Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
Los 1 tablet op in 1/2 liter kokend water.
De bouillon is makkelijk in gebruik: voeg 1 blokje toe aan 1 liter kokend water en roer tot het blokje volledig is opgelost. In een verpakking zitten 8 blokjes, dus je hebt altijd genoeg voor meerdere gerechten. De MAGGI Kippenbouillon bevat geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.
Natuurlijk gaat er ook een bouillonblokje in. Reken op één blokje per liter. Of maak zelf je bouillon: niet zo heel moeilijk en de inspanning meer dan waard! Naast peper en zout zijn ook andere kruiden essentieel voor een geslaagde soep.
Een goede gewoonte is om te beginnen met één bouillonblokje of theelepel per 500 ml kokend water. Je kunt het bouillonblokje verkruimelen of gewoon toevoegen.
Breng op smaak met kruiden
Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
Hoe gebruik je de bouillonpoeder? Gebruik 1 tl (±4 gram) per 200 ml of 1 el (±10gr) per 500 ml gekookt water.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
De basis: het bouillonblokje. Om te beginnen start je 't beste met een ongezouten (of laag in zout) kippenbouillonblokje. Je kunt ook groentebouillon gebruiken, maar dan zal je smaak iets minder intens zijn.
Hoe te gebruiken: los 1 tablet op in halve liter kokend water. Voeg dit vocht toe aan je saus of de groenten voor in je soep en geniet van de rijke en krachtige smaak van de groentebouillon.
Door de bestanddelen te laten trekken, worden smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Hierdoor ontstaat een geurig en smaakvol mengsel dat gebruikt wordt als basis voor de bereiding van gerechten als soepen, sauzen en ragouts. Naast dat bouillon erg smaakvol is, is het ook gezond én makkelijk te bereiden!
Bij het opzetten neemt men ± 7 g zout per liter, omdat op verdamping gerekend moet worden. Een goed sluitende, hoge pan kiezen en de bouillon, nadat hij gekookt heeft, verwarmen zonder dat hij kookt. Hierdoor zal de minste geur verloren gaan.
Breng de soep op smaak
Roer een scheutje balsamicoazijn, een drup worcestersaus of een lepeltje miso door de soep. Deze ingrediënten zorgen voor een meer complexe smaak en de perfecte finishing touch van je soep.
Je hebt 3 tot 5 blokjes nodig om 1 liter bouillon te maken. Dit betekent dat je met deze verpakking genoeg hebt om heerlijke gerechten te bereiden voor de komende tijd. Voeg de smaak van MAGGI Kub'or bouillonblokjes toe aan jouw gerechten.
Niet laten koken
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak.
1 liter soep is genoeg voor 4 personen.
Meet ook even de inhoud van je pollepel: doe 'm vol water en giet dat in een maatbeker. Zo weet je precies hoeveel je straks in elk bord schept. Een beetje extra soep maken kan nooit kwaad: een restje kun je makkelijk bewaren in de diepvriezer.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Wel of geen deksel op de pan
Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht. Die lekkere geur komt toch wel de keuken in.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 tabletje (10 gram) bouillonblokje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bouillonblokje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan. Verwijder deze laag regelmatig zodat de bouillon helder blijft. Laat vlees met beenderen eerst blancheren door op hoge temperatuur kort te koken en dan het water af te gieten.
Deze laag is namelijk opgebouwd uit vetten uit het vlees in de soep en overige overbodigheden. Hierom moet je je soep afschuimen en wel snel ook. Wacht je namelijk te lang met afschuimen van de soep, dan zakken de stukjes weer naar beneden en veroorzaken ze een bittere smaak.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Het water neemt de rijke smaak, geur en voedingsstoffen aan van de ingrediënten die je gebruikt. Je kunt bouillon zo drinken, maar meestal wordt dit geurige goedje gebruikt als basis voor soepen, stoven of sauzen.