmatig in de hand neemt, kan hij aan u wennen. Houd er echter rekening mee dat deze dieren, hoewel ze niet giftig zijn, lelijk kunnen bijten. Blijf altijd alert! De tijgerpython is een wurgslang die zijn prooi doodt door zich eromheen te winden.
„Dat is ook zoiets. Mensen beweren dat het niet kan, maar ik heb anaconda's veel grotere prooien zien eten dan mensen. Een wild zwijn bijvoorbeeld en een kaaiman. Als de anaconda eenmaal de menselijke ribbenkast in elkaar heeft gedrukt, zijn we niet meer zo groot.
Adderbeten in Nederland zijn zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.
Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
Pythons staan er niet om bekend mensen te eten. Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu.
Soms beginnen slangen wel iets op te eten wat ze later achterlaten, omdat ze erachter komen dat het te groot blijkt te zijn. Maar dat gebeurt vrij zelden. Dit is wat er echt gebeurde in Florida: de slang doodde de krokodil met succes en at hem op. Hij slikte het hele ding gewoon door.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden.
Het gif van de adder bevat meerdere stoffen. Sommige veroorzaken weefselbeschadiging, andere beïnvloeden de bloedsomloop en de bloedstolling. De symptomen kunnen dus zeer wisselend zijn. Meestal blijft het bij lokale symptomen op de bijtplaats, maar sommige slachtoffers vertonen ook ernstige veralgemeende symptomen.