Vaak is een nachtmerrie of droom een vertoning van wat je die dag zelf hebt meegemaakt, bewust of onbewust. Sommige dingen kunnen ervoor zorgen dat u vaker last heeft van nachtmerries, zoals traumatische ervaringen, drugs, alcohol, stress, negatieve emoties of slaapstoornissen.
De echte betekenis achter je nachtmerries zit diep verstopt in je onderbewustzijn, maar veel nachtmerries hebben een zelfde soort sentiment. Angst voor verwaarlozing, verlies van controle of onderdrukking van gevoelens spelen vaak een rol. Door goed in contact te zijn met je emoties, kom je zo achter die betekenis!
Een nachtmerrie is een droom die veel negatieve emoties oproept, zoals angst, verdriet, wanhoop, bezorgdheid, boosheid of walging.
Psychische problemen kunnen ook zorgen voor nachtmerries. Mensen met Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS), schizofrenie of borderline hebben vaker last van nachtmerries. Bij PTSS kan iemand bijvoorbeeld last hebben van nachtmerries over het trauma wat ze hebben meegemaakt.
Als je wakker wordt uit een nachtmerrie, probeer dan niet meteen weer in slaap te vallen. Blijf in plaats daarvan even wakker zitten en probeer te ontspannen voordat je weer naar bed gaat. Als nachtmerries een regelmatig probleem vormen, overweeg dan om professioneel advies te zoeken.
Gelukkig zijn nachtmerries slechts hele vervelende dromen en is het heel normaal om er af en toe één te hebben. Gemiddeld heeft 1 op de 12 personen maandelijks één of meerdere nare dromen. Heb je veel vaker dan dat een nachtmerrie? Dan wordt dit gezien als parasomnie, een slaapstoornis.
Antwoord: Soms kan je wakker worden door hevige emoties in je droom waardoor je de rest van de dag van slag bent. Maar met lichamelijke pijn is het anders; het is vaker zo dat een pijnsignaal van je lijf gebruikt wordt in je dromen.
Volgens dokter A.C. Declerck beginnen nachtmerries rond de twee jaar en hebben kinderen tussen de drie en zes jaar het meeste last van nachtmerries. Nachtmerrie of nachtangst? Vanaf ongeveer 18 maanden kunnen kinderen angstdromen, ook wel nachtangsten genoemd, krijgen. Deze nachtangsten zijn anders dan nachtmerries.
Samenvattend kunnen heftige, levendige dromen en nachtmerries worden veroorzaakt door pittig eten, veranderende hormoonhuishouding, supplementen en medicijnen, slaapstoornissen, een slechte slaapkwaliteit, temperatuur, stress en het gebruik van alcohol en drugs.
In de nacht zelf duurt een night terror een paar minuten tot een half uur. Vaak komt het maar één keer in de nacht voor, slechts in enkele gevallen meerdere keren.
#103 - Kan je een trauma krijgen van je nachtmerrie? (S04)
"Van een nachtmerrie krijg je geen trauma. Een trauma is volgens het psychiatrische handboek: een feitelijke of dreigende dood of ernstige verwondingen", zegt Christa van der Heijden, slaap wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Dromen dat je niet kan bewegen komt ook vaak voor. Hoewel de “ik kan niet schreeuwen”-droom draait rond niet durven te spreken over je problemen, gaan dromen over verlamming over te weinig actie ondernemen. Onze handen stellen ons in staat te handelen wanneer bepaalde omstandigheden zich voordoen.
Die dromen hebben verschillende functies: ze kunnen de dromer waarschuwen, bemoedigen, een inzicht geven of de toekomst voorspellen. Een bekend voorbeeld is het verhaal waarin Jozef droomt dat korenschoven en sterren voor hem buigen.
Meest voorkomende dromen en nachtmerries
Uit onderzoek blijkt dat dit over de hele wereld kan verschillen. Zo dromen mensen wereldwijd het meest over honden, zwanger zijn, slangen, op reis gaan en vreemdgaan. Nederlanders dromen daarentegen het vaakst over hun ex-partner.
Er is echter geen medicijn dat nachtangsten kan voorkomen. Volwassenen worden soms verwezen naar een psycholoog. Dit kan iemand helpen om de aanvallen onder controle te houden. Slaapadviezen zoals een regelmatig slaapritme hanteren en het vermijden van stress, alcohol en cafeïne, kunnen een positief effect hebben.
Nachtmerries treden vooral op in de tweede helft van de nacht. Net zoals dromen, komen ze vooral - maar niet uitsluitend - voor tijdens de REM-slaap of droomslaap. Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. Maar bij 2 tot 5 procent komen ze zo vaak voor en zijn de gevoelens zo intens dat ze de slaap verstoren.
Nachtangst is iets anders dan een nachtmerrie. Als je kind overgaat van diepe slaap naar lichte slaap kan het nachtangsten krijgen. Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen.
Ze zorgen voor stress en angst, maar dromen over mislukkingen kunnen een goed voorteken zijn. Zeker als je een belangrijk examen in het verschiet hebt. Dat blijkt althans uit een studie van de Sorbonne universiteit in Parijs.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap.Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Een terugkerende droom kan symbool staan voor iets nodig is
In het dagelijks leven kunnen we soms vastlopen op bepaalde thema's. Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden.
Nachtmerries bestaan in grofweg twee soorten. Er zijn nachtmerries die ontstaan na een traumatische ervaring. In deze nachtmerries vindt vaak een herhaling van de vervelende ervaring plaats (of het lijkt erop). Deze nachtmerries worden posttraumatische nachtmerries genoemd.
Ga even het bed uit
Doe even wat anders en zorg dat je niet meer met die droom bezig bent. Je hersenen zijn nu al meer wakker en zullen nu minder snel weer terug gaan naar die vervelende droom. Zorg wel dat je niet al te veel prikkels krijgt want anders kun je daarna niet meer slapen.