Met een druppeltest kan je meten of je een waterontharder nodig hebt. Een dergelijk setje is vlot verkrijgbaar in verschillende webshops. Hiermee kan je makkelijk de exacte hardheid van het water vaststellen. Hiervoor vul je het bijgeleverde testbuisje met water.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
In de basis zeggen wij altijd dat dit een aantal weken kan duren. Onze waterontharder onderdrukt de mineralen in het water die de kalkaanslag veroorzaken. Het eerste resultaat zie je na een aantal weken en het optimale resultaat is na 6 weken zichtbaar.
Dan is het mogelijk om het water uit uw kraan zelf te testen en door een gespecialiseerd laboratorium te laten analyseren. Een testkit bestelt u gemakkelijk via de website www.loodinwatertesten.nl. Het Waterlaboratorium in Haarlem doet alle wettelijke monstername voor drinkwaterbedrijven PWN, Waternet en Dunea.
De meeste modellen van waterontharders hebben een soort knop waarmee je heel snel en eenvoudig de resthardheid van het water kan gaan instellen. Deze knop is ook bekend onder de benaming 'restventiel', 'versnijdventiel' of 'mengventiel'. Afhankelijk van de leverancier, zal men een van deze benamingen gebruiken.
Drinkwaterbedrijven hanteren vijf verschillende schalen. De ondergrens voor drinkwaterbedrijven is in het Drinkwaterbesluit vastgelegd op 5,6 dH als het water onthard wordt. De bovengrens wordt vaak gesteld op 12,5 dH. De gemiddelde hardheid voor Nederlands drinkwater ligt rond de 8 Duitse graden.
0-4 dH: zeer zacht water. 4-8 dH: zacht water. 8-12 dH: gemiddeld water. 12-18 dH: vrij hard water.
Bruine kleur. Water kan een (rood)bruine kleur krijgen als de kraan en leidingen al even niet meer gebruikt zijn. Dan kan er wat roest of ijzer in het water zitten wat de (rood)bruine kleur geeft. Laat het water even lopen en het zal vanzelf weer helder worden.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Wanneer de waterontharder enkele dagen niet gespoeld wordt, ontstaat een groei van bacteriën. De waterontharder elke dag laten spoelen lijkt hiervoor de ideale oplossing, maar hierdoor zal u veel zout en spoelwater verbruiken.
Een waterontharder is op zich een simpel stuk techniek. De kans dat een ontkalker defect raakt is klein, maar het kan altijd.
Zuiver water wordt met een pH-waarde van 7 als neutraal beschreven, leidingwater heeft in de regel een pH-waarde tussen 7,0 en 8,5. Alkalische oplossingen hebben een pH-waarde van boven de 7. Hoe hoger de pH-waarde boven de 7 ligt, hoe sterker alkalisch de oplossing is.
De waterhardheid in Amsterdam en omgeving. Het drinkwater van Waternet is zacht: 7,8 graden dH (Duitse Hardheid). Dat betekent dat er weinig kalk en magnesium in uw drinkwater zit. Alle klanten van Waternet krijgen water van deze hardheid.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Je kan een betaalde controle aanvragen bij een erkend laboratorium voor wateranalyse. Sommige waterbedrijven bieden een gratis controle aan. Informeer ernaar bij je waterbedrijf.
Schep 5 tot 7 centimeter onder het wateroppervlak. Sluit de potjes, schud even goed en laat ze gedurende ongeveer 20 minuten staan. Plaats de potjes in goed licht tegen een witte achtergrond. Het water heeft totaal geen kleur Het water is licht gekleurd Het water heeft een duidelijke kleur (geel, bruin, etc.)
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.