Veel hindoes passen echter het "ahimsa" (geweldloosheid) concept toe op hun voedingspatroon en verdedigen vegetarisme. Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Veel hindoes eten helemaal geen vlees. Zij geloven in reïncarnatie en een dier zou dus de ziel van een overleden familielid kunnen hebben. Voor de hindoe is de koe een heilig wezen en daarom zijn rund- en kalfsvlees sowieso verboden.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Hindoeïsme. Ook het hindoeïsme kent een vastentijd, al is die niet echt aan een gebeurtenis verbonden. Hindoes kunnen vasten voor een van hun vele godsdienstige feesten, of om geld te besparen dat zij aan de armen kunnen geven. Ze mogen zelf bepalen hoe lang en hoe ze vasten.
Ze eten geen vlees (vegetariër). En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme. De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten. Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.
Veel hindoes passen echter het "ahimsa" (geweldloosheid) concept toe op hun voedingspatroon en verdedigen vegetarisme. Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd.Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn.Let op salades en ongewassen groenten en fruit. In India is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten.
Het respect van het hindoeïsme voor seks, zit in het idee over wat er achter onze erotische gevoelens schuilgaat. Erotische gevoelens zijn een middel waardoor wij de eenheid van het universum ('brahman') kunnen ervaren. Onze seksuele verlangens dwingen ons om de barrières tussen onszelf en anderen te doorbreken.
Hindoes trouwen in veel gevallen volgens de wet en daarnaast ook volgens de Hindoeritus. Daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van een echtscheiding, is een hindoehuwelijk onomkeerbaar. Je trouwt voor het leven.
De andere goden en godinnen van het hindoeïsme staan voor de verschillende kenmerken van Brahman. De drie belangrijkste kenmerken vinden we terug in de trimurti of drie-éénheid: de goden Brahma (de schepper), Vishnoe (de beschermer) en Shiva (de verwoester).
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
Rouwrituelen binnen het Hindoeïsme
Hindoes geloven in reïncarnatie. Na een overlijden wordt de ziel opnieuw geboren. Die overtuiging staat zowel in hun leven als in rituelen na overlijden centraal. Zo kiezen hindoes vaak voor crematie, omdat dit de snelste manier is voor de ziel om vrij te komen van het lichaam.
Bijgewerkt op: 17 sep. Deze feestdag zal op woensdag 6 september 2023 en donderdag 7 september 2023 gevierd worden op diverse locaties in Nederland.
Op volledige vastendagen eet en drink je niets, en onthoud je je ook van seks en lichaamsverzorging. Het is een vorm van boetedoening. De meeste monniken onthouden zich van eten en drinken na het middaguur. Monniken vasten twee keer per maand: bij volle en nieuwe maan.
De meest centrale hindoeïstische overtuigingen zijn de ideeën van samsara en karma. In het hindoeïsme gelooft men in wedergeboorte of reïncarnatie als onderdeel van samsara, het levenswiel. Samsara is een cyclus van reïncarnaties die doorgaat zolang de ziel, de atman, in onwetendheid leeft.
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand omdat links gebruikt wordt om het achterwerk te reinigen na het toiletbezoek. Ze drinken water, zoete thee of een verkoelende yoghurtdrank die lassi heet en die zoet of zout bereid kan zijn.
Sommige Hindoes bidden iedere dag, andere bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Aan iedereen wordt overgelaten zelf te beslissen wat het beste is voor hem of haar. Maar alle Hindoes delen een aantal geloofspunten.
Het gebedshuis van hindoes is een tempel of mandir. Zij komen er samen om te bidden, te luisteren naar de preek van de pandit en te lezen uit de veda's. "Hindoes houden veel van pracht en praal. Hun tempels zijn dan ook rijkelijk versierd.
Tijdens de preek vertelt de pandit uit de veda's (het heilige boek). "De tempel van de Hindoes heet een Mandir. In India kun je iedere dag naar de Mandir.In Nederland kan dat vaak maar één keer per week.
Sommige hindoes geloven in één god (dat heet monotheïstisch), sommige in meerdere goden (dat heet polytheïstisch). De meeste hindoes geloven in één goddelijke kracht in het universum, genaamd Brahma. Andere goden worden gezien als gedaantes van deze goddelijke kracht.
De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet. "De Hindoes hebben verschillende heilige boeken die Veda's worden genoemd.