Snelladers hebben een hoger voltage of hogere stroomsterkte, waardoor ze een hoger vermogen hebben. Hierdoor krijgt de batterij van jouw toestel bij het opladen in één keer meer stroom dan bij een gewone oplader, waardoor je batterij sneller opgeladen is. Dit effect is het sterkste bij een batterij die bijna leeg is.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Wanneer je je telefoon oplaad met een snellader, betekent dit dat er een hogere stroomspanning van de oplader naar je batterij gaat. Wanneer de snellader je batterij tot 75% heeft opgeladen, verminderd de snellader het vermogen tot het vermogen van een normale oplader.
Een oplader van bijvoorbeeld 2,1 A laadt een toestel een stuk sneller op dan een oplader van 1 A. Je kunt in principe dus beter voor een oplader met meer ampère kiezen, omdat je toestel dan sneller opgeladen is. Let er wel op dat het aantal ampère van de oplader nooit hoger mag zijn dan de capaciteit van een accu.
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
Het belangrijkste bij het uitzoeken van een oplader is dat je een kabel met de juiste aansluiting kiest. Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting.
Snelladen bij Fastned duurder
Dit komt volgens de aanbieder door de stijgende energieprijzen in Europa. Wilt u niks meer missen klik hier voor een voordelig Autovisie abonnement. Momenteel betaal je aan de laadpaal per kilowattuur 68 eurocent. Heb je een abonnement, dan betaal je 45 eurocent per kilowattuur.
Snelladen = niet goed? Hoe de wagen wordt opgeladen, speelt volgens het onderzoek ook een rol. Snelladen zou namelijk niet zo goed zijn voor de batterijcapaciteit. Verrassend genoeg zou de aard van het gebruik van de auto geen of zeer weinig invloed hebben op de levensduur van de accu.
Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Snelladen is duurder dan 'gewoon' publiek laden. Je betaalt bij een snellaadstation zo'n 63 cent per kWh. Vrijwel alle elektrische auto's kunnen snelladen, een paar modellen kunnen dat niet.
Tegenwoordig worden de meeste nieuwe telefoons geleverd met een snellaadfunctie waardoor je meestal met 30 minuten 50-80% van de telefoon kan opladen. Dit werkt dan alleen met de officiële oplader van de telefoon en niet met andere opladers.
Tussen 20 en 80% laden
Daarnaast zie je dat de snellader langzamer laadt als de accu voller is. In de praktijk zul je dan ook met een snellader bijladen wat je nodig hebt totdat je verwacht weer aan een lader te gaan. Eigenlijk probeer je de lading zo tussen de 20 en 80% te houden. Dat is meestal voldoende.
Wanneer ik mensen vertel over snelladen is er bijna standaard dezelfde vraag: "is snelladen slecht voor mijn iPhone?", of "gaat de batterij van de iPhone sneller kapot door snelladen"? Het korte antwoord: nee, snelladen is niet slecht voor de iPhone.
Hoe hoger het vermogen, des te sneller de auto weer opgeladen is. Van 10 tot 80% laden duurt, afhankelijk van de auto, ongeveer 18 minuten tot driekwartier tijd. Tip: laad hier niet meer dan 80% vol. Een snellader is niet bedoeld om de auto helemaal op te laden, maar om je (volgende) bestemming te halen.
Dit zijn de mogelijke oorzaken waarom je telefoon of tablet niet meer op laadt of langzaam op laadt: Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op.
Hoe langzamer, hoe beter. Snel laden is dus een extra belasting voor je accupakket. Nu is het niet zo dat je met één keer snel laden meteen je batterijen om zeep kunt helpen, zeker niet, maar wees je ervan bewust dat de levensduur van je accu sneller af kan nemen als je vaker aan een snelle laadpaal staat.
Andere factoren die een rol spelen zijn het batterijniveau, dus hoeveel procent je nog overhebt zodra je bij een lader aankomt, en de temperatuurhuishouding van het accupakket. "Is het accupakket op temperatuur, dan kan de opgegeven laadsnelheid eerder gehaald worden dan wanneer het pakket nog koud is.
Als er op een bepaald moment veel stroom wordt gevraagd door andere apparaten, dan gaat de auto langzamer laden. Mogelijk is de internetverbinding van het laadpunt niet optimaal, en kan er dus niet altijd secuur gebruik worden gemaakt van Dynamic Load Balancing.
Als je een snellader thuis hebt, kun je deze auto in theorie met 22kWhh opladen wat je heel wat uren scheelt! Belangrijk: let erop dat je auto wel geschikt moet zijn om aan een snellader te koppelen. Je auto moet beschikken over een snellaad-aansluiting.
Zo kun je bijvoorbeeld gratis je auto opladen bij de Lidl. Ook bij de IKEA en verschillende Aldi vestigingen is dit al mogelijk. De verwachting is dat steeds meer ondernemers dit gratis auto laden aan gaan bieden.
Thuis opladen: 2 tot 5 cent per kilometer
Wat kost thuis opladen? Dat hangt natuurlijk af van de tarieven van de stroomleverancier. Ongeveer 26 cent per kWh inclusief btw is gebruikelijk. Bij een gemiddelde elektrische auto, met een accu van 35 kWh, kost een volle accu dus 9 euro.
Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken. Niet voor niets leveren steeds meer smartphonefabrikanten (waaronder Apple en Samsung) hun toestellen zonder oplader in de doos. Dit kan omdat het daadwerkelijke opladen in de telefoon zelf gebeurt, en niet in de adapter.
Er is geen verschil tussen een AC adapter, netstroomadapter, een voeding en oplader. Al deze functies worden behandeld door externe voeding apparaat van het apparaat. Als uw adapter kapot gaat of als u deze verliest, dan is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig kunt u deze adapter eenvoudig vervangen.
Het antwoord is: nee, je telefoon opladen kost bijna niets. Zakenblad Forbes rekende uit dat een smartphone met een standaard batterij, zoals je die bijvoorbeeld vindt in een iPhone 5, per jaar ongeveer 2.000 watt-uren aan energie nodig heeft dus met zo'n 2 kilowattuur (kWh) blijft je smartphone een heel jaar in leven.