Controleer de afstand tussen de muur en de koelkast/vriezer. Wij bevelen je het volgende aan voor de beste koelomstandigheden: Een minimale afstand van 5 cm tussen de achterkant van de koelkast en de muur, en een minimale afstand van 10 cm aan de bovenkant.
Er dient voldoende vrije ruimte te zijn tussen de muur en de koelkast of vriezer: - De minimale vrije ruimte tussen de achterkant van de koelkast en de muur moet 5 cm zijn en minimaal 10 cm aan de bovenkant. - Zet de koelkast of vriezer niet direct in de zon of in de buurt van een hittebron.
Voor een goede werking en een lange levensduur heeft een koelkast minimaal 5 centimeter ruimte nodig aan de achterkant, 3 centimeter aan de zijkanten en 10 centimeter aan de bovenkant.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn.
Plaats koel- en vriesapparatuur niet in direct zonlicht, te dicht bij een warmte bron – zoals een hete grill, fornuis of friteuse – of in een te warme ruimte. Zorg voor voldoende aanvoer van koude lucht, bijvoorbeeld met behulp van ventilators. Hou ook voldoende ruimte rondom koelingen vrij.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer.Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik. Door vocht of condens kunnen elektrische onderdelen van zo'n 'buiten-koelkast' na een tijdje stukgaan.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, maar een gemiddelde koelkast gaat ongeveer 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
Het rooster aan de achterkant van de koelkast is bedoeld voor het afvoeren van warmte tijdens de verschillende fases van het koelproces. Dit rooster heeft dan ook wel de naam warmtewisselaar. De warmtewisselaar kan door warmte-afgifte enigszins lauwwarm gaan aanvoelen, maar zal in principe niet heet worden.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt.
In de inbouwtekening vind je hoeveel ruimte er minimaal aan de zijkanten en achterzijde nodig is. We adviseren hier meestal tussen de 5 en 10 cm. Per model kun je de exacte waarden terugvinden in de inbouwtekeningen.
Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Een Amerikaanse koelkast heeft de ventilatie aan de onderzijde van de koelkast (in de plint). Daar wordt zowel lucht aan- als ook afgezogen. Dit in tegenstelling tot een Koreaanse koelkast. Door dit systeem kan een Amerikaanse koelkast dan ook strak tegen de achtermuur geplaatst worden.
De normale bedrijfstemperatuur is 4 - 5 °C in koelkasten en -18 °C op z'n warmst in vriezers. Als de temperatuur te laag is ingesteld, neemt de bedrijfstijd van de compressor toe.
Zo verbruikt een koelkast die 10 jaar oud is gemiddeld 300 kWh en is het verbruik van een koelkast van 20 jaar oud zelfs 400 kWh per jaar.
Bij een oude koelkast: 222 kWh. Bij een oude vriezer: 219 kWh, bij een oude vrieskist: 128 kWh. Bij een oude koel-vries combinatie: 222 kWh, bij een oud Amerikaans model: 264 kWh.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
De klimaatklasse van de koelkast
Sommige koelkasten hebben het label SN-T. Ook deze koelkasten zijn zeer geschikt om in de schuur neer te zetten, aangezien ze goed blijven werken bij temperaturen tussen de 10 graden Celcius en 43 graden Celsius. Naast de SN klimaatklasse, zijn er ook de N, ST en T klimaatklassen.
Koelkasten en vriezers met de klimaatklasse SN-T zijn het meest geschikt om in de schuur neer zetten. De SN-T betekent dat de koelkast of vriezer goed blijft werken in een omgeving van minimaal 10°C en maximaal 43°C.
Tip 2: Ga na of de koelkast op de juiste plek staat
Staat je koelkast naast het raam in de zon of naast de verwarming? Niet handig! Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik van je koelkast.