Soms worden er pupilverwijdende oogdruppels gebruikt waardoor u gedurende ongeveer 2 uur minder scherp ziet. Autorijden na dit onderzoek wordt dan ook sterk afgeraden. Ook is het raadzaam een zonnebril mee te nemen i.v.m. lichtgevoeligheid van de ogen na het druppelen.
De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met het druppelen, maar kan nog 24 tot 48 uur aanhouden. Ook het wazig zien houdt meerdere uren aan voordat het langzaam verbetert.
De werkingsduur van de pupilverwijding is afhankelijk van het gebruikte middel: tropicamide heeft de kortste werkingsduur (5-8 uur), gevolgd door cyclopentolaat (Cyclogyl, 24 uur tot soms enkele dagen), homatropine (6 uur tot 4 dagen) en atropine (1-2 weken).
Het effect begint na ongeveer een half uur. De werkingsduur van één druppel is een tot twee weken en neemt gedurende die tijd langzaam af.
Om een betrouwbare meting te verkrijgen is het druppelen van beide ogen noodzakelijk. Door de oogdruppels gaat uw kind tijdelijk slechter zien. Vooral de voorwerpen dichtbij kan uw kind wazig zien. De druppels veroorzaken ook een vergroting van de pupillen.
6. Hoelang duurt het voordat de druppels zijn uitgewerkt? Het wazige zicht duurt gemiddeld 1 tot 4 uur en de pupil bereikt zijn oorspronkelijke grootte na 5 tot 8 uur.
Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken. Ook kunnen ze pijn in of achter het oog veroorzaken. Soms wordt na druppelen het oog rood, of wordt de pupil nauw. Tabletten kunnen bijvoorbeeld maagklachten geven, verminderde eetlust, of tintelingen in handen of voeten.
Wanneer atropine in een hoge dosis via de mond wordt ingenomen is het een giftige stof. Het mag daarom niet opgedronken worden. Atropine als oogdruppel wordt echter al eeuwenlang gebruikt. In verschillende grote studies waarbij atropine als oogdruppel langdurig werd gebruikt, werden geen ernstige gevolgen gezien.
Atropine ontspant de spieren van de iris en verwijdt zo de pupil. Het verhindert ook de werking van de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien. Artsen schrijven atropine in het oog voor bij ontstoken ogen en bij oogonderzoek.
Kun je grote pupillen wegkrijgen? Je kunt grote pupillen na alcohol of drugs niet zomaar wegkrijgen. Je pupillen worden nauwer als je in het licht kijkt. Er bestaan ook oogdruppels die de pupillen vernauwen, maar artsen zullen die niet voorschrijven om grote pupillen bij drugsgebruik tegen te gaan.
Meestal worden de pupillen na ongeveer 8 uur weer normaal. Maar soms kan het tot wel twee dagen duren. Maar er zijn mensen die 'vreemde klachten' ervaren nadat ze XTC hebben gebruik. Sommige mensen zien figuurtjes, kleuren, bewegende deeltjes of ruis als de XTC is uitgewerkt.
Bij deze verdovingsvorm wordt niet alleen de pijn uitgeschakeld, maar worden ook de bewegingen van het oog en de oogleden uitgeschakeld, zodat de operatie gemakkelijker uitgevoerd kan worden. U kunt niets zien zolang de verdoving werkt. De werking van het verdovingsmiddel kan tot 10 uur duren (soms langer).
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
Houd het flesje zoveel mogelijk recht boven het oog en trek met de wijsvinger van uw vrije hand het onderste ooglid voorzichtig omlaag. Laat de druppel onder de pupil tussen het onderooglid en het oog vallen door met de duim en wijsvinger licht in de druppelaar te knijpen.
Wazig zien met één oog
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.
Werking: intraveneus na 2–4 minuten (effect op hart), intramusculair na circa één uur (effecten op hart, zweet- en speekselproductie).
Atropine is een stof die voorkomt in plantensoorten als alruin, bilzekruid, doornappel en wolfkers. Rijpe bessen van een wolfkers kunnen wel 2 mg atropine bevatten. Atropine kan ook in de farmaceutische industrie geproduceerd worden, het is dan een wit poeder. Het wordt o.a. gebruikt in oogdruppels.
Atropine verwijdt de pupillen en legt het accommodatievermogen stil. Hierdoor kan de brilsterkte beter worden bepaald en kan de oogarts de binnenkant van het oog beter bekijken. Atropine wordt gebruikt bij de behandeling van een lui oog ter vervanging van de oogpleister.
Naast symptoombestrijding kan met behulp van medicijnen en gedragsinterventie de ontwikkeling van myopie geremd worden, maar het terugdraaien van ontstane bijziendheid is (nog) niet mogelijk. Zoals bij veel aandoeningen geldt daarom ook voor myopie dat voorkomen beter is dan genezen.
De ogen groeien ongeveer tot het 25e levensjaar. Rond 8 jaar begint de ontwikkeling van bijziendheid. Als u begint met de juiste correctiemethode zodra uw kind tekenen van bijziend vertoont, heeft dit het grootste resultaat.
Myopie wordt veroorzaakt door een refractiefout in het optische systeem van het oog. Door een te lang oog of een te sterke ooglens wordt de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in het oog of wordt het traanvocht niet goed verdeeld over beide ogen, waardoor er een branderig gevoel ontstaat met irritaties en vermoeide ogen. Dit kan ook het zicht verminderen waardoor je minder scherp ziet of last krijgt van wazig zicht.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.