Kattenbakkorrels zijn namelijk samengeperste houtvezels en vallen uit elkaar bij contact met vocht. Daardoor neemt het wel 2,5 keer zo veel vocht op als zijn eigen volume. Ook klontert het mooi samen en kan je zeer makkelijk de vieze korrels eruit scheppen. Hierdoor blijft de kattenbak uitzonderlijk hygiënisch.
Je hebt geen uitloop van kattengrind door het huis en de korrels zijn milieuvriendelijk. Maar houtkorrels zijn óók een belangrijke veroorzaker van onzindelijkheid. De korrels zijn hard aan de poten, waardoor katten niet lekker kunnen graven.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
Dit is berekend op 1 kattenbak (normale grootte) gebruikt door 1 kat. Tot hoever moet ik de bovenbak vullen met houtkorrels? De bovenbak zeker niet verder vullen dan de aangegeven 2 centimeter. Bij gebruik van meer korrels, zullen er meer korrels vervuilen.
De Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling - 9 kg (14l) is veruit de beste kattenbakvulling voor jouw kat. Deze kattenbakvulling bestaat uit houtkorrels wat jouw kattenbak duurzaam maakt. Kattenbakken gevuld met klein, silicia of bentoniet kan namelijk verschillende nadelen met zich meebrengen.
Probeer dan eens klontvormende kattenbakvulling. Bij deze vulling worden vieze geuren in de klonten opgesloten. Daarnaast is klontvormende vulling ook een stuk zuiniger in gebruik. Hoe fijner de korrels zijn, hoe minder de bak stinkt.
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Om nare luchtjes van de kattenbak te voorkomen moet deze iedere dag worden uitgeschept. Daarnaast zul je het kattengrit regelmatig moeten vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit. Goedkope varianten zul je dagelijks moeten vervangen en kattenbakgrit van goede kwaliteit slechts eens per zes weken.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
De beste houtkorrels voor de kattenbak zijn de Peewee korrels. De Peewee houtkorrels worden gemaakt van de Zweedse fijnspar en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Ze zijn vrij van geurstoffen, bindmiddelen en andere chemicaliën. De houtkorrels hebben een groot absorbtievermogen en neutraliseren nare geurtjes volledig.
Vul de kattenbak met een laagje van ongeveer drie tot vijf centimeter grit, tenzij de verpakking anders vermeldt. De meeste katten zullen het fijn vinden om voldoende kattengrit te hebben om de ontlasting onder te kunnen graven.
De meeste mensen vervangen hun kattenbakvulling iedere week, sommige om de paar weken. U kunt dit vaker doen als dat nodig is. Onthou dat zwangere vrouwen de kattenbakken nooit mogen vervangen vanwege het risico op toxoplasmose. Houd er ook rekening mee dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Kat verstopt/slaapt op de kattenbak
Sommige katten beschouwen de bak als veilige plek en trekken zich hier terug bij ziekte, angst of stress. Probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Is de kat ziek of vermoedt u dat, ga dan naar de dierenarts. Probeer de oorzaak van de stress of de angst weg te nemen.
Daarnaast is het van belang dat je minstens één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoonmaakt. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water en afwasmiddel schoon. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek en chloor, omdat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat.
we voeren ongeveer 1,5 per week aan 3 katten. voor 1 kat dus 500 gr. per week. met 2 kilo zou je dus een maand doen voor 1 kat.
De hele kattenbak schoonmaken + grit vervangen
Elke dag scheppen betekent niet dat je elke dag al het grit in je kattenbak vervangt. Dat is niet nodig en ook niet erg zuinig. Met klonterend grit kun je eens per 4 à 6 week alles schoonmaken en vervangen. Met niet klonterend grit zal dat eerder elke week zijn.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Je hebt de ontlasting en urineklontjes uit de kattenbak gehaald. Wat nu? Je kunt gebruikte kattenbakvulling gewoon weggooien met het huisvuil. Veel katteneigenaars schrikken er echter voor terug om de uitwerpselen van de kat gewoon in de vuilnisbak te gooien.
Het juiste antwoord? Bij het restafval. Een biologisch afbreekbaar poepzakje zou de indruk kunnen wekken dat de hondenpoep bij het GFT-afval thuishoort.