Zorg voor een afschot van minimaal 5 cm per meter. Afschot wil zeggen dat de platen in de lengte diagonaal worden gemonteerd. Per meter moet een kanaalplaat 5 centimeter schuin naar beneden worden geplaatst.
Het afschot van het terras mag niet te groot zijn, omdat de gehele constructie waterpas gemonteerd dient te worden. Hanteer bij een overkapping met een diepte van 2,5 en 3 meter een maximale afloop van 1cm en bij een overkapping met een diepte van 3,5 en 4 meter een maximale afloop van 1,5cm.
Terras van kunststofplaten (polycarbonaat, acryl) en vezelcementplaten (composietmateriaal): ten minste 5 graden. Bij kunststof platen met meerdere huiden moet u erop letten dat u ze in de richting van de helling (ook wel helling in de lengterichting genoemd) legt = richting van de regenwaterafvoer!
Bouw je de overkapping vast aan de muur, dan maak je het dak onder een helling van tenminste 5 graden. Dit is ongeveer een verval van 10 tot 12 cm op 1 meter. Neem je een nog grotere hoek, dan is dat beter bij sneeuwafvoer in de winter.
Zorg voor een afschot van 16 cm per meter. Zo kan sneeuwval van de platen lopen. Zorg ook dat de doorloop hoogte minimaal 220/230 cm is, zodat u niet hoeft te bukken voor uw overkapping.
Zorg voor een afschot van minimaal 5 cm per meter. Afschot wil zeggen dat de platen in de lengte diagonaal worden gemonteerd. Per meter moet een kanaalplaat 5 centimeter schuin naar beneden worden geplaatst. Als u dus 3 meter lange kanaalplaten heeft, dan moet het afschot 15 cm zijn.
Afschot riolering per meter
Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 mm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.
Een hellingspercentage van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. Een andere maat voor de steilheid is de hellingshoek die het wegdek maakt met het horizontale vlak.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter. Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn. Blijvend oftewel permanent afschot is altijd de beste oplossing, Ook na een doorzakking.
Respecteer een minimale hellingsgraad van 2%
Zo niet ontstaat er plasvorming, met alle gevolgen van dien: de kans op mosvorming en vuilophoping neemt toe en het stilstaande regenwater verhoogt de druk op je dakconstructie gevoelig.
Het afschot van het dak dient minimaal 5 maar bij voorkeur 8 graden te zijn.
Polycarbonaat platen met een dikte van 10 mm zijn vooral geschikt voor een lichtstraat. Platen met een dikte van 16 mm zijn vooral geschikt voor een overkapping.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Om ervoor te zorgen dat een dakrand voldoet als valbeveiliging dient deze een minimale hoogte te hebben. Wat is de minimale hoogte? Het Arbobesluit 3.16 geeft aan dat er een doelmatige afscherming van ten minste 1 meter hoog moet zijn.
Als stelregel mag er na een regenbui op ca.5% van het platte dak, water blijven staan van maximaal 5mm diep. Is dat bij jou niet het geval? Dan kan dat duiden op verzakking, of onvoldoende afschot.
Je bepaalt zelf hoe het afschot van je overkapping er uit komt te zien, maar een vuistregel is dat het minimale afschot voor een plat dak 15 millimeter per strekkende meter moet bedragen.
In tegenstelling tot hetgeen velen denken stelt het Bouwbesluit in het geheel geen eisen aan het afschot van daken.
Wij raden een minimaal afschotpercentage aan van 0,5cm per strekkende meter (0.5 %). Maar het is beter een afschot van 1cm per strekkende meter ( is 1% ) aan te houden.
Hou de korte zijde van het blad tegen de dakhelling, zoals op de tekening. Neem een touwtje en hang aan een uiteinde een gewicht (bijvoorbeeld een balpen). Hou nu het koordje op het kruisje in de hoek van het blad (zie tekening). Waar het touwtje de schaal kruist kan je de hellingsgraad aflezen (in graden).
De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°.
Is je dak perfect horizontaal en blijft er daarom een laag water op liggen? Dan hebben we slecht nieuws, je dak heeft dan onvoldoende afschot en is niet goed aangelegd. Een plat dak hoort namelijk per strekkende meter, minimaal 1cm lager/hoger te worden, met de hemelwaterafvoer(en) op het laagste punt.
Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden. Een te klein afschot heeft mogelijk tot gevolg dat er vuil neerslaat in de leiding en er op de duur verstoppingen ontstaan. De kans op verstopping wordt nog groter als er veel bochten in de verzamelleiding zijn opgenomen.