Ze zijn natuurlijk wel vrij zeldzaam, iedere stier heeft er immers maar twee.
Stierenballen, een ongebruikelijke delicatesse en zeer smaakvol vlees dat volgens sommigen de smaak van biefstuk overtreft. Stierenballen staan ook wel bekend onder de namen rundertestikels, stierenkloten of in de meer bekende Rocky Mountain oysters bereiding.
Stierenballen – VS/Canada
Je kunt ze koken, marineren en frituren. De meest gebruikelijke manier is ze eerst pellen, daarna in het meel rollen en vervolgens bakken in de pan. Zo goed als wij houden van kauwgomballen, zien ze in de VS de stierenballen als lekkernij.
Een stier, ook wel bul genoemd, is een mannelijk rund. Een stier wordt over het algemeen veel groter en zwaarder dan een koe. Stieren kunnen behoorlijk agressief en daardoor gevaarlijk zijn. Een gecastreerde stier wordt os genoemd en is minder agressief.
Gefrituurde stierenballen
In delen van Amerika en Canada eten ze dit als lekkernij. Ze halen eerst het vel van de ballen af. Soms worden ze ook geplet. Daarna rollen ze de ballen in bloem met peper en zout.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
Denk maar aan hartstocht, dat in het Middelnederlands synoniem was van herts-treck. Een tochtige koe heeft dus eigenlijk hartstochtelijk veel zin in een stier.
Over het algemeen is jongvee eigenlijk al het vee dat nog geen koe is: vee dat nog niet gekalfd heeft. Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd.
Was de stierenballen onder de kraan en leg ze een paar minuten in kokend water. Verwijder daarna het vel van de bal door een snee over de lengte te maken. Snij nu het binnenste in plakjes. Haal de rondjes even door de bloem en leg ze vervolgens in een goed verwarmde koekenpan met een flinke laag olijfolie.
Broodje hersenen. Bij een broodje hersenen worden de hersenen van kalveren gebakken, in plakken gesneden en vervolgens op een broodje gedaan. De hersenen zijn een beetje papperig en hebben niet veel smaak. Er wordt dan veel hete saus gebruikt om het gerecht te laten smaken.
Stierenballen is een voorbeeld van niet-alledaags eten. Het wordt in Frankrijk gegeten, Spanje heeft het op het menu, de Balkan smult ervan, Italië is er gek op en in sommige delen van Amerika is een testikel een heel gewoon gerecht. Er worden zelfs festivals rond het ingrediënt georganiseerd.
Ze zijn krokant en bruin van buiten, smaken vlezig en zijn vanbinnen zacht. De stierenkloten zijn iets zoeter dan de bokkenkloten. "Je kunt ze qua smaak niet echt ergens mee vergelijken," zeg ik.
Spruitjes, Kaviaar, varkenslever, Niertjes. tussen niet lusten en niet lekker zit ook nog een verschil. jelly-beans en van die boterbabbelaars (niet werther's echte maar die rechthoekige met ruitjes er op) echt verschrikkelijk smerig. Koolraap.
Criadillas. Stierenballen. Voor Ferdinand de Katholieke (1452-1516) de viagra van zijn tijd. Hij verslond ze om zijn jonge tweede bruid seksueel bij te kunnen benen.
Een melkkoe leeft bij ons gemiddeld zeven tot acht jaar. Een stier wordt bij ons 5 tot 6 jaar.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
Onderzoekers ontdekten dat een stier achter een stierenvechter aanrent omdat hij iets ziet bewegen. Hij is bang om aangevallen te worden en wil zich verdedigen. Het maakt niet uit welke kleur de wapperende doek van een stierenvechter heeft, want stieren zien geen kleuren. Ze zien wel of iets licht of donker is.
Ze zijn allebei runden. De mannelijke vorm noemen we een stier en de vrouwelijke vorm noemen we een koe. Een stier kan veel groter dan een koe worden en de stieren kunnen agressief worden. Een gecastreerde of gesneden stier noemen we een os.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Mongolië. Zoals ik eerder al eens heb geschreven in een artikel over Mongolië, staat dit land met stip op één voor wat betreft het meest smerige eten. De winters zijn natuurlijk enorm streng en om die goed door te komen moet je goed eten.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.