De tankinhoud is 1.160 liter en het verbruik zo'n 5 op 1, u leest het goed, 5 liter brandstof per afgelegde kilometer. Dat zijn nog eens cijfers die zegeltjessparend Nederland in staat van opwinding brengen.
Maar ze zijn ook duur: 60 tanks operationeel houden kost 90 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bij de aanschafprijs van een paar miljoen euro per stuk.
Als je een middelgrote benzineauto neemt die 1 op 14 rijdt, en de benzineprijs (Euro95) is 1,68 Euro per liter, dan kun je voor dat geld 14 kilometer rijden. Een benzinetank van 45 liter kost je dan 75,60 Euro en je kunt er 630km mee rijden.
Na 195 dagen invasie zijn 50.150 Russische soldaten gesneuveld, zo heeft de Oekraïense generale staf dinsdag bekendgemaakt. Daarnaast zegt het Oekraïense leger 2.077 tanks, 4.484 pantservoertuigen, 236 vliegtuigen en 207 helikopters te hebben neergeschoten.
De T-72 tank heeft een bereik van ongeveer 965 kilometer, weegt 40 ton en verbruikt per 1,5 kilometer een liter brandstof.
Rusland gebruikt drie verschillende tanks: de T-80, T-72 en T-90. Bij al die tanks is de munitie opgeslagen in de koepel. Daardoor kan munitie snel en automatisch worden geladen in de loop. Anders dan bij westerse tanks hebben deze Russische wagens bovendien maar drie bemanningsleden in plaats van vier.
Vaak kan er 35 tot 60 liter benzine of diesel in een brandstoftank. Het vol tanken kost bijvoorbeeld €60,- Zet vervolgens je trip kilometerteller op 0.
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
De tankinhoud is 1.160 liter en het verbruik zo'n 5 op 1, u leest het goed, 5 liter brandstof per afgelegde kilometer.
Snelste tank ter wereld trekt op als supercar (+VIDEO)
Dit is de Ripsaw EV2, een supersnelle tank die in minder dan 3,5 seconden van 0 tot 100 km/u spurt en in die zin sneller is dan sommige supercars.
Het ministerie van Defensie koopt ze terug voor 22 miljoen euro. Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.
Aangezien het volume van brandstof afhankelijk is van de temperatuur en het F1-circuit ongeveer alle uithoeken van de wereld aandoet, rekenen ze in de F1-garages in kilo's, veel betrouwbaarder. Maar voor wie toch wil vergelijken: ongeveer 120-150 liter brandstof per race.
Ford F-Series Super Duty – 181 liter
Deze pick-up van Ford heeft daarom ook de grootste benzinetank van dit moment. In de tank verdwijnen 48 Amerikaanse gallons aan benzine, wat neerkomt op 181 liter.
De overgrote groep motoren rijdt op 1 liter benzine tussen de 15 en 20 kilometer ver.
Rusland heeft voor het eerst beelden vrijgegeven van de T-14 Armata, de nieuwe tank die 's werelds beste zou zijn. In een video is te zien hoe de geavanceerde tank, die de 'Bepantserde parel van Rusland' wordt genoemd, tijdens een oefening het vuur opent, oprukt en hindernissen neemt.
Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa. Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft.
De oude Leopardtanks hadden dan wel een upgrade moeten krijgen, maar de kosten daarvan liggen tussen de 100 en 250 miljoen euro.
Het verbruik van het jacht is afhankelijk van de grootte van de jacht. Gemiddeld ligt het verbruik tussen de 3 tot 5 liter per uur. Onze schepen varen op GTL. Dit is een milieuvriendelijke brandstof welke schoner verbrandt en een veel lagere uitstoot geeft dan normale diesel.
Een tankbeurtje kost gemiddeld zo'n 119.248 euro, als je uitgaat van een diesel grootverbruikprijs van 1,028 euro.
Sinds de Koude Oorlog is de Nederlandse krijgsmacht vooral veel tanks en vliegtuigen kwijtgeraakt. Ze zijn verkocht of gingen stuk en zijn niet meer vervangen. Zo had defensie ooit ongeveer 200 jachtvliegtuigen, nu zijn dat er 63. Van de pakweg 900 tanks hebben we er nog 18 over.