Kortste dag Hiermee duiden we de kortste periode aan dat de zon boven de horizon staat. De kortste periode dus tussen zonsopkomst en zonsondergang. In Nederland is dat meestal op 21 december. De kortste dag valt samen met het moment dat de zon loodrecht staat boven de Steenbokskeerkring.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
Kortom. Winterzonnewende vindt plaats op 21 december 2022 op het noordelijk halfrond en op 21 juni 2023 op het zuidelijk halfrond. Het markeert de kortste dag en de langste nacht van het jaar en de eerste dag van de winter in astronomische termen. Deze dag wordt wereldwijd gevierd — zelfs in Antarctica.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Middernachtzon is wanneer de zon in de zomer nooit ondergaat. De middernachtzon is een periode van 24 uur zonlicht die kan worden ervaren boven de poolcirkel in Zweeds Lapland. Het hoge noorden van Zweden weet het hele jaar door een fantastische lichtshow te presenteren dankzij de wonderen van moeder natuur.
Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht. Alleen bij volle maan fleurt Spitsbergen een beetje op in het donker. Vandaar die straatverlichting die nooit uitgaat of dimt.
Op 21 december is het bij ons licht van 08.46u tot 16.29, dat is 7u43m tussen zonsopkomst en zonsondergang.
De langste nacht, of kortste dag, luidt het begin van de astronomische winter in. De datum varieert van jaar tot jaar tussen 21 en 22 december. De scheve stand van de aardas draait het noordelijk halfrond van de zon af in onze winter waardoor wij in Nederland het minste licht ontvangen op 21 december.
op 21 december 2022) hebben we wel degelijk de kortste dag van het jaar. Maar dat verschil is niet symmetrisch verdeeld over de zonsopgang en de zonsondergang, omdat de aarde eind december dicht bij de zon staat en omdat de aardas schuin staat ten opzichte van de baan rond de zon.
De minste zonuren in Nederland vind je dan in het Oosten. Hoe meer landinwaarts, hoe verder het aantal zonuren afneemt. Zo hebben Venlo, Nijmegen en Enschede circa 1450 zonuren per jaar. Een stuk minder dan aan de kust dus!
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
De schemering duurt daardoor dus langer op hogere breedtegraden. In landen als Spanje of Italië duurt de schemering daardoor bijvoorbeeld aanzienlijk korter dan in verder van de evenaar gelegen landen als Nederland en België.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
Het aantal lichturen per dag verschilt in IJsland enorm per maand. Hartje winter is het maar 4,5 uur licht per dag en hartje zomer is het wel 21 uur licht per dag. Het aantal lichturen bepaald dus hoeveel tijd je hebt om dingen te bezoeken in IJsland.
De middernachtzon is een natuurverschijnsel waarbij de zon om middernacht zichtbaar is in de poolcirkel. Dit natuurlijke fenomeen wordt veroorzaakt door de kanteling van de aardas, waardoor er langere uren zonlicht zijn op de hogere breedtegraden, zoals in IJsland.
De zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Tijdens een schrikkeljaar valt deze dag op 20 Juni, anders bijna altijd op 21 Juni. De astronomische zomer start op deze dag en wordt in een aantal landen nog steeds gevierd.
In de zomermaanden blijft het ten noorden van de poolcirkel, zoals IJsland en in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland zelfs altijd licht. In landen ten noorden van de poolcirkel gaat de zon in juni en juli niet onder. Op Spitsbergen gaat de zon zelfs van 20 april tot 23 augustus niet onder.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
De vuistregel is dat Golden Hour één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang is.
21 juni 2023- De langste dag valt op 21 juni en dan begint ook de zomer, dat weet toch iedereen?
Naast het noorderlicht heeft Groenland met nog een bijzonder natuurverschijnsel te maken: de middernachtzon. De meeste landen zijn bekend met het fenomeen van dag en nacht.Overdag is er daglicht, 's nachts is het donker. In de poolgebieden gaat dit ritme niet altijd op.
Door de noordelijke ligging van IJsland op de aardbol en de nabijheid van de poolcirkel komt de middernachtzon het grootste deel van de zomer voor.
In het zuiden van Noorwegen en Zweden is het iets langer licht dan in het noorden. Het aantal lichturen in december is 7 uur en iedere maand komt er weer een uurtje bij. Zo is het in januari 8 uur, februari 9 uur en maart 11 uur.