In 2019 overleden elf klimmers, van wie vier door de drukte. De autoriteiten in Nepal gaven in dat jaar 381 klimvergunningen af, een recordaantal. In 2021 zijn het er 408.
De algemene risico's van de klim- en bergsport zijn sinds jaar en dag bekend. De basis van alles is hoogteverschil. Hieraan gerelateerd zijn gevaren zoals struikelen, vallen, steenslag, blikseminslag of lawines. Zelf hartstilstand door inspanning is een afgeleide van hoogteverschil.
Van de 367 mensen die in 2018 de top hadden bereikt, overleden er 86 op de weg naar beneden. K2 is berucht om zijn steile hellingen en de verraderlijke wind. Ook Sergio Mingote, de omgekomen Spanjaard, is op de terugweg van de top naar het basiskamp overleden. Hij kwam terecht in een diepe spleet.
GEEN ZUURSTOF
Hoe hoger je klimt, hoe moeilijker je kunt ademen. Daarom is het beklimmen van de Mount Everest zo gevaarlijk. Vanaf 6.000 meter hoogte wordt het echt moeilijk om adem te halen. Toch zijn er bergbeklimmers die de Mount Everest zonder zuurstofapparaat beklommen hebben.
Maar wat veel mensen niet weten is dat er een hele donkere keerzijde aan deze expeditie is. Sinds 1953, toen Edmind Hillary en Tenzing Norgay voor het eerst op de top van de Mount Everest stonden, zijn bijna 300 mensen omgekomen tijdens de beklimming of afdaling van deze berg.
Maar dat is een duur geintje. Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
Op een mooie dag met perfecte weersomstandigheden zou vrijwel iedereen de Mount Everest kunnen beklimmen, het zijn echter de barre weersomstandigheden die alles veranderen.
1. De Eiger. Deze 3979 meter hoge berg bevindt zich in de Zwitserse Alpen.
De K2 is heel supersteil, waardoor alleen de allerbeste klimmers boven kunnen komen. De kans op vallende stenen en lawines is heel groot. Klimmers kunnen dus bedolven raken onder stenen of sneeuw. Daarnaast zitten er allerlei diepe kloven in de berg, waar je echt niet in moet vallen.
Door de klimaatopwarming is er nu een bijzonder luguber fenomeen: er komen steeds meer lijken bloot te liggen. Aan de Chinese kant van de berg worden momenteel verschillende lichamen weggehaald. In totaal zijn al bijna 300 alpinisten gestorven op weg naar de top van de Mount Everest.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Hoewel deze route geen hoge moeilijkheidsgraad heeft, is de tocht niet zonder risico's. Jaarlijks vallen er zo'n 15 dodelijke slachtoffers en talloze andere gekwetsten.
Er zijn op de wereld veertien achtduizenders. Deze liggen alle veertien in Azië, in de Himalaya of in de Karakoram. De eerste die alle veertien achtduizenders beklom was Reinhold Messner, hij deed dat tussen 1970 en 1986.
De Gangkhar Puensum is met 7570 meter de hoogste berg van Bhutan. Het is tevens de hoogste onbeklommen berg ter wereld. Er zijn verschillende meningen over de exacte hoogte van de berg. De hoogte is vastgesteld door een Britse expeditie in 1986, maar die slaagde er niet in om de top van de berg te bereiken.
Door het gebruik van extra zuurstof wordt de hoogte van Mount Everest duizend meter lager. Ons lichaam is niet gemaakt om te functioneren op grote hoogte. Ook op 7800 meter heeft het lichaam het uiterst zwaar. Door het zuurstoftekort en de inspanning wordt je beoordelingsvermogen aangetast.
De Mont Blanc beklimmen is duursport. De beklimming zelf is een lange dag en -afhankelijk van de gekozen klimstrategie- moet je energie over hebben om van de top in één keer tot in het dal te kunnen afdalen. Je traint dus niet alleen voor de beklimming van de top van de Mont Blanc, maar ook voor de afdaling!
De meest gebruikte bloedverdunners (acenocoumarol en fenprocoumon) zijn vitamine-K-antagonisten: ze vangen vitamine K weg en zorgen ervoor dat je minder stollingseiwitten maakt. Gebruik je dit soort stollingsremmers, dan moet je daarnaast natuurlijk geen extra vitamine K slikken.
Een adequate vitamine K-inname, die in maximale carboxylering van (extra-hepatische) vitamine K-afhankelijke eiwitten voorziet, bedraagt echter naar schatting 400-1000 mcg vitamine K (K1/K2) per dag voor gezonde volwassenen.
De inname van 10 gram nattō per dag zou voor gezonde personen voldoende moeten zijn. Men heeft echter vastgesteld dat een groot aantal mensen een structureel vitamine K2 tekort hebben. Het kan daarom absoluut geen kwaad om een grotere hoeveelheid te nemen. Vitamine K2 kent namelijk geen toxische effecten.
Je kunt intensieve tochten van 10-12 uur of langer maken met een zware rugzak (15-20 kg). Lange sneeuwhellingen, steil ijs en/of 2e en 3e graads rotsterrein met af en toe een stapje 4e graads. De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter. Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf.
De vliegreis, het verblijf in tenten, een tank zuurstof en de klimuitrusting kosten samen zo'n 20.000 euro. Wil je naar boven met een Westerse gids? Dan betaal je daar 30.000 euro voor.
Er leven een paar soorten dieren op de Mount Everest zoals de Aziatische zwarte beer en de sneeuwluipaard kan je ook tegen komen. Er leven ook verschillende soorten fazanten maar niet veel meer dieren want het is er veel te koud. Er ligt ook heel veel sneeuw (eeuwige sneeuw) dat blijft altijd liggen.
Hoofddorpse Daphne (29) bereikt top Mount Everest: "Ik dacht dat het afgelopen was" Het waren 'de ergste 48 uur uit haar leven', maar Daphne de Jong (29) heeft de top van de Mount Everest bereikt. Daarmee is ze de vierde Nederlandse vrouw die op het dak van de wereld heeft gestaan.