Frankrijk is sinds 1 januari 2016 verdeeld in 18 regio's, waarvan 13 in het moederland. Daarnaast zijn er 101 departementen waarvan er 96 in het moederland liggen en 5 in de DOM (Départements d'Outre Mer).
Dit is een alfabetische lijst van Franse steden (inclusief de overzeese gebieden) met meer dan 20.000 inwoners, inclusief eventuele alternatieve spelling. De 130 steden met meer dan 50.000 inwoners (anno 2014) staan in een aparte tabel direct hieronder. Steden gemarkeerd met een * zijn prefectuur van hun departement.
Het departement Gironde is het grootste departement in Frankrijk en staat bekend om haar fijne zandstranden. Het departement Gironde wordt omringd door de departementen Landes, Lot-et-Garonne, Dordogne en Charente-Maritime.
Roubaix kent echter een hoge werkloosheidgraad (30%); zowat 43% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, wat de stad een van de armste van Frankrijk maakt.
Het lokale bestuur in Frankrijk kent drie bestuurslagen: de gemeente (commune), het departement (département) en de regio (région). Frankrijk telt bijna 35.000 gemeenten, 101 departementen waaronder 5 overzeese departementen en 18 regio's waarvan 13 in het moederland (métropole).
Parijs dus bovenaan. Nice (Alpes-Maritimes) komt op plaats nummer 7 met een vierkante meterprijs van € 4.485; in Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône, op de 9e plaats) doet per m2 woonoppervlak € 4.123. Seloger wijt de prijsstijging (gemiddeld 6,5%) aan de coronacrisis.
Marseille, poort naar de Provence. Gesticht door Grieken (600 v. Chr.) die uit Phocaea kwamen, en daarmee de oudste stad van Frankrijk en de op een na grootste, na Parijs.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Ile de France: het hart van Frankrijk
Ile de France is de streek rond Parijs en vormt het hart van Frankrijk.
Noord-Frankrijk bestaat uit de departementen Pas-de-Calais, Nord, Somme, Oise en Aisne. Het is een gebied dat in onze ogen wat moeite heeft om Frans te zijn, maar dat heeft natuurlijk ook wel te maken met het beeld dat je zelf van dit deel van Frankrijk hebt. Het gaat dus om Nord-Pas-de-Calais èn Picardië.
In engere zin wordt tot Zuid-Frankrijk alleen de Midi, het Franse deel van de Middellandse Zeekust en het aangrenzende gebied gerekend. Zuid-Frankrijk omvat de regio's Nouvelle-Aquitaine, Occitanië, Provence-Alpes-Côte d'Azur en het zuiden van Auvergne-Rhône-Alpes.
De bijnaam van de stad is la Belle Endormie of "De schone slaapster". Alençon is vooral bekend door haar naaldkant, die hier vanaf de 16e eeuw door duizenden kantwerksters wereldberoemd werd gemaakt.
Het is een heerlijke stad voor een stedentrip of voor een strandvakantie. Marseille kent prachtige zandstranden waar je helemaal tot rust kunt komen. Daarnaast ligt de stad ook bij het adembenemende Natuurpark Calanques. In de stad is van alles te beleven en te bezoeken.
Tijdens een vakantie in zuid Frankrijk is Béziers één van de mooiste steden om te bezoeken, maar er is in de omgeving van Béziers nog veel meer moois te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de steden Narbonne of Montpellier en bezoek populaire vakantiegebieden als Marseillan Plage, Serignan Plage en Cap d'Agde.
De hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) is Marseille. Het is een enorme stad met veel inwoners. Naar inwoneraantal is het de tweede stad van Frankrijk.
Lyon: het warme Parijs
Lyon is als een warm Parijs. De stad ligt op twee uur rijden van de Méditerranée en ligt verspreid langs en tussen liefst twee rivieren, de Saône en de Rhône. Lyon heeft dus twee keer zoveel verrukkelijke oevers als Parijs.
Welke steden liggen in Zuid-Frankrijk? De belangrijkste steden in het zuiden van Frankrijk zijn Marseille, Nice, Avignon, Grenoble, Montpellier, Bordeaux, Toulouse, Toulon, Cannes en Perpignan.
Voor velen is de Provence de mooiste streek van Frankrijk: lekker eten, wijn, een heerlijk klimaat, prachtige natuur lavendelvelden, wijngaarden, pittoreske middeleeuwse dorpen, steden in het binnenland en fraaie stranden en chique badplaatsen aan de Côte d'Azur.
Frankrijk heeft zich sinds ongeveer 1300 uitdrukkelijker dan andere West-Europese landen ontwikkeld tot een centralistische natiestaat, die in de 19e eeuw tot volle wasdom kwam. Vandaag de dag hebben de 92 departementen waarin het moederland is verdeeld, erg weinig autonomie ten opzichte van de regering in Parijs.