Bij winterhanden of wintertenen krijgt u nadat u in de kou bent geweest een of meer van deze verschijnselen: jeuk, een branderig gevoel of pijn aan uw vingers of tenen. één of meer roodblauwe of paarsblauwe plekken. de plekken kunnen een beetje gezwollen zijn.
U kunt wintertenen herkennen aan de rode of paarsblauwe kleur. De plekken zijn vaak lichtelijk opgezwollen, kunnen jeuken en zorgen voor een branderig gevoel aan de tenen. Soms treden de symptomen op na een aantal uur, maar het kan ook enkele dagen duren voordat u de symptomen merkt.
Zorg ervoor dat je isolerende, ademende en niet-knellende kleding draagt. Zo hou je je gehele lichaam warm. Wanneer je last hebt van wintertenen raden we je aan om te zorgen voor droge voeten, geen kunststof sokken en te zorgen dat je droog, niet-knellend en goed ademende schoenen draagt.
Door de kou vernauwen de kleine bloedvaten en hierdoor komt er te weinig zuurstof en voedingsstoffen bij de tenen. Je kan dan pijnlijke tenen krijgen, maar ook kan het zorgen voor blaarvorming en bacteriële infecties. Extra vitamine D wordt weleens gegeven tegen wintertenen, in de vorm van injecties.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Perniones is de medische benaming voor de meer bekende “wintertenen”, “wintervoeten” of “winterhanden”. Andere veelgebruikte medische namen zijn “chilblains” of “perniosis”. Het gaat hierbij om een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Sokken wintertenen
Een sok of kous met wol is zeer geschikte sok voor wintertenen. Ze zijn vriendelijk voor de voeten, isoleren goed en zorgen dat de voeten droog blijven. Veel sokken hebben een wat dikker laagje voor onder de voet, dat extra isoleert en zacht en comfortabel loopt.
Symptomen van winterhanden en -voeten
- Een branderig en jeukend gevoel, meestal in de ledematen, zoals de voeten, handen, neus of oren; - Kleurveranderingen in de huid van het getroffen gebied, van rood naar donkerblauw; - Zwellingen die duiden op ontstekingen; - Zweren en blaren (maar dit laatste is zeldzaam).
U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Dit kan veroorzaakt worden door artrose, een hallux valgus of stijfheid in het grote teengewricht. Op of tussen de tenen kan overmatige eeltvorming of een likdoorn of wrat ontstaan wat zorgt voor pijnlijke tenen. Daarnaast komt het voor dat er standsveranderingen van de tenen ontstaan, zoals klauwtenen of hamertenen.
Het bloed stroomt niet goed door, waardoor er stuwing of een tekort aan zuurstof in de huid ontstaat. Het gevolg zijn licht beschadigde of ontstoken bloedvaatjes. Je huid ziet blauw, rood of paars, zwelt op en gaat jeuken of zelfs pijn doen. Je voeten zijn niet in optimale conditie.
De ziekte van Raynaud hoeft bijna nooit behandeld te worden. Bij ernstige klachten krijgt u vaatverwijdende medicijnen of zalven. Bij hoge uitzondering is een operatie nodig. Daarbij schakelt de chirurg de zenuw uit die de bloedvaten vernauwen (sympathectomie).
Secundaire perniones
Bij COVID-19 manifesteren deze huidverschijnselen zich bijvoorbeeld op de voeten en tenen, vandaar de bijnaam 'COVID-tenen'. Deze huidmanifestatie lijkt vooral voor te komen bij jongere patiënten. In het Engelstalige artikel wordt verder gesproken over chilblain lupus erythematosus (CHLE).
Koude voeten ontstaan voornamelijk door een slechte doorbloeding. Wanneer de omgevingstemperatuur en daarmee de lichaamstemperatuur daalt, trekken de bloedvaten in de huid samen om het warmteverlies te beperken.
Hoe kan een hamerteen behandeld worden? Als uw hamerteen of klauwteen voor pijnklachten zorgt, is het aan te raden om hiermee naar uw huisarts of podotherapeut te gaan. Met name als u te maken heeft met diabetes is dit erg belangrijk. Een podotherapeut zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken.
'Winterhanden' zijn rode zwellingen (koubulten) die ontstaan aan de handen of voeten onder invloed van kou die maakt dat onze bloedvaten zich vernauwen om te warmte binnen te houden. De uiterste ledematen, vingers, tenen maar ook voeten, benen neus ogen of kin raken door de koude dus minder goed doorbloed.
Enkele adviezen voor je op een rijtje: Vermijd (plotselinge) kou en afknelling. Wintertenen ontstaan vooral bij plotselinge temperatuurwisselingen of afknelling van de bloedstroom richting je voeten en handen. Draag dus isolerende en niet-knellende kleding.
Een wisselbad met koud en warm water stimuleert de bloedsomloop. Zet hiervoor een teiltje met koud en een teiltje met warm water neer. Houd uw voeten twee tot drie minuten in het warme bad en dompel ze daarna een paar seconden in het koude water.
Droog gangreen
De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
Rode voeten
Deze verschijnselen kunnen duiden op onder andere een infectie, maar ook op een zeldzame 'Charcot voet' die bij diabetes patiënten kan voorkomen. Er is dan sprake van meerdere fracturen in de voet, die door een gebrek aan gevoel (neuropathie) onopgemerkt zijn ontstaan.
Als het koud is (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid. De huid wordt rood of blauwrood, gaat zwellen en ontsteken, waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.
Het syndroom van Sjögren (Sicca Syndroom) is een ziekte waarbij klieren ontstoken raken. Deze ontstekingen zijn chronisch. Dit betekent dat de ontstekingen niet meer weg gaan. Bij dit syndroom zijn vooral de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken.