Een logopedische behandeling duurt meestal een half uur. De laatste minuten worden gebruikt voor rapportage en het verslag. Sommige therapieën duren een uur, bijvoorbeeld in het geval van stotteren.
De duur van logopedie hangt af van de uitkomsten van een onderzoek, de mate waarin u met uw kind oefent en de motivatie van u en uw kind. Na het onderzoek bespreekt de logopedist met u het traject en de duur ervan. De duur van een behandeling is 25 minuten.
Voor een voltijdse betrekking van logopedist (26 klokuren) moet u 30 eenheden aanwenden uit uw urenpakket. Een logopedist wordt aangesteld voor 13 klokuren = 15 eenheden uit het pakket.
Heb ik een verwijzing nodig? U hebt een verwijzing nodig als uw logopedist géén contract met ons heeft of als u jonger bent dan 18 jaar. De huisarts, verpleegkundige (niveau 5), arts verstandelijk gehandicapten, specialist ouderengeneeskunde, bedrijfsarts, verpleegkundig- of medisch specialist kan de verwijzing geven.
Logopedische behandeling bij problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking (lees- en spellingsproblemen) wordt door uw zorgverzekeraar vanuit het basispakket 100% vergoed. Logopedische behandeling van dyslexie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.
Logopedisten behandelen aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.
Behandeling logopedie
Er mag max. 1 zitting per behandeling per dag zijn. Zittingen kunnen gebeuren op verschillende plaatsen, zoals op school, thuis of in het ziekenhuis. Het kan zowel om collectieve als om individuele zittingen gaan.
Terugbetaling door het RIZIV
Hoeveel je terugbetaald krijgt, hangt af van de behandeling. Heb je geen recht op een tegemoetkoming via de wettelijke ziekteverzekering? Dan voorziet Helan om de 5 jaar een tegemoetkoming van 10 euro per individuele sessie, met een maximum van 150 sessies.
Een tegemoetkoming aanvragen via het standaardsjabloon "bilan voor logopedie” Het standaardsjabloon bilan is een document waarin de informatie wordt verzameld die absoluut noodzakelijk is voor het dossier inzake de vergoedingsaanvraag in het kader van een logopedische behandeling.
Kosten logopedie: u hoeft zelf niet te betalen voor de logopedie. Logopedie wordt door alle ziektekostenverzekeringen vergoed. Vergoeding van de meeste logopedische stoornissen gebeurt vanuit het basispakket. Bovendien heeft u voor logopedie geen verwijzing van een arts meer nodig.
Wat is de opstartprocedure? U maakt een afspraak met een logopedist nadat u een voorschrift voor onderzoek van een arts heeft gekregen. Uw logopedist zal u het vervolg van de procedure uitleggen en u begeleiden in het afhandelen van deze administratie.
Ben je wetenschappelijk ingesteld, sociaal en hou je van taal? Dan is de Bachelor Logopedie en Audiologie wellicht een goede keuze voor jou. Uniek is dat je meteen je voorkeur mag uitspreken, want je kiest reeds van bij het begin of je voor een carrière als logopedist of audioloog wil gaan.
Als u twijfelt, vraag dan toch een consult aan bij de logopedist. Logopedie bij kinderen is namelijk gratis (zit in de basisverzekering). Op http://kindentaal.kindenlogopedie.nl/site/sneltest vindt u een 'sneltest'. Met deze snel in te vullen vragenlijst krijgt u een advies over het wel of niet starten met logopedie.
Wat doet de logopedist? De logopedist onderzoekt uitgebreid de spraak-taal, mondmotoriek en/of het eten-drinken van uw kind. Ook zal de logopedist u vragen naar de totale ontwikkeling van uw kind, om na te gaan waardoor de klacht veroorzaakt is.
Op welke leeftijd spreek je duidelijk? Als je kind begint met praten is het logisch dat het nog niet alle klanken goed uitspreekt. Wanneer je kind 3 jaar is zou het alle klanken goed uit moeten spreken en bij 4 jaar spreekt het verstaanbaar voor buitenstaanders. De /r/ is een uitzondering, die verwerf je als laatste.
De conventiestatus kan enkel en alleen aanpast worden via de website MyRiziv - RIZIV (fgov.be). Het Verzekeringscomité telt het aantal toegetreden (geconventioneerde) logopedisten en stelt het percentage vast.
Het KB van 2 juli 2009 bepaalt dat de uitoefening van de “logopedie” een paramedisch beroep is.
Sinds 2011 is logopedie direct toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dat u ook zonder verwijsbrief een afspraak bij de logopedist kunt maken. Bij Logopedie Direct is er geen sprake van een wachtlijst. U kunt al binnen een week bij ons terecht voor uw eerste afspraak.
De logopedisten van Logopedie Direct zijn allemaal bijgeschoold op het gebied van lees- en spellingsproblemen. Zij zijn specialisten in het signaleren, diagnosticeren en behandelen van problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking.
Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.
Naast de specifieke logopedische en audiologische vakken krijg je bv. ook de raakvlakken met fysica, biochemie en geneeskunde aangereikt. Hulpwetenschappen zoals (ortho)didactiek, psychologie, pedagogiek, sociaal- en ethisch-juridisch vakken vervolledigen het programma.
Logopedie en audiologie : Logopedie - Professionele bachelor
Medisch-fysiologische vakken geven inzicht in anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. Psychologische en pedagogische vakken, gericht op de relatie therapeut-patiënt. Taalkundige vakken die de taal in de ruimste betekenis bestuderen.
Het salaris van een Logopedist ligt tussen de €1670 en €3505 per maand. Het salaris is conform CAO, maar kan verschillen per instelling. Een zelfstandige Logopedist is afhankelijk van het aantal cliënten dat behandeld wordt en van ziektekostenverzekeraars.