Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Over 'binge drinken' en een alcoholvergiftiging
Bij een vergiftiging door alcohol wordt de concentratie alcohol in je bloed en hersenen zo hoog dat je bewusteloos, of in coma kunt raken.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
'Comadrinken', wil zeggen zeer veel drinken op korte tijd waardoor je erbij neervalt of letterlijk in coma gaat. Het gaat dus om een extreme vorm van 'binge drinken'. Het is een soort trend die in Duitsland, Nederland en Engeland opkwam, o.a. bij groepjes jongeren.
Bij jongeren kan dit al bij een promillage van 1,7. Bij volwassen ervaren drinkers kan een alcoholvergiftiging optreden vanaf een promillage van 4. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Bij 5 promille raakt een volwassene in coma.
Coma herkennen
Coma lijkt op een diepe slaap. Patiënten reageren niet meer op anderen, geluiden en aanrakingen. Bij een pijnprikkel zie je soms wel een reactie in iemands gezicht, of een kleine beweging in het lichaam. Een prikkel kan iets pijnlijks zijn, maar ook een geluid, aanraking, licht of geur.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
De eerste symptomen bij het comazuipen is het standaard dronken gedrag. Het slachtoffer kan erg vrolijk zijn of juist heel verdrietig. Ongepast gedrag, duizeligheid, niet meer uit de woorden komen en slaperigheid komen voor. Een stap verder is het nog weer als het slachtoffer in slaap begint te vallen.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Een alcoholvergiftiging ontstaat door (te) veel alcohol drinken. Dit heet ook wel 'comazuipen' of 'binge drinken'. Bij een alcoholvergiftiging heb je zo veel gedronken dat je bewusteloos of in coma kunt raken. In een coma ben je niet meer bij bewustzijn en reageer je niet meer op de prikkels om je heen.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen. Alcoholrichtlijnen zijn niet overal hetzelfde. Gemiddeld gezien definiëren landen om ons heen verantwoorde alcoholconsumptie als maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen (zie figuur 1).
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Er zijn verschillende richtlijnen per land. Het Britse ministerie van gezondheid zegt dat mannen tot 3-4 glazen alcohol mogen drinken en vrouwen 2 tot 3. Het Franse ministerie van gezondheid zegt dat mannen en vrouwen beide 3 bieren per dag mogen drinken.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
IC-patiënten krijgen een urinekatheter, een slangetje naar de blaas. De urine wordt opgevangen in een urinezak die in een houder aan het bed hangt.
Patiënten met een toestand van minimaal bewustzijn zijn in staat om te dromen tijdens hun slaap. Dat meldt de persdienst van het universitair ziekenhuis van Luik.
Het feit dat de patiënt de ogen open heeft en rondkijkt, wil niet zeggen dat hij iets ziet en herkent. Hetzelfde geldt voor horen. Maar het is niet altijd te merken of een patiënt geluiden hoort. Daarom moet u er eigenlijk van uitgaan dat hij u wel verstaat en begrijpt, ook al weet u dat niet zeker.