De portie bestaat uit 10 stuks.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (17 gram) bitterbal.
Een bitterbal is een gefrituurd klein (vlees)ragoutballetje van zo'n 3 à 5 cm doorsnee. Het is in feite een kleine, ronde versie van de vleeskroket, maar met een andere verhouding tussen korst en ragout.
Vaak wordt de bitterbal geserveerd met andere snacks zoals de frikandel en loempia. Tezamen vormen zij een bittergarnituur, wat dus is vernoemt naar de bitterbal.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren bitterballen op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de bitterballen in 10-12 min.
De bitterbal uit de frituurpan bevat 35 kcal en de variant uit de oven 45 kcal.
Bijvoorbeeld in het Marerijk: in een hoekje van het Anton Pieckplein ligt De Smulpaap, een echte Efteling-klassieker. Daar haal je aan het loket een kleine of normale portie friet (€ 3,50, mayonaise of ketchup inbegrepen).
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Ze halen het beste in elkaar naar boven en ze zorgen ervoor dat de smaak intensiveert. Nog een leuk weetje is dat mosterd een super gezond product is vol belangrijke mineralen en het zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Je kan dus zonder zorgen onbeperkt mosterd eten bij jouw kroketten van de Bourgondiër!
Het is een van de populairste snacks van Nederland en staat sinds april dit jaar op de lijst van immaterieel erfgoed. In Nederland worden gemiddeld 300 miljoen bitterballen per jaar geconsumeerd, dat zijn er zo'n 25 per persoon.
Gewone snacks in de airfryer
Of wat dacht je van andere snacks zoals mini loempia's, bitterballen en frikandellen. Ze gaan uiteraard allemaal in de airfryer.
Hoeveel bitterballen mogen in de airfryer? Bereid geen grote hoeveelheden snacks zoals frikandellen en bitterballen in één keer. Mora adviseert zelfs om alleen de bodem van het aifryer mandje te bedekken voor een optimaal resultaat.
Snacks bereiden
Vaak tussen de 10 en 15 minuten op 180 tot 200 graden voor grote snacks, en 7-9 minuten voor kleine snacks zoals bitterballen of bittergarnituur. Deze snacks worden lekker en krokant uit de Airfryer.
Frituur zelfgemaakte bitterballen in 2 tot 3 minuten (ontdooid) of 3 tot 4 minuten (bevroren) in frituurolie van 180 °C goudbruin. Zijn ze al eerder gefrituurd, dan kun je de bitterballen het best besprenkelen met een paar druppels water en ze dan 8 tot 10 minuten in een oven op 180 °C opwarmen.
Ja, dat kan.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Water, paneermeel (tarwe), tarwebloem, vegetarisch draadjesvleesch 8% (water, vrije uitloopkippenei-eiwitpoeder, kleurstof: E150d), palmolie, zonnebloemolie, volkorentarwebloem, raapzaadolie, roomboter (melk), natuurlijk aroma (bevat selderij), gemodificeerd zetmeel, zout, lactose, glucosestroop, suiker, ...