Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken.
Tijdens de zwangerschap kan vitamine A in de aanbevolen dosering van 800 microgram per dag (2640 IE) worden gebruikt. Bij gebruik tot 3000 microgram of 10.000 IE per dag zijn tot nu toe geen schadelijke effecten gezien. De hoeveelheid foliumzuur in de voeding, is vaak onvoldoende.
Ook als je zwanger bent, is vitamine A belangrijk voor de groei van je ongeboren baby: Het is nodig voor de ontwikkeling van de ogen, organen en het ruggenmerg van je baby. Het zorgt ervoor dat het lichaam van je baby zich symmetrisch ontwikkelt. Het is belangrijk voor de rijping van de longen van je kind.
Teveel vitamine A kan leiden tot gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, neusbloedingen, haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen.
De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt. Je lichaam maakt namelijk zelf vitamine D aan wanneer je buiten in de zon komt.
Teveel vitamine C is ook weer niet goed, je kunt dan darmklachten of diarree krijgen. Vitamine C halen we vooral uit de volgende voedingsproducten: Fruit (sinaasappel, citroen, kiwi en aardbei bevatten veel vitamine C) Groenten.
Maar wat doet vitamine A precies voor je huid? Vitamine A is een antioxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die vroegtijdige huidveroudering in de hand kunnen werken. Doordat vitamine A je hiertegen beschermt, kan het vroegtijdige huidveroudering tegengaan.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Belangrijk om te weten over vitamine A
Vitamine A is onder meer nodig voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem. Bij vitamine A-tekort. Soms schrijft de arts vitamine A voor bij mazelen, omdat het ook de kans op een ernstige longontsteking vermindert.
Het is al langer bewezen dat retinoïden (= vitamine A zuur afgeleide) schade aan de ongeboren vrucht kunnen aanrichten wanneer deze via de mond worden ingenomen door zwangere vrouwen. Voorbeelden van dergelijke orale middelen zijn isotretinoïne en alitretinoïne.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Voor jongens vanaf 10 jaar en volwassen mannen is de adviesdosering 1000 microgram per dag. Ook voor zwangere vrouwen is het advies 1000 microgram per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven is de adviesdosering 1250 microgram per dag.
Zwangerschapsvitamines zijn de vitamines en mineralen die essentieel zijn tijdens je zwangerschap. Ze helpen je kindje om zich optimaal te ontwikkelen en ondersteunen de gezondheid van jouw veranderende lichaam.
Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Het is aangewezen voor vrouwen die zwanger willen worden om extra foliumzuur op te nemen. De redenen hiervoor zijn dat foliumzuur zorgt voor de aanmaak van gezonde bloedcellen en het een positieve invloed heeft op de opname van ijzer. Een belangrijker argument is dat foliumzuur geboorteafwijkingen, nl.
Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.
Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en is met name in het vet van voedingsmiddelen te vinden. De vitamines worden in je darmen opgenomen en je lichaam slaat ze vervolgens op in je lever en je weefsels, totdat je lichaam ze nodig heeft.
Het onderzoek koppelt lage niveaus van vitamine D aan een veel voorkomende vorm van duizeligheid, die goedaardige paroxysmale positie-duizeligheid (BPPV) wordt genoemd en die het plotselinge gevoel geeft dat u aan het draaien bent of dat de binnenkant van uw hoofd aan het draaien is.
Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol.
In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A.
Oorzaken van vitamine A-tekort
Een vitamine A-tekort ontstaat simpelweg door een te geringe inname van voedingsmiddelen die vitamine A of provitamine A bevatten. In Nederland komt een gebrek aan vitamine A niet vaak voor, terwijl het in ontwikkelingslanden een grootschalig probleem vormt.
Bij een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap gaat de voorkeur uit naar dagelijkse toediening van colecalciferol (vitamine D3). De Gezondheidsraad beveelt een maximale dagdosis van 4000 IE (100 µg) aan in de zwangerschap.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.