Volwassenen. 1–2 APC tabletten per keer, max.6 tabletten per dag. Het interval tussen de doses moet ten minste 4 uur zijn.
1. Wat is Roter APC en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Acetylsalicylzuur en paracetamol behoren tot de groep van de zogenaamde pijnstillende en koortsverlagende middelen en zijn in combinatie met coffeïne werkzaam tegen koorts en pijn. Acetylsalicylzuur heeft ook nog een ontstekingsremmende werking.
De werkzame stoffen in APC zijn acetylsalicylzuur, paracetamol en coffeïne. Acetylsalicylzuur is sinds 1899 internationaal op de markt en paracetamol sinds 1893. Deze combinatie is zonder recept verkrijgbaar in tabletten en wordt gebruikt bij pijn en koorts.
Aspirine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Daarnaast heeft het in lage dosering een anti-bloedstollingseffect. Paracetamol werkt niet ontstekingsremmend en heeft alleen een koortsverlagende en pijnstillende werking. Paracetamol is een veilig geneesmiddel en eerste keuze bij pijn.
Dosering aspirine als bloedverdunner
Gebruik aspirine alleen ter preventie van trombose, een TIA of hartinfarct als een arts dit adviseert. De gebruikelijke startdosering op dag 1 is 160 mg, soms is dit 200 mg. De onderhoudsdosering is 80 tot 100 mg aspirine per dag. Vaak moet je dit middel levenslang gebruiken.
De geadviseerde dosering acetylsalicylzuur bij gebruik als plaatjes-aggregatieremmer wisselt de laatste jaren nogal eens. Werd vroeger 2000 mg per dag geadviseerd, tegenwoordig wordt vaak 30 mg per dag geadviseerd. Soms wordt daarbij vermeld dat een oplaaddosis nodig is.
Dit geneesmiddel is bestemd voor patiënten die last hebben van één of meer van onderstaande klachten: - koorts en pijn bij griep, verkoudheid en na inenting. - hoofdpijn, kiespijn, zenuwpijn, spit, spierpijn, menstruatiepijn of reumatische pijn.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Studie waarschuwt voor langdurig gebruik van pijnstiller paracetamol: 'Vooral oppassen bij bloeddruk- en hartpatiënten' Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie.
De onderzoekers ontdekten dat de schade die paracetamol en alcohol op de lever veroorzaken, verschillende ontstekingsreacties oproepen. Deze ontstekingen maken vervolgens het probleem nog groter. Aspirine voorkomt dat deze reactie plaatsvindt.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Wat is Excedrin? Excedrin bevat acetylsalicylzuur 250 mg, paracetamol 250 mg en coffeïne 65 mg. 1 De combinatie is in de aangegeven hoeveelheden geenszins nieuw te noemen. Het is beter bekend onder de afkorting APC (maar dat bevat wat minder coffeïne namelijk 50 mg).
De Amerikaanse farmaceut Mallinckrodt maakt via een ander productieproces paracetamol zonder kankerverwekkend PCA. Deze medicijnen zijn voor zover bekend niet verkrijgbaar in ons land. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat de grondstoffen van een andere Chinese producent niet zijn vervuild.
Door de coffeïne kunt u last krijgen van hartkloppingen, een onrustig gevoel of slapeloosheid. Gebruikt u paracetamol meer dan 15 dagen per maand tegen hoofdpijn? Dit kan juist hoofdpijn veroorzaken. Neem contact op met uw arts.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
Dit middel moet niet verward worden met de latere Chefarine varianten van na 2009 met alleen acetylsalicylzuur en paracetamol en zonder cafeïne en fenylbutazon . Wegens ernstige beenmergdepressie werd het middel uit de handel genomen en is alleen nog als magistrale bereiding verkrijgbaar in Nederland.
Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Deze 3 pijnstillers worden vaak gebruikt bij migraine: paracetamol. een NSAID, zoals naproxen of ibuprofen. een triptaan, zoals sumatriptan, rizatriptan of zolmitriptan.
Acetylsalicylzuur innemen kort voor het slapengaan vergroot mogelijk het preventieve effect van dit middel tegen myocard- en herseninfarcten. Inname 's avonds zorgt dat het beenmerg 's ochtends iets minder bloedplaatjes aanmaakt dan normaal.
Inmiddels zijn NOAC's de eerste keus bij atriumfibrilleren en bij de behandeling/preventie van diepveneuze trombose en longembolie. Bij atriumfibrilleren blijkt er zelfs een mortaliteitsvoordeel ten opzichte van vitamine-K-antagonisten (VKA's). Alle NOAC's halveren de kans op een intracraniële bloeding.