Kip en kipdelen voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoomkoker, magnetron of in een pan met krachtige bouillon. Laat de kip 15-30 minuten zachtjes koken, afhankelijk grootte en aantal.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Hou een temperatuur aan van ongeveer 90-95°C, dus hou het water tegen de kook aan. Als je vlees wilt 'voorgaren' omdat je gaat barbecueën of grillen, hou dan ongeveer 15-30 minuten aan voor 'dikke' delen.
20 minuten zachtjes voorgaren.
Voor een braadkip moet je minstens een 60 minuten rekenen. Een soepkip eerder 2 uur. Schuim de soep tussendoor minstens 2 keer af met een schuimspaan. Haal de kip uit de bouillon en laat eventueel wat afkoelen.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Breng het water aan de kook en draai het vuur zodra het water kookt gelijk laag. Je mag af en toe een bubbeltje zien. Breng het water op smaak of voeg een bouillonblokje toe. Laat de kip 8-10 minuten zachtjes garen.
Het is aan te raden om kippenbouten, karbonades en drumsticks voor te garen om te voorkomen dat tijdens het roosteren de buitenkant al bruin is maar de binnenkant nog niet gaar. Kip en kipdelen voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoomkoker, magnetron of in een pan met krachtige bouillon.
Voor extra veiligheid, zorg ervoor dat al het vlees (met name kip, varkensvlees, worstjes en burgers) helemaal gaar is. Het is een goed idee om kip in de oven te koken voordat je het op de barbecue legt . Je zult nog steeds die rokerige smaak ervaren, maar je weet dat je de kip helemaal gaar hebt.
U kunt de kip bakken, grillen of frituren volgens uw recept . Het parboilingproces zorgt ervoor dat uw kip sneller en gelijkmatiger gaart, perfect voor drukke doordeweekse avonden of wanneer u streeft naar een perfect gegaarde, sappige finish.
Het woord zegt het eigenlijk al zelf. Dit type vlees hebben we al grotendeels voor jou gegaard.Zo hoef je het enkel nog even op te warmen op de rooster. Resultaat: een perfect mals stukje vlees met heerlijke barbecuesmaak én krokant korstje.
Leg het soepvlees in koud water en laat het geheel langzaam garen. De reden dat we koud water vermelden is omdat je zo kunt voorkomen dat soepvlees taai wordt. Mocht gedurende "het proces" het water verminderen voeg dan simpelweg extra water toe. Zorg er overigens ook voor dat je soepvlees nooit onder de deksel gaart.
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
De perfecte kerntemperatuur van kip op de BBQ is 73 graden. Dit bereik je bij een hele kip in ongeveer 70 min. op een gesloten BBQ van 180 graden. Zodra de kip op de BBQ deze temperatuur heeft bereikt, kun je hem van het rooster halen en nog 10 min.
Kip op een bierblik
Plaats de kip op een halfvol blikje bier op de bbq en sluit de bbq met een deksel en laat op ± 185°C in ± 1 uur gaar worden. De bouten staan dichter bij het vuur dan de borst en worden zo ongeveer even snel gaar als het borstvlees. Het bier zorgt er ook voor dat het kippenvlees mals wordt.
Twintig minuten voor het koken, uit de koelkast halen. Oven voorverwarmen op 350 graden. Kip onbedekt 30 minuten bakken en uit de oven halen. Kipstukken op een middelhete grill leggen en nogmaals lichtjes bestrijken met overgebleven saus.
Als je kip kookt voordat je het grilt, wordt het vlees zachter en malser . Je moet echter wel oppassen, want het is makkelijk om het vlees te lang te koken, wat de smaak en vochtigheid beïnvloedt.
10 minuten voor het braden, doe de kip in de magnetron en kook hem open op medium gedurende 10 minuten . Dit vereenvoudigt het braden van de kip en voorkomt rauw vlees aan de binnenkant en te gaar vel aan de buitenkant. Braai de kip op een laag vuur gedurende 30 - 45 minuten.
Nooit bruin of gedeeltelijk gekookt vlees of gevogelte om te koelen en later af te maken, omdat aanwezige bacteriën niet zouden zijn vernietigd .
Plat slaan
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Grill de kippenbouten rondom bruin en gaar op de barbecue in ongeveer 15 minuten. Controleer altijd even of de kip goed gaar is vanbinnen.
Je hoeft kip niet voor te garen, maar het kan wel. Kook of bak de kipdrumsticks in 25 minuten gaar en leg ze daarna een paar minuten op de BBQ. Zo krijgen ze wel die lekkere barbecuesmaak. Zo eenvoudig is kipdrumsticks grillen op de BBQ.
Leg de kippenbouten in een grote soeppan. Voeg de groenten, gekneusde peperkorrels, tijm, ⅓ van de peterselie, ⅓ van de selderij, laurier en foelie toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 2 uur met de deksel op de pan zachtjes koken.
Je kunt de kipfilet ook zelf mals maken. Dit doe je met behulp van een vleeshamer of deegroller. Leg de filet tussen twee stukken plasticfolie en sla er met een vleeshamer of deegroller op. Hierdoor wordt de kipfilet dunner, maar tegelijkertijd ook malser omdat je de vezels fijn drukt.