De naam van friet of patat is afgeleid van de woordcombinatie patates frites; Belgisch-Frans voor 'gefrituurde aardappelen'.
In Vlaamse dialecten werd de gefrituurde aardappel ook wel uitgesproken als 'patat friet', wat later gewoon friet of frit werd. Toen de patates-frites zich verspreidden over het hele Nederlandse taalgebied, bleef dat in het zuiden gewoon friet, terwijl het boven de grote rivieren afgekort werd tot: patat!
Frieten zijn erg populair in België, waar ze bekend staan als frieten (in het Vlaams) of frites (in het Belgisch Frans) , en in Nederland, waar ze onder de arbeidersklasse bekend staan als patat in het noorden en, in het zuiden, friet(en).
Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Amerikaanse soldaten die in België gelegerd waren, maakten voor het eerst kennis met frietjes tijdens de Eerste Wereldoorlog . Omdat de officiële taal van het Belgische leger Frans was , noemden soldaten de heerlijke gefrituurde aardappelen "French fries". De naam bleef hangen en tientallen jaren later geven we nog steeds de eer aan het verkeerde land.
De naam 'friet' komt van patates frites, Belgisch-Frans voor 'gebakken aardappelen'. De associatie met Frankrijk stamt mogelijk uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten onze friet leerden kennen in de Franstalige regio van België, en daardoor dachten dat ze in Frankrijk waren.
ð¤ð Volgens de legende ontstond "chips" in de 19e-eeuwse Britse arbeidersklasse door een verkeerde interpretatie van het woord "chipped", verwijzend naar een gesneden aardappel . Ondertussen werden "fries" populair in de Verenigde Staten, mogelijk vanwege Thomas Jeffersons liefde voor de Franse keuken.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat.
Het moet niet alleen in runderwit worden gekookt, maar ook door twee opeenvolgende baden gaan om hemels knapperig te worden: de eerste om het te blancheren en de tweede om het te koken . Dit dubbele koken is cruciaal, omdat het de originele Belgische techniek is, die goede goudbruine en knapperige frietjes geeft.
Het verhaal gaat dat friet oorspronkelijk een Belgische uitvinding is. Het woord patat is ontleend aan het Spaanse woord 'patata' dat weer ontstaan is uit een vermenging van batata (zoete aardappel) en papa (witte aardappel). Frites kwam vervolgens via België naar Nederland.
Hollandse friet
In Nederland noemen we chips 'patat' of 'friet' . In Amsterdam is 'patat' de meest voorkomende benaming. Traditioneel worden ze geserveerd in een papieren puntzak, overgoten met je favoriete saus(sen).
Van de heilige kip op zondag tot de rosbief bij oma: frietjes horen erbij en worden gesmaakt door klein en groot. Natuurlijk blijft dé grote klassieker waar iedereen dol op is en die terug te vinden is in zowat alle brasserieën in België, biefstuk friet met salade.
Américaine is een pittige saus met een subtiele mix van tomaat, ui, paprika en specerijen . Smaakt heerlijk als burgersaus, in combinatie met friet, BBQ en fondue.
In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
Zowel Vlamingen als Nederlanders spreken Nederlands. Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden.
De 'patat-frietgrens' of kortweg 'frietgrens' is de informele benaming voor een idiomatische isoglosse binnen het Nederlands taalgebied. Ten noorden van deze isoglosse wordt vooral het woord patat gebruikt, terwijl men ten zuiden ervan eerder friet of frieten zegt.
In Vlaanderen wordt meestal van friet, frieten, frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites, in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.
Zodra je frieten goudbruin gebakken zijn, hoef je alleen nog maar je favoriete topping te kiezen, of een van de speciale frietsauzen in België, en smullen maar . Hier zijn enkele van de populaire opties die worden aangeboden: Mayonaise, currymayonaise, curryketchup.
Ook al hebben ze de friet niet uitgevonden, Belgen maken waarschijnlijk wel de beste ter wereld. Overigens hebben frieten in dit land ook twee namen. In het Nederlandstalige noorden van het land heten ze 'frieten' en in het Franstalige zuiden 'frites'.
Frieten zijn de 2de populairste aardappelbereiding: op een gemiddelde dag in 2021 at 1 op de 10 Belgen frietjes. Op een gemiddelde weekenddag liep dit nog op tot 15%. De consumptie van friet lag in 2020 en 2021 wel lager dan voor de coronacrisis.
Wat is het geheim van de Belgische frieten, die bekend staan als de beste frieten ter wereld? in de vorm van schijfjes te bakken, toen toen de Maas bevroren was in de winter. begrip geworden.
Meer vitamine C en kalium. Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Ondanks de algemene naam van dit gerecht (en het feit dat Frankrijk de wereld veel beroemde gerechten heeft geschonken, van het stokbrood tot de soufflé), zijn de frietjes onmiskenbaar Belgisch , althans volgens Albert Verdeyen, chef-kok en medeauteur van Carrément Frites, waarin de geschiedenis van de frietjes wordt beschreven.
De oorsprong mag dan vaag zijn en de evolutie lang, wat we wél zeker weten, is dat frieten vandaag typisch Belgisch zijn. De Belgen maakten zich de friet op allerlei manieren eigen en er ontstond zo een geheel eigen frietcultuur. Frieten en de bijhorende frietkoten hebben een ontegensprekelijke commerciële oorsprong.
Aardappelchips worden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland crisps genoemd. In de Verenigde Staten worden ze potato chips genoemd en frieten heten daar French fries.