In directe zin zijn minerale oliën en siliconen geen schadelijke stoffen (want ze zijn niet toxisch en dus ook niet verboden), maar de structurele negatieve invloed ervan veroorzaakt een ontregelde huidfunctie.
Siliconen zijn gemaakt van onschadelijk en gifvrije materialen. Het lijkt erg op plastic maar siliconen zijn vrij van BPA, weekmakers, pvc of andere schadelijke materialen. Siliconen kun je gebruiken in de keuken, op tafel, in de koelkast, in de vriezer en onder de 200 graden in de oven.
Een voordeel van siliconen in je crème is dat ze een beschermende barrière vormen voor de droge en kapotte huid. Deze barrière zorgt ervoor dat de huid sneller en beter kan herstellen, doordat het voorkomt dat micro-organismen en bacteriën de huid indringen en irriteren.
Jazeker, dankzij de unieke eigenschappen is dit materiaal perfect om in de keuken te gebruiken, zelf in de oven en microgolfoven. Silicone is sowieso veiliger dan plastic in de keuken, zelfs voor de BPA-vrije varianten. Het materiaal laat geen chemische resten na en beïnvloedt ook de smaak van je gerecht niet.
Zonder nu de hele scheikundige formule te gaan weergeven kan je zeggen dat siliconen gemaakt zijn van zeer fijn gemalen kiezel (zand) en zuurstof. Het materiaal heeft bijzondere eigenschappen; bestand tegen – 40 tot en met +250 graden Celsius. Het is stroef, sterk, flexibel en kan tegen de meeste schoonmaakmiddelen.
Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc. Dat maakt het heel moeilijk om te onderzoeken; de klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben.
Siliconen zijn op verpakkingen te herkennen aan ingrediënten die eindigen met –cone of –xane. Siliconen in crèmes vormen een beschermend laagje op de huid waardoor allergenen en irriterende stoffen de huid lastiger binnen kunnen dringen.
Het goede nieuws is dan weer dat er bij de productie van kwaliteitsvolle siliconen bakblikken een katalysator wordt gebruikt die deze chemische reactie (vorming van siloxanen) countert, namelijk platinum. Als je een dergelijk exemplaar koopt, zit je dus helemaal safe.
Ook een siliconen bakmat is volgens de voedselveiligheidsexpert een veilige optie, mits je de oven niet hoger zet dan 250 graden. ,,Bij hogere temperaturen kan het materiaal afbreken, en het is niet echt gezond als dat in je eten terechtkomt.
Een stanleymes of plamuurmes behoort ook tot de beste mogelijkheden om siliconenit te verwijderen. Een veel gebruikte techniek is een klein stukje siliconenkit loshalen met een afbreekmes en de siliconenkit vervolgens voorzichtig oprollen. Zo verwijder je in één keer een groter stuk siliconenkit.
Siliconen zitten in veel verschillende producten zoals fopspenen en bakvormen, maar ook in sommige soorten lijm en kit. Bij normaal gebruik. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen.
Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic, ze leggen een laagje om je haar heen. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Je haar wordt daardoor gladder, zachter, glanzender, minder statisch, het oogt gezonder én is makkelijker doorkambaar.
Breng water met een flinke hoeveelheid schoonmaakazijn aan de kook en stop de siliconen bakvormen voorzichtig in de pan. Laat ze zo een paar minuten koken. Doof het vuur en laat nog 10 minuten staan. Haal de vormen uit het de pan en spoel na met schoon water.
Een ander groot voordeel is dat siliconen eenvoudig schoon te maken is. Je kan het afwassen, uitkoken of gewoon in de vaatwasser doen. Doordat siliconen niet poreus zijn, is het vrijwel onmogelijk voor bacteriën om binnen te dringen.
Zet een pot water op het vuur en voeg er 2 kopjes azijn aan toe. Van zodra het water kookt kan je de silicone bordjes, bekers, lepels, … in het water leggen. Laat een 10tal minuutjes koken en haal daarna uit het water (let op: doe dit met een tang, of giet het uit in een vergiet, want da's nogal warm).
Geen pfas maar siliconen
Het was een hele saaie klusm maar ik heb het gedaan. Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt. Zonder PFAS!
Silicone bakvormen zijn geschikt voor temperaturen van –40 tot + 230 graden zonder vervorming van het materiaal en de technische kenmerken en kan veilig gebruikt worden in de oven, magnetron en vriezer.
Een veilig gebruik van een siliconen bakvorm begint bij een goede keuze in de winkel: Kies voor een exemplaar uit platinum siliconen. Deze vind je vooral in de betere kook en bakwinkels.
Het enige wat je hoeft te doen is de siliconen deksels over een kom, schaal of bakje te trekken. Dit bespaart je over de jaren wel 100-den euro's aan vershoudfolie en zilverfolie. Deze siliconen deksels kunnen in de magnetron of in de vriezer! Was ze eenvoudig af met de kraan of in de vaatwasser.
Je herkent siliconen in shampoos aan achtervoegsels als -siloxane, -conol of -cone. Er is wel een uitzondering en dat is cyclomethicone. Deze siliconensoort zorgt ervoor dat je haar luchtig en tegelijkertijd goed doorkambaar blijft.
Veelvoorkomende niet-wateroplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, trisiloxane en trimethylsilylamodimethicone. Als je deze siliconen wilt blijven gebruiken, kunnen deze siliconen het beste regelmatig worden uitgewassen met een agressieve shampoo.