De klachten beginnen meestal binnen 2 jaar na de trombose.Soms pas na 2 jaar. De klachten worden meestal wel minder, maar ze gaan niet helemaal weg.
Bij een eerste trombosebeen duurt je behandeling: 3 maanden als er een duidelijke tijdelijke oorzaak is. Bijvoorbeeld gips, operatie, pilgebruik; 6 maanden of soms langer als er geen duidelijke oorzaak is.
Voor zowel een trombosebeen als een longembolie geldt dat de klachten in de loop van enkele weken vaak minder worden, maar soms kunnen de klachten wel tot enkele maanden aanhouden. U mag van begin af aan inspanning leveren, hoewel dit in het begin vaak met beperkingen gepaard gaat. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Trombose wordt behandeld met bloedverdunnende medicijnen die bloedstolsels moeten oplossen en voorkomen. Daarnaast kan het ook nodig zijn om je been in te zwachtelen.
De meeste gevallen van trombose in het been of de long genezen met behandeling zonder restverschijnselen. Slechts bij een minderheid van de patiënten is de trombose levensbedreigend (ernstige longembolieën). Restverschijnselen blijven bij een deel van de patiënten aanwezig, zoals kortademigheid en vermoeidheid.
Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden. wond het bloeden stopt.
een vrij snel optredende zwelling van één been. een zwaar gevoel of pijn in het been. een rode of juist blauwachtige verkleuring van het been.
De behandeling met bloedverdunners duurt meestal 3 tot 6 maanden. In sommige gevallen moet men 'levenslang' behandeld worden. Uw arts informeert u van te voren over de duur van de behandeling.
Trombose is een aandoening waarmee door vele technologieën inmiddels goed valt te leven. Echter zijn er beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan sporten, vakanties en verre reizen, maar ook ingrepen en zwangerschap.
Een dik, warm, pijnlijk en roder of donkerder onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten je huisarts of de huisartsen-spoedpost.
Tweede keer trombose
''Zonder is niet mogelijk.
Trombose in de beenslagaderen
Bloedstolsels kunnen ook een slagader in uw been helemaal of gedeeltelijk afsluiten. De spieren in uw benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen ervaart u een stekende pijn, welke overgaat als u stilstaat.
Dat hangt af van waardoor je de trombose hebt gekregen. Was er een duidelijke oorzaak, zoals een operatie of zwangerschap? Dan kun je bij 3 maanden stoppen.
Zeer pijnlijk been. Het gevoel een zweepslag te hebben in de kuit. Pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan.
Trombose voorkomen
Om de kans op een (nieuw) trombosebeen te verkleinen, zijn de volgende leefregels belangrijk: voldoende bewegen; niet roken; zorgen voor een gezond lichaamsgewicht.
Als een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit, spreken we van een trombosebeen. Een niet behandeld trombosebeen kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot bijvoorbeeld een longembolie.
Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.
Steunkous bij een trombosebeen
U kunt de dag na uw bezoek aan de SEH (spoedeisende hulp) bellen met de poli. Telefoon: (0592) 32 52 15. De afspraak is ongeveer na 1 week. Vaak wordt uw been eerst gezwachteld omdat er vocht in zit.
Weinig fastfood
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen.
Dat hangt af van waardoor je de trombose hebt gekregen: Was er een duidelijke oorzaak, zoals een operatie of zwangerschap? Dan kun je na 3 maanden stoppen.
Draag vooral elke dag uw steunkous(en). Sta niet te lang stil, vermijd zwaar tillen. Sporten mag, meestal met steunkous(en). Wandelen, fietsen, (hard) lopen en zwemmen zijn gezonde sporten, ook als u een trombosebeen heeft gehad.
Wanneer het bloedstolsel losschiet, kan dit een longembolie veroorzaken. Een longembolie is een afsluiting van de vaten in de longen door een bloedstolsel. Daarnaast kan er als gevolg van trombose in het been een chronische aandoening ontstaan: een aandoening die nooit meer helemaal overgaat.
Bij een diepe veneuze trombose ontstaat er een bloedstolsel in de grotere aders van benen of bekken. Het bloedstolsel zet zich vast aan de wand van een bloedvat, het belemmert de bloedstroom en kan de wand van het bloedvat beschadigen. Door de trombose kan de ader gedeeltelijk of volledig verstopt worden.
Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk.