Arsenicum werd vroeger niet voor niks gebruikt als chemisch moordwapen. Het is in hoge concentraties zeer giftig en dodelijk bij 70-180 mg. Ook langdurige blootstelling aan lichtverhoogde hoeveelheden arsenicum is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid.
Voor arseen is geen toelaatbare dagelijkse inname (TDI). Dat wil zeggen: de hoeveelheid arseen in voedingsmiddelen moet zo laag mogelijk zijn. In de Europese Unie zijn daarom voor arseen maximale toegelaten hoeveelheden vastgesteld die in voedingsmiddelen mogen voorkomen. Deze normen zijn heel streng.
Sinds 1 januari 2016 zijn wettelijke normen, zogenaamde maximum limieten (MLs), van kracht voor rijst en bepaalde producten gemaakt van rijst. Voor rijstwafels is de maximale limiet 0,3 mg/kg rijstwafel. De maximale limieten voor arseen staan in Verordening (EU) 2015/1006 en zijn te vinden op eur-lex.europa.eu.
Arseen en veel arseenverbindingen zoals arseen(III)oxide (rattenkruit) zijn extreem giftig. Binnen het menselijk lichaam richt het verwoestingen aan in het spijsverteringskanaal, veelal met dodelijke afloop.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Zwaar giftig. Het zwaar giftige arsenicum zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
In Zweden heeft de National Food Agency (Livsmidelsverket) een uitgebreide studie gedaan waaruit bleek dat van alle rijstproducten rijstwafels het meeste arsenicum bevatten ( gemiddeld 152 µg/kg), daarna volgt zilvervliesrijst (177µg/kg) en het minste arsenicum zit in Basmati- en Jasmijnrijst.
Arseen komt voornamelijk in voedsel terecht door milieuvervuiling. Dit is niet te voorkomen. Planten zoals rijst nemen arseen op uit de bodem en het water. Als je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, verhoogt dat het risico op kanker.
Wanneer het grondwaterpeil ver daalt kan arseen uit diepere bodemsedimenten in grondwater oplossen. Oppervlakte gerelateerde verontreinigingen komen in grondwater terecht door regen, smelten van sneeuw, etc. Drinkwater is een belangrijke bron van arseenvergiftiging van mensen.
Angst voor verlies Diep van binnen zit een angst om alles te verliezen. Daarom willen Arsenicum-mensen het liefst alles houden zoals het is, alles conserveren. Deze angst geldt zowel voor materiële zaken als voor mensen. Hun groot- ste angst is de angst voor de dood, voor het verlies van het leven.
We kunnen dus niet concluderen dat rijst op zichzelf gezond of ongezond is, maar wel kunnen we zeggen dat het past in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Rijst bevat vooral koolhydraten. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium.
In overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) roept Albert Heijn op om de AH Basmatirijst met houdbaarheidsdatum 10 augustus 2023 niet te eten. Het product bevat een te hoog gehalte ochratoxine. Het consumeren van het product kan mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid.
Beperk de consumptie van rijst tot max 1 – 2x per week, en let vooral ook op producten met bruine rijststroop. In plaats van rijst kun je voor andere glutenvrije granen kiezen die veel minder arsenicum bevatten zoals boekweit, gierst, quinoa of amarant.
Men raadt kinderen aan slechts één rijstwafel per dag te eten. Een rijstwafel weegt ongeveer 6 gram per stuk en bestaat hoofdzakelijk uit lucht. De glycemische index (GI) komt bij een dergelijk voedingsproduct niet in aanmerking. Hoe kan een rijstwafel die hoofdzakelijk uit lucht bestaat te veel arsenicum bevatten?
Dit komt omdat de rijst bij aankoop niet altijd schoon was. Er kon nog wel eens viezigheid zoals zand of een steentjes tussen zitten. Door de productieprocessen van tegenwoordig is de rijst al verwerkt en voorbehandeld waardoor het wassen om die reden niet meer nodig is.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Waarom moet rijst rusten? Zodra het deksel op de pan gaat, is het zaak de korrels te laten rusten. Als je tussentijds gaat roeren, komt het zetmeel los waardoor de rijst zompig wordt en slof kan gaan smaken.
Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
Over het algemeen kun je de volgende leidraad aanhouden: witte rijst moet je altijd wassen, bruine rijst niet. En wil je romige rijst overhouden, omdat je er risotto of rijstepap mee maakt? Dan hoef je je rijst zeker niet eerst af te spoelen.
De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Geef kinderen liever niet dagelijks een rijstwafel, zegt het Voedingscentrum. In rijstproducten kunnen namelijk kleine hoeveelheden arseen voorkomen. Rijstwafels en zilvervliesrijst passen in een gezond eetpatroon, zegt het Voedingscentrum maar adviseert kinderen niet iedere dag een rijstwafel te geven.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!